Live Text Ucrainenii au lansat noi atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei. „Astăzi, în zori, dronele au atacat capitala orcilor şi Crimeea”

Data actualizării: Data publicării:
atac cu dorne la moscova
Două drone lansate de Ucraina au atacat Moscova luni dimineaţa devreme, dar au fost interceptate şi distruse, a anunţat Ministerul rus al Apărării FOTO: Captură Twitter

Două drone lansate de Ucraina au atacat Moscova luni dimineaţa devreme, dar au fost interceptate şi distruse, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters. Agenţiile de presă de stat din Rusia au raportat că fragmente de drone au fost găsite la 2 kilometri de clădirile ministerului. Și Crimeea a fost vizată de un atac cu drone, în zona unui depozit de muniții. Un înalt oficial ucrainean a vorbit despre ambele atacuri, lucru destul de neobișnuit pentru Kiev. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Alertă la Moscova. Autoritățile spun că au contracarat un atac cu drone ucrainene. FOTO: Profimedia Images
Alertă la Moscova. Autoritățile spun că au contracarat un atac cu drone ucrainene. FOTO: Profimedia Images

Rusia încearcă să „blocheze complet” exporturile de cereale, afirmă guvernatorul din Odesa

ACTUALIZARE 21:50 Rusia urmărește să blocheze exportul de cereale, a declarat guvernatorul din Odesa, potrivit Sky News.

Odesa este un port important la Marea Neagră și este folosit în mod obișnuit pentru exportul de cereale.

Vorbind la televiziune, Oleh Kiper a declarat: „Rusia încearcă să blocheze complet exportul cerealelor noastre și să facă lumea să moară de foame”.

Kievul a acuzat Rusia că a vizat depozitele de cereale în acest weekend.

Aproape 30 de nave s-au oprit în apropierea terminalului portuar ucrainean Izmail

ACTUALIZARE 21:40 Aproape 30 de nave s-au oprit în apropierea terminalului portuar ucrainean Izmail, crucial pentru Ucraina, situat pe fluviul Dunărea, potrivit datelor maritime, transmite Sky News.

Deși nu este clar ce anume le-a determinat să se oprească, acest lucru a avut loc după ce Rusia a lansat un atac asupra orașului portuar dunărean Reni din Odesa.

Atacurile aeriene rusești dinaintea zorilor au rănit șapte persoane și au lovit infrastructura de-a lungul căii navigabile, care a devenit o rută alternativă vitală pentru cerealele ucrainene de la sfârșitul acordului privind cerealele din Marea Neagră.

Un aliat al lui Putin acuză SUA că plănuiește atacuri cibernetice împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 21:30 Un aliat al lui Vladimir Putin a acuzat SUA că plănuiesc atacuri cibernetice împotriva Rusiei, a anunțat presa de stat, potrivit Sky News.

Nikolai Patrușev a declarat că țara se pregătește să atace „infrastructura informațională” a Rusiei.

Secretarul Consiliului de Securitate al Moscovei a declarat că Agenția Națională de Securitate a SUA și Centrul Cooperativ de Excelenţă al Apărării Cibernetice al NATO plănuiesc atacuri „sub steagul Ucrainei”.

Zelenski se opune vehement prelungirii restricţiilor pentru exportul cerealelor ucrainene în UE

ACTUALIZARE 21:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis luni Uniunii Europene că nu este de acord sub nicio formă cu prelungirea restricţiilor asupra exporturilor de cereale din ţara să către statele UE din vecinătatea Ucrainei, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Poziţia noastră este clară: blocarea exporturilor pe cale terestră după 15 septembrie, când expiră restricţiile relevante, este inacceptabilă în orice formă”, a indicat Zelenski, într-un mesaj pe Telegram.

„Credem într-o înţelegere cu Comisia Europeană, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu”, a adăugat preşedintele ucrainean, menţionând de asemenea că Ucraina se află în contact cu toate părţile pentru a găsi o soluţie care să mulţumească pe toată lumea.

