Armata Braziliei își întărește granița cu Venezuela și Guyana pe fondul tensiunilor legate de regiunea Esequibo

Data publicării:
brazilia armata
Mașinile blindate mai grele au fost transportate pe camioane cu remorcă cu platformă. Sursa foto: Profimedia Images

Un convoi de camioane militare și vehicule blindate a pornit vineri spre granița de nord a Braziliei pentru a întări prezența armatei braziliene, ca răspuns la tensiunile legate de revendicarea Venezuelei asupra regiunii Esequibo din Guyana, informează Reuters.

Peste două duzini de mașini blindate au sosit în Manaus cu transport fluvial, iar unele au plecat pe drum spre Boa Vista, capitala statului Roraima, unde garnizoana locală va fi mărită la 600 de soldați, a anunțat armata într-un comunicat.

Întărirea graniței cu vehicule blindate include șase Cascavel, o mașină blindată braziliană cu șase roți, cu un tun de 37 mm; opt Guarani, un transport de personal 6×6; și 14 Guaicuru, o mașină blindată ușoară, cu tracțiune integrală, multitask, a spus armata.
Mașinile blindate mai grele au fost transportate pe camioane cu remorcă cu platformă.

armata braziliei la granita cu venezuela
Operațiunea Roraima / sursa foto: Profimedia Images

Ofițerii armatei nu au spus dacă vehiculele vor rămâne în Boa Vista sau vor fi dislocate la Pacaraima, la granița cu Venezuela.

Conflictul de la graniță implică o regiune de 160.000 de km pătrați din Guyana, care este de peste două ori mai mare decât Irlanda și este, în principal, formată din junglă.

Venezuela a reactivat o veche revendicare asupra Esequibo în ultimii ani, după ce mari zăcăminte de petrol și gaze au fost descoperite în zonă.

Venezuela și Guyana au convenit în decembrie să nu folosească forța sau să nu intensifice tensiunea în dispută, la o întâlnire din St Vincent și Grenadine. Săptămâna trecută, la o întâlnire mediată de Brazilia, Venezuela a promis că va rămâne la diplomație pentru a rezolva conflictul.

Dar renașterea revendicării de către Caracas a determinat Brazilia să declare că nu va lăsa Venezuela să folosească teritoriul brazilian din Roraima pentru a invada Esequibo, neexistând altă rută terestră prin junglă.

armata brazilia
Operațiunea Roraima / sursa foto: Profimedia Images

Un raport al șefilor de stat major al armatei braziliene a constatat că Venezuela nu are capacitatea militară de a invada Esequibo, deoarece are „capacitate logistică mică” pentru a sprijini misiunile peste graniță.

Documentul de șapte pagini văzut de Reuters informează că Brazilia are un plan de urgență pentru a preveni trecerea oricărei incursiuni militare venezuelene împotriva Guyanei prin teritoriul brazilian.

Concluzia raportului este, totuși, că o ciocnire între cei doi vecini ai Braziliei e puțin probabilă, deoarece există o soluție pașnică.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri