Alegătorii din Kansas au decis prin referendum ca dreptul la avort să fie protejat în statul lor

Data actualizării: Data publicării:
femei care se bucura dupa referendumul din kansas
Alegătorii din Kansas au decis prin referendum ca dreptul la avort să fie protejat în statul lor. FOTO: Profimedia Images

Statul american Kansas a decis să protejeze dreptul la avort, după ce alegătorii s-au pronunțat printr-un referendum, să nu modifice constituția statului conform cu ultima decizie a Curții Supreme. Rezultatul referendumului din Kansas înseamnă că avortul va fi autorizat în continuare până în săptămâna 22 de sarcină.

Alegătorii din statul american Kansas s-au pronunţat marţi pentru menţinerea garanţiei constituţionale asupra avortului, în cadrul primului scrutin de importanţă majoră pe această temă după ce Curtea Supremă a SUA a anulat dreptul federal la întreruperea voluntară de sarcină, informează Reuters.

Alegătorii au spus în mod covârșitor că nu doresc să modifice constituția statului pentru a afirma că nu există dreptul la avort. Concret, ei au respins un amendament care ar fi eliminat paragraful care garantează dreptul la avort în Constituţia statului şi ar fi putut deschide calea unei reglementări mai stricte sau chiar interzicerii avortului.

Scrutinul de marţi era văzut ca un test politic la nivel naţional în SUA, unde multe state conservatoare au interzis deja sau urmează să interzică în scurt timp dreptul la întreruperile de sarcină.

"Locuitorii din Kansas au apărat astăzi drepturile fundamentale", a transmis pe Twitter guvernatoarea democrată din Kansas, Laura Kelly.

Cu câteva minute după închiderea secţiilor de vot, la ora 19.00 (0.00 GMT), Scott Schwab, responsabil cu supervizarea scrutinului, a declarat că participarea a fost de cel puţin 50%, cifră conformă cu aşteptările.

Votul, care a coincis cu alegerile primare din acest stat, a reprezentat prima ocazie pentru alegătorii americani să-şi exprime punctul de vedere cu privire la avort după ce Curtea Supremă şi-a anulat, în 24 iunie, decizia istorică din 1973 din cazul "Roe vs Wade" ce recunoştea dreptul constituţional al femeilor la întrerupere de sarcină.

În ciuda victoriei clare din Kansas, susţinătorii dreptului la avort urmăresc cu nelinişte situaţia din statele învecinate Missouri şi Oklahoma, care au impus interdicţii: în Missouri nu sunt acceptate excepţii nici în caz de viol sau incest. Alte state americane, între care California şi Kentucky, urmează să se pronunţe pe acest subiect în noiembrie, în paralel cu alegerile din Congres de la jumătatea mandatului.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Ce pofte are Hailey Bieber de când este însărcinată: „Nu aveți voie să judecați”
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...