Reacţia sa survine după ce miniştrii Agriculturii din România, Polonia, Bulgaria, Ungaria şi Slovacia au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene prelungirea cel puţin până la finalul acestui an a restricţiilor la import pentru patru produse agricole ucrainene, la care să se adauge o listă mai largă de produse provenite din Ucraina.

„Stai după copac! Ferește-te!”. Noi imagini ale bombardamentului rusesc cu dronă asupra portului ucrainean Reni

ACTUALIZARE 19:20 Noi imagini ale atacului cu drone la numai 200 de metri de frontiera României au fost surprinse de doi tulceni, care erau, întâmplător, în portul ucrainean Reni. Drona a explodat în apropierea lor azi dimineață, fără să îi afecteze, relatează ZiaruldeTulcea.ro.

Dana Costache, jurnalist Digi24: Atacul de noaptea trecută de la Reni a fost surprins de doi bărbați din Tulcea, care se aflau în apropierea portului. Tulcenii au filmat cu telefonul mobil momentul atacului și s-au adăpostit după un copac. Niciunul dintre ei nu a fost rănit.

Citește continuarea AICI

Rusia își rezervă dreptul de a lua „măsuri dure de represalii”

ACTUALIZARE 16:00 Rusia își rezervă dreptul de a lua „măsuri dure de represalii”, a declarat luni Ministerul de Externe, după ce a acuzat Ucraina că atacă Moscova și peninsula Crimeea anexată de Rusia cu drone.

De ce atacul asupra porturilor ucrainene de la Dunăre este mai grav decât asupra portului Odesa. Cerealele s-au scumpit pe burse

ACTUALIZARE 15:30 Atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre au scos la lumină riscurile cu care se confruntă Kievul cu privire la ultima sa rută importantă pentru exporturile de cereale: Dunărea. Cotațiile grâului și porumbului la bursele internaționale a crescut, iar analiștii consideră atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre chiar mai grave decât asupra portului Odesa de la Marea Neagră.

Cotaţiile la grâu şi porumb au crescut luni la Bursa de cereale de la Chicago, după cele mai recente atacuri ruseşti asupra porturilor ucrainene, inclusiv primele atacuri asupra unor depozite de cereale de la Dunăre, transmite Reuters.

Citește și MApN, după atacul rușilor la granița României: „Nu rezultă amenințări militare directe la adresa teritoriului național”

Kremlinul respinge acuzaţiile că a vizat catedrala din Odesa

ACTUALIZARE 13:55 Kremlinul a respins luni acuzaţiile că a lovit Catedrala Schimbarea la Faţă din Odesa, grav avariată în noaptea de sâmbătă spre duminică de tiruri de rachete care au lovit centrul istoric al acestui oraş din sudul Ucrainei, informează France Presse şi agenţia de presă TASS.

"Forţele noastre armate nu lovesc niciodată infrastructurile sociale şi cu atât mai puţin bisericile (...). Respingem aceste acuzaţii, este ceva absolut fals. Aici este vorba despre tiruri de antirachete (ucrainene) care au fost lansate şi au distrus catedrala", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Anterior, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a anunţat că în noaptea de 23 iulie ruşii au atacat lăcaşuri de cult şi clădiri din Odesa, aflate sub protecţia UNESCO, aminteşte agenţia oficială de presă rusă TASS.

Ministerul Apărării Federaţiei Ruse a declarat că cea mai probabilă cauză a distrugerii Catedralei Schimbarea la Faţă din Odesa a fost căderea unei rachete a forţelor armate ale Ucrainei din cauza "acţiunilor incompetente" ale apărării aeriene ucrainene.

