Abia reintrodusă, Israelul înăsprește și mai mult carantina. Protestele vor fi, practic, imposibile

Data actualizării: Data publicării:
Protest în vreme de pandemie. Israelienii au ieșit în stradă pentru "a salva democrația", dar au respectat distanțarea socială
Foto: Agerpres

Abia reintrodusă acum șase zile, carantina din Israel va fi înăsprită. După o ședință tensionată, care a durat opt ore, guvernul israelian a decis joi că e nevoie și de alte restricții, pentru că bilanțul zilnic al infectărilor cu coronavirus e la fel de grav.

Carantina totală, așa cum o numește presa din Israel, va fi instituită de vineri. Transportul în comun va fi limitat la minimum, toate afacerile neesențiale își vor închide porțile, accesul în sinagogi va fi restricționat. Va fi restrânsă și mai mult libertatea de circulație, vor fi închise toate locurile publice care nu asigură servicii esențiale, iar principalul aeroport din țară va fi închis pentru decolări.

Una dintre măsurile care au suscitat cea mai amplă dezbatere a fost limitarea la 20 de persoane a numărului participanților la un protest . În plus, pentru a nu încălca legea, un participant nu trebuie să se afle la mai mult de un kilometru distanță de casă. Înseamnă, practic, sfârșitul manifestațiilor care aveau loc în fiecare weekend împotriva premierului Benjamin Netanyahu, judecat pentru corupție.

„Dacă nu luăm măsuri imediate și grele, vom ajunge pe marginea prăpastiei. Pentru a salva viețile cetățenilor israelieni, suntem nevoiți să impunem carantină totală timp de două săptămâni”, a justificat măsura premierul Benjamin Netanyahu.

Israelienii sunt nemulțumiți

„Decizia guvernului nu ne ajută deloc. Ei stau liniștiți pe scaune și nu prea le pasă să rezolve problema. Așa este de multă vreme și oamenii simt că nimănui nu le mai pasă de ei”, spune un israelian.

„Guvernul este complet nefuncțional. Adică nimic din ce este legat de această țară, de cetățenii ei, nu reprezintă prioritatea acestuia”, spune un altul.

Efectele carantinei, impuse de o săptămână, nu se simt încă în israel. Numărul zilnic al noilor cazuri depistate bate record după record. Israelul a reintrat pe 18 septembrie în carantină, a doua de la începutul epidemiei, însă în ultima săptămână numărul cazurilor zilnice a ajuns la aproape 7.000, într-o populaţie de 9 milioane de locuitori, punând la grea încercare resursele unor spitale. Israelul a fost prima țară din lume - și până în prezent singura - care a decis o reinstituire a carantinei totale.

De la izbucnirea epidemiei, Israelul a raportat aproximativ 200.000 de cazuri de infectare cu coronavirus şi 1.316 de decese. Actualul val al doilea de infectări a urmat după relaxarea carantinei impuse la nivel naţional în martie. Ratele de infectare în cartierele şi localităţile ultraortodoxe au fost ridicate, dar partidele religioase din coaliţia de guvernare s-au opus închiderii sinagogilor.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...