51 de milioane de sud-coreeni sunt chemați la un exercițiu de apărare civilă, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord

Data publicării:
aglomeratie de oameni in piata Myeongdong din Coreea de Sud
În instrucțiunile Ministerului de Interne se precizează că 17.000 de adăposturi vor fi deschise la nivel național, iar locațiile pot fi căutate în aplicațiile coreene populare. Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Sud va organiza primul exercițiu de apărare civilă la nivel național în șase ani, luna aceasta. 51 de milioane de locuitori ai țării vor exersa manevre de apărare civilă, se vor retrage în adăposturi sau în spații subterane sigure, în timpul unui exercițiu de 20 de minute, informează BBC.

Exercițiul, programat pentru ora 14.00, miercuri, 23 august, va obliga șoferii să oprească pe marginea drumurilor, iar ieșirile stațiilor de metrou vor fi închise, se arată într-un comunicat al Ministerului de Interne din Coreea de Sud.

„Ne așteptăm să întărim capacitatea de răspuns a națiunii printr-un exercițiu practic care să reflecte aspectele provocărilor Coreei de Nord”, a declarat prim-ministrul Han Duck-soo într-un comunicat de presă săptămâna aceasta.

Comunicatul spune că exercițiul de 20 de minute face parte dintr-un exercițiu mai amplu de testare a răspunsului guvernului sud-coreean la potențiale amenințări, inclusiv „amenințări avansate cu rachete nucleare, atacuri cibernetice, teroare cu drone etc.”.

De asemenea, premierul le-a cerut sud-coreenilor să ia în serios exercițiile, lucru care nu a fost întotdeauna cazul.

Mulți sud-coreeni s-au resemnat cu faptul că o mare parte a populației ar avea doar câteva minute pentru a răspunde la orice posibilă rachetă sau atac aerian nord-coreean.

Capitala Seul, de exemplu, se află la doar 48 km sud de zona demilitarizată care separă sudul de nord, unde se menține o gamă largă de artilerie de-a lungul graniței.

Dar Han a spus că cetățenii ar trebui „să asculte și să urmeze conducerea în timpul exercițiului și să participe activ la acesta”.

În instrucțiunile Ministerului de Interne se precizează că 17.000 de adăposturi vor fi deschise la nivel național, iar locațiile pot fi căutate în aplicațiile coreene populare.

Pentru a minimiza întreruperea serviciilor cheie, ministerul transmite că spitalele, companiile aeriene, căile ferate, metrourile și traficul maritim comercial nu vor fi afectate de exercițiul de urgență.

De asemenea, se mai precizează că 13 zone ale țării desemnate ca “zonă de dezastru” în urma ploilor abundente recente vor fi excluse de la exercițiu.

Sud-coreenii s-au obișnuit cu perioadele de relații dificile cu Nordul, dar nivelul actual de tensiuni este deosebit de ridicat.

Coreea de Nord a lansat luna trecută o rachetă balistică intercontinentală cu cel mai lung timp de zbor din toate timpurile, cea mai recentă evoluție a unui program de rachete care a fost testat într-un ritm vertiginos în ultimii doi ani sub liderul Kim Jong Un.

Lansarea rachetei Hwasong-18 a fost efectuată „într-o perioadă gravă în care situația securității militare din Peninsula Coreeană și din regiune a atins faza de criză nucleară dincolo de Războiul Rece”, se arată într-un comunicat din presa de stat nord-coreeană.

Mai târziu, în iulie, un submarin cu rachete balistice nucleare a marinei americane a sosit în portul sud-coreean Busan, provocând mai multe amenințări din partea Phenianului, ministrul nord-coreean al apărării Kang Sun Nam declarând că prezența navei ar putea îndeplini criteriile țării pentru utilizarea arme nucleare.

Han, premierul sud-coreean, a declarat că exercițiul de apărare civilă se desfășoară în contextul exercițiilor militare la scară largă dintre SUA și Coreea de Sud, colaborare ce atras critici aspre din partea Phenianului în trecut. De asemenea, va avea loc la mai puțin de o săptămână după ce președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol va călători în Statele Unite pentru o întâlnire trilaterală cu președintele american Joe Biden și prim-ministrul japonez Fumio Kishida, unde „amenințarea continuă reprezentată de” Coreea de Nord va fi ordinea de zi, conform unei declarații a Casei Albe.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...