Catedrala Schimbarea la Faţă a fost fondată în 1795, demolată de sovietici în 1936 şi reconstruită în anii 2000. În 2010, ea a fost sfinţită de Patriarhul Kiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În timpul bombardamentului, clădirea a suferit pagube importante, iar în interior a izbucnit un incendiu. Potrivit administraţiei oraşului, de sub dărâmături s-a reuşit extragerea icoanei Maicii Domnului Kasperova (Kasperovskaia), care este patroana Odesei. Jumătate din catedrală şi-a pierdut acoperişul, fundaţia şi pilonii centrali au fost deterioraţi, iar ferestrele, stucaturile şi interiorul catedralei au fost distruse, aminteşte The Moscow Times, ziar independent online în limbile engleză şi rusă cu sediul la Amsterdam.

Ucraina afirmă că a eliberat săptămâna trecută peste 16 km2 în est şi sud

ACTUALIZARE 13:09 Kievul a afirmat luni că a recucerit săptămâna trecută peste 16km2 de la forţele ruse în estul şi sudul Ucrainei, la aproape două luni de la începerea contraofensivei destinate să alunge trupele Moscovei din Ucraina, potrivit France Presse.

"În decursul săptămânii (...) în sectorul Bahmut (regiunea Doneţk, est), au fost eliberaţi 4 km2 şi 12 km2 în sud", a declarat viceministrul apărării ucrainean Hanna Maliar la televiziunea ucraineană.

Maliar a salutat aceste "succese" în cele două zone în care armata ucraineană încearcă de mai multe săptămâni să străpungă apărarea rusă.

De la începutul contraofensivei care a debutat în primele zile ale lunii iunie, forţele Kievului au "eliberat" 35 km2 în zona Bahmut (est) şi 192,1 km2 în sud, a adăugat viceministrul ucrainean.

Ea a afirmat de asemenea că, săptămâna trecută, armata rusă a "întreprins asalturi vizând să respingă unităţile noastre dincolo de râul Oskil şi a căutat puncte slabe în apărarea noastră" în direcţia Kupiansk (nord-est).

Operaţiunile ofensive ucrainene continuă în direcţia Melitopol şi Berdiansk, două oraşe din sud-estul Ucrainei ocupate temporar de Rusia spre care armata ucraineană încearcă să avanseze din două zone din sectorul sudic al frontului, se afirmă într-un buletin informativ al armatei ucrainene, difuzat luni, potrivit EFE.

Armata ucraineană a informat de asemenea despre lupte-cheie la sud de Bahmut.

În ultimele zile, forţele ruse au revendicat un avans uşor în zona de nord-est a frontului, susţinând în special că au preluat controlul asupra unei gări feroviare.

Una dintre cele două drone care au vizat Moscova a căzut lângă o academie militară

ACTUALIZARE 12:43 Una dintre cele două drone care au vizat luni Moscova a căzut în apropierea unei academii militare, într-o zonă a capitalei unde se află mai multe clădiri ale Ministerului Apărării rus, transmite EFE.

Drona a căzut pe bulevardul Komsomolski la numărul 17, a spart geamurile la cel puţin două magazine, din care unul este specializat în vânzarea de vinuri din Crimeea, după cum a putut constata EFE.

Un grup de muncitori a strâns cioburile din zona care a fost închisă de poliţie.

Traficul pe bulevardul Komsolmolski, suspendat după prăbuşirea dronei, a fost reluat şi se desfăşoară în prezent în mod normal.

Potrivit jurnalistului de investigaţie de la Bellingcat, Christo Grozev, în zona unde s-a prăbuşit drona se află mai multe clădiri ale Direcţiei principale de informaţii a Ministerului Apărării rus (GRU).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Într-o postare pe Twitter, Christo Grozev afirmă că în una din respectivele clădiri se află centrul GRU pentru atacuri cibernetice, unde îşi are sediul şi gruparea de hackeri FancyBear, care în 2021 a efectuat atacuri cibernetice asupra Germaniei, notează portalul ucrainean Liga.

Tot în acest loc se află Universitatea Militară a Ministerului Apărării rus şi câteva "facilităţi GRU top-secret", notează Grozev, între care cartierul general pentru programul de pregătire a unor agenţi GRU.

