Administrația Biden ridică tonul la China. Schimbul de replici, pe tema investigației OMS despre originile pandemiei

Data publicării:
Jake Sullivan cu gura deschisa surprins in prim-plan in timp ce vorbeste
Consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan Foto: Profimedia

Casa Albă a cerut sâmbătă Chinei să furnizeze informaţii neprelucrate din primele zile ale epidemiei de COVID-19, afirmând că are „profunde îngrijorări” în legătură cu modul în care este făcut raportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a trimis o echipă pe teren pentru a investiga originile pandemiei.

China a refuzat să ofere datele neprelucrate în legătură cu primele cazuri de Covid-19 echipei de experți a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care investighează originea pandemiei de coronavirus, a declarat sâmbătă un membru al misiunii OMS.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a transmis într-un comunicat că este „imperativ” ca raportul OMS să fie independent şi liber de „alterare din partea guvernului chinez”, relatează Agerpres.  Sullivan a reamintit că preşedintele Joe Biden a luat rapid decizia de a reveni asupra ieşirii SUA din OMS, dar a spus că este imperativ să fie protejată credibilitatea organizaţiei.

„Reangajarea noastră la OMS înseamnă, de asemenea, să facem în așa fel încât să fie respecte cele mai înalte standarde. Avem îngrijorări serioase în legătură cu modul în care descoperirile preliminare ale investigaţiei asupra COVID-19 au fost comunicate şi avem semne de întrebare în legătură cu procesul folosit pentru a ajunge la ele”, a spus oficialul de la Casa Albă.

Replică dură a Ambasadei Chinei la Washington

Imediat a venit o replică acidă din partea Beijingului. O purtătoare de cuvânt a Ambasadei Chinei la Washington a acuzat SUA - care s-a retras din OMS în timpul administrației Trump - că a afectat cooperarea multilaterală şi activitatea OMS în ultimii ani şi că nu ar trebui să acuze China şi alte ţări care au susţinut organizaţia în timpul pandemiei de COVID-19.

China salută decizia SUA de a se reangaja la OMS, dar Washingtonul trebuie el însuşi să respecte „cele mai înalte standarde”, în loc să acuze alte ţări, a mai spus purtătoarea de cuvânt.

O misiune condusă de OMS, care a petrecut patru săptămâni în China pentru a stabili cum a izbucnit epidemia de COVID-19, anunţase în această săptămână că nu mai analizează o posibilă scurgere a virusului dintr-un laborator, considerată o ipoteză foarte improbabilă.

Însă directorul OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat vineri că toate ipotezele privind originea COVID-19 rămân pe masă. Declarația a venit după ce Washingtonul a anunţat că doreşte să analizeze datele adunate de misiunea OMS în China, acolo unde a fost depistat prima dată virusul.

Vechea administraţie Trump nu și-a ascuns suspiciunile că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez, fapt negat cu fermitate de Beijing.

China refuză să furnizeze date „neprelucrate”

China a refuzat să furnizeze date neprelucrate privind primele cazuri de COVID-19 echipei care anchetează originile pandemiei, potrivit unuia dintre investigatorii echipei, ceea ce ar putea complica eforturile de a înţelege cum s-a declanşat epidemia.

Echipa de experți a cerut date neprelucrate privind cele 174 de cazuri pe care China le-a identificat în prima fază a epidemiei în oraşul Wuhan, în decembrie 2019, precum şi despre alte cazuri, dar China a furnizat numai un rezumat concis, a declarat pentru Reuters Dominic Dwyer, un expert australian în boli infecţioase, membru al echipei OMS.

„Este imperativ ca acest raport să fie independent, iar concluziile experţilor să fie libere de intervenţia sau alterarea guvernului chinez”, a subliniat Jake Sullivan. „Pentru a înţelege mai bine această pandemie şi a ne pregăti pentru următoarea, China trebuie să furnizeze date din primele zile ale epidemiei”, a insistat el. Toate ţările, inclusiv China, ar trebui să participe la un proces transparent şi robust pentru a preveni şi a răspunde la urgenţele sanitare, a mai spus consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden.

Comunicatul Ambasadei Chinei nu menționează nimic în legătură cu subiectul furnizării acestor date brute.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce au fost criticaţi Carmen şi Klaus Iohannis de Paştele ortodox! Românii au spus-o direct, după mesajele...
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Pro FM
Mădălina Ghenea s-a despărțit de Grigor Dimitrov. Românca a rupt tăcerea în ziua de Paște „A fost cea mai...
Film Now
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise...
Adevarul
Povestea unei fotografii tulburătoare din vreme de război. De ce erau așezați copiii „în poziția de rugăciune"
Newsweek
VIDEO Putin, umilit în Marea Neagră. Momentul când o dronă ucraineană distruge o navă de atac rusă
Digi FM
Reacţia unei tinere din Cuba când a ajuns prima dată în România: "Am crezut că acolo mor"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiul lui Nicolas Cage, acuzat că și-a lovit mama. Femeia a fost fotografiată având un ochi vânăt și mai multe...