"Dacă Ucraina a lovit acest complex de clădiri, daunele simbolice aduse Ministerului Apărării/GRU vor fi semnificative", consideră jurnalistul de la Bellingcat.

Cea de-a doua dronă a căzut pe bulevardul Lihaciov, într-un centru de afaceri aflat în construcţie, spulberând geamurile de la etajele 17 şi 18 pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi.

"Astăzi (luni), în jurul orei 04:00 (01:00 GMT), au fost înregistrate atacuri cu drone asupra a două clădiri nerezidenţiale. Nu s-au înregistrat pagube serioase sau victime", a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobianin, pe canalul său Telegram.

Anterior, Ministerul Apărării rus afirmase că a dejucat o "tentativă a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu două aparate fără pilot împotriva unor instalaţii de pe teritoriul Moscovei".

El a spus că 'cele două drone ucrainene au fost dezactivate cu mijloace de război electronic şi s-au prăbuşit".

Ucraina confirmă atacurile cu drone asupra Moscovei şi Crimeei

ACTUALIZARE 12:02 Ministrul transformării digitale din Ucraina, Mihailo Fedorov, a confirmat luni atacurile cu drone care au avut loc în zori asupra Moscovei şi a peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Rusia din 2014, transmite EFE.

"Astăzi, în zori, dronele au atacat capitala orcilor şi Crimeea", a scris - pe contul său de Telegram - Fedorov, al cărui minister este responsabil de un program ambiţios de aprovizionare a armatei ucrainene cu drone, folosind termenul peiorativ pe care mulţi ucraineni îl folosesc în acest război pentru a se referi la ruşi.

Ministrul ucrainean a adăugat că apărarea antiaeriană şi sistemele electronice ruseşti sunt "din ce în ce mai puţin capabile să protejeze" spaţiul aerian rusesc şi şi-a încheiat mesajul concis anunţând mai multe astfel de atacuri în viitor: "Vor fi mai multe din astea".

Fedorov conduce o iniţiativă care îşi propune să dezvolte şi să achiziţioneze mii de drone din donaţii private pentru a creşte potenţialul armatei ucrainene în acest război. Dronele cu rază lungă de acţiune sunt o prioritate a acestui program.

Atacurile din cursul nopţii de duminică spre luni asupra Crimeei şi Moscovei vin după ce Rusia a atacat aproape zilnic oraşul şi porturile din regiunea Odesa şi împrejurimile sale în ultima săptămână.

Depozit de muniţie din Crimeea, atins în atacul cu dronă

ACTUALIZARE 11:27 Un depozit de muniţie a fost atins într-un atac cu drone în Crimeea, anunţă luni guvernatorul Serghei Aksionov, instalat de Moscova în peninsula ucraineană anexată, relatează AFP.

”În spaţiul aerian al Crimeei, 11 drone inamice au fost doborâte de către forţe ale apărării aeriene şi neutralizate”, anunţă într-o postare pe Telegram Serghei Aksionov.

Un ”depozit de muniţie” a fost atins în districtul Djankoi, precizează el.

Fragmente ale unei drone au avariat o casă, anunţă reprezentul ocupaţiei ruse.

Pe de altă parte, Rusia a anunţat luni că a ”neutralizat” două drone ucrainene la Moscova, în noaptea de duminică spre luni, dintre care una a căzut în apropierea sediului Ministerului rus al Apărării, care a anunţat că a dejucat un ”act terorist” al Kievului în capitala Rusiei.

”În dimineaţa de 24 iulie, o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un act terorist cu două drone asupra unor obiecte (situate) pe teritoriul oraşului Moscova a fost oprită”, a anunţat ministerul.

”Două drone ucrainene au fost neutralizate şi s-au zdrobit. Nu există victime”, anunţă Ministerul rus al Apărării.

Acest dublu atac are loc după ce Kievul a ameninţat cu ”represalii” faţă de atacuri ruse la Odesa, în sudul Ucrainei, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Potrivit agenţiei ruse oficiale de presă Tass, una dintre drone a căzut pe o axă importantă în capitala rusă, Komsomolski Prospekt, în apropierea sediului Ministerului rus al Apărării.

”Fragmente” de dronă au fost găsite pe această cale, potrivit Tass.

Jurnalişti AFP prezenţi la faţa locului au văzut un acoperiş avariat al unei clădiri.

Poliţia a izolat zona respectivă.

Mai multe vehicule apaţinând forţelor de ordine şi vehicule de pompieri, dar şi ambulanţe au fost filmate de către AFP.

Însă un agent i-a cerut unui jurnalist AFP să nu mai filmeze.

Altă dronă a lovit un centru de afaceri de pe strada Lihaceva, în apropierea unuia dintre principalele bulevarde de la periferia Moscovei.

Rusia anunţă că a descoperit urme de explozibili pe o navă de cereale străină (TASS)

ACTUALIZARE Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat luni că a descoperit urme de explozibili pe o navă ce naviga din Turcia către portul Rostov-pe-Don pentru a lua cereale, a relatat agenţia de presă TASS, preluată de Reuters.

Agenţia oficială rusă citează FSB care a afirmat că nava a fost andocată în portul ucrainean Chilia (Chilia Nouă n.r.) în luna mai şi că ar fi putut fi folosită pentru a livra explozibili în Ucraina.

Anunţul vine la o săptămână după ce Rusia s-a retras dintr-un acord ce a permis Ucrainei să exporte cereale din porturile sale la Marea Neagră, cu nave supuse inspecţiilor de securitate.

"Pe 22 iulie, în cala unei nave străine de marfă care se afla pe drum din Turcia către portul Rostov-pe-Don pentru a încărca cereale, au fost găsite urme de explozibili - dinitrotoluen şi tetril. Au fost descoperite de asemenea semne de interferenţă în părţile structurale ale navei", a declarat FSB într-un comunicat citat de TASS.

Potrivit FSB, nava şi-a schimbat numele în timp ce se afla în portul Tuzla din Turcia la începutul acestei luni şi şi-a înlocuit echipajul, care era format din 12 cetăţeni ucraineni.

"Aceste circumstanţe pot indica posibilitatea utilizării navei civile străine pentru livrarea explozibililor pe teritoriul Ucrainei", potrivit FSB.

Nava, pe care nu a numit-o, a fost inspectată în Strâmtoarea Kerci şi i s-a interzis să-şi continue deplasarea, ulterior nava părăsind apele ruseşti, a mai precizat FSB.

Reuters nu a putut confirma imediat detaliile comunicatului FSB.

Insurecția lui Prigojin, povestită de un subofițer Wagner 

ACTUALIZARE 8.10 Un mercenar care a luat parte la tentativa de insurecție a lui Evgheni Prigojin de la sfârșitul lunii iunie spune că el și camarazii lui de luptă „habar nu aveau” ce se întâmpla, scrie BCC, care a stat de vorbă cu subofițerul Wagner sub condiția anonimatului. Mercenarii Wagner au fost instruiți încă de la început să nu vorbească cu presa, altfel vot fi „anulați”, adică uciși.

În decurs de doar 24 de ore, șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a organizat o insurecție, trimițând trupe în orașul Rostov-pe-Don, din sudul țării, iar apoi mai departe, spre Moscova.

Luptătorii Wagner vorbesc rareori cu presa, dar BBC Rusia a reușit să vorbească cu un comandant de rang inferior care s-a aflat în mijlocul acțiunii în timpul insurecției. Gleb - nume fictiv - fusese implicat anterior în luptele pentru cucerirea orașului Bahmut, în estul Ucrainei. În momentul în care a început revolta, el se odihnea cu unitatea lui într-o cazarmă din regiunea Lugansk, ocupată de ruși. 

Dis-de-dimineață, pe 23 iunie, au primit apelul de a se alătura unei coloane de luptători Wagner care părăseau Ucraina. Ordinul a venit de la un comandant Wagner, pe care Gleb nu dorește să îl numească din motive de securitate, dar care acționa la ordinele lui Prigojin și ale consiliului de comandă Wagner. „Este o desfășurare completă”, i s-a spus. „Formăm o coloană, ne punem în mișcare”. Gleb precizează că nu i s-a spus nimănui încotro se îndrepta coloana, dar a fost surprins când a realizat că se îndepărtau de linia frontului. 

Citește continuarea AICI

Curajul militarilor ucraineni nu mai e de ajuns

ACTUALIZARE 8.00 Când armata ucraineană a lansat mult-așteptata contraofensivă de primăvară (care a fost declanșată mai degrabă în vară), liderii militari ai NATO erau conștienți că trupele Kievului nu dispun de suficient de multe arme și muniții ori militari bine antrenați pentru a reuși să-i scoată pe ruși afară din Ucraina, conform unei analize Wall Street Journal (WSI). În schimb, strategii occidentali au sperat că soarta bătăliei va fi decisă de „curajul și inventivitatea ucrainenilor”. Doar că acest lucru nu s-a întâmplat, iar contraofensiva ucraineană riscă să ajungă într-un punct mort. 

Orice încercare de avans decisiv sau străpungere a frontului de către trupele ucrainene a fost până acum oprită de câmpurile de mine și liniile de fortificații pe care rușii au început să le construiască și să le pună la punct încă din toamna anului trecut.

Un alt rol important în oprirea avansului ucrainenilor l-a reprezentat și aviația rusă. „Vestea bună” e că nici trupele ruse nu o duc prea bine: acestea se confruntă în continuare cu probleme de aprovizionare, în vreme ce, din cauza epuizării, moralul soldaților e în prezent la pământ. Din aceste cauze, conform estimărilor serviciilor de informații ucrainene și occidentale, armata rusă nu pare capabilă să recâștige inițiativa pe câmpul de luptă și să reușească să atace pozițiile ucrainene.

Cu toate acestea, trupele ruse rămân suficient de puternice și numeroase pentru a putea menține intactă o linie de apărare de câteva sute de kilometri lungime, presărată cu sistemele de fortificații dispuse în adâncime și cu un număr mare de aparate de zbor cu ajutorul cărora să-i țină la distanță pe atacatorii ucraineni. 

Citește continuarea AICI

ACTUALIZARE 7.30 Calificându-l drept un "atac terorist", Ministerul Apărării a precizat pe canalul său de mesagerie Telegram că nu au fost victime în urma atacului.

Primarul Serghei Sobianin a afirmat pe Telegram că două clădiri nerezidenţiale au fost lovite în timpul atacului, care a avut loc în jurul orei 4 dimineaţa (0100 GMT). Nu este clar dacă dronele au lovit clădirile atunci când au fost doborâte sau dacă au vizat în mod deliberat clădirile.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Nici Ministerul Apărării şi nici primarul nu au precizat unde au fost interceptate dronele.

Agenţiile de ştiri de stat din Rusia au raportat, citând serviciile de urgenţă, că fragmente de drone au fost găsite în apropierea unei clădiri de pe bulevardul Komsomolski, care nu este departe de clădirile Ministerului Apărării.

Traficul a fost blocat pe bulevardul Komsomolski, la fel ca şi pe bulevardul Likhachev din sudul Moscovei, unde o clădire de birouri a fost avariată, au relatat agenţiile de presă ruseşti.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Canalul de televiziune al Ministerului rus al Apărării, Zvezda, a publicat pe canalul său de Telegram un scurt videoclip care arată o clădire înaltă cu ferestre lipsă la etajele superioare şi cu structura avariată.

Alte canale ruseşti de Telegram, cu legături cu forţele de securitate ale Rusiei, au publicat videoclipuri cu resturi de sticlă şi beton pe ceea ce au spus că este bulevardul Komsomolski.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Kievului. Ucraina nu revendică aproape niciodată în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei sau de pe teritoriul ucrainean controlat de Rusia, dar a afirmat în ultimele luni că distrugerea infrastructurii militare a Rusiei ajută la contraofensiva Kievului.

Mesajul lui Zelenski după atacul rușilor din Odesa și înaintea Consiliului NATO-Ucraina  

Preşedintele Volodimir Zelenski a vorbit duminică seara despre atacul asupra Odesei şi le-a spus ucrainenilor că în această săptămînă vor fi multe evenimente diferite care vor consolida apărarea Ucrainei, inclusiv o reuniune a nou înfiinţatului Consiliul NATO-Ucraina, care va avea loc miercuri.

„Am început deja să ne pregătim pentru săptămâna viitoare. Vor fi multe evenimente diferite care vor consolida cu siguranţă apărarea Ucrainei. Îi mulţumesc secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, pentru că a convocat cu promptitudine prima reuniune a Consiliului NATO-Ucraina. De fapt, imediat după conversaţia noastră de ieri, am convenit asupra datei - reuniunea va avea loc miercurea aceasta. O pregătim pentru a fi semnificativă”, a spus Zelenski în discursul său video nocturn.
El a anunţat, de asemenea, că partenerii Ucrainei pregătesc noi pachete de sprijin, care vor conţine „tot ceea ce aduce mai aproape înfrângerea teroriştilor ruşi”: mai multe sisteme de apărare aeriană pentru Ucraina, mai multă artilerie, mai multe arme cu rază lungă de acţiune, a detaliat preşedintele.

„Reţeta pentru a pune capăt războiului este evidentă: totul depinde de unitatea şi determinarea tuturor celor care preţuiesc libertatea, cultura şi viaţa. Mulţumim tuturor celor care ajută Ucraina! Le mulţumesc tuturor celor din Ucraina cărora le pasă de vecinii lor”, a punctat Zelenski.

El a menţinat atacul care a avut loc în cursul nopţii la Odesa, precizând au fost trase 19 rachete de tipuri diferite - „absolut intenţionat, pentru a le face mai greu de doborât şi pentru a provoca mai multe distrugeri”, a punctat preşedintele. Racheta care a lovit altarul Catedralei „Schimbarea la faţă” din Odesa a fost un X-22, adică o rachetă antinavă, a arătat Zelenski.

Atacul din cursul nopţii de la Odesa s-a soldat cu un mort şi 20 de răniţi, inclusiv patru copii cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani.

De asemenea, el a spus că în atacul de duminică aproape 50 de clădiri din Odesa au fost avariate, dintre care 25 erau monumente arhitecturale, aflate în centrul istoric, care face parte din patrimoniului mondial şi se află sub protecţia UNESCO.

În atac a fost avariată şi clădirea Consulatului grec, după ce cu doar trei zile în urmă, Consulatul chinez fusese avariat într-un alt atac de acest tip.

„Evident, toate acestea reprezintă o ameninţare globală: distrugerea oraşelor, distrugerea culturii, distrugerea porturilor care sunt fundamentale pentru securitatea alimentară a lumii. Nu a existat niciodată un terorist care să fi reuşit să învingă lumea şi nici aceşti nebuni de la Kremlin nu vor reuşi”, a spus Zelenski. „Va exista o Catedrală a Schimbării la faţă în Odesa. Cu siguranţă vom restabili totul”, a promis Zelenski, care a mulţumit în context premierului Italiei, Giorigia Meloni, parlamentului italian şi întregii societăţi italiene pentru promisiunea lor de a ajuta la restaurarea monumentelor istorice din Ucraina. „Principalul lucru este că, în ciuda oricăror încercări de a ne rupe ţara şi poporul nostru, ştim clar că noi, Ucraina, avem un viitor, deoarece apărăm cultura şi umanitatea. Rusia, pe de altă parte, aduce un singur lucru mai aproape cu teroarea sa - dezmembrarea istoriei”, a conchis Zelenski.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...