Atacatorul din Paris a spus că simte o „ură patologică” pentru străini și a vrut să omoare și alți oameni dintr-o suburbie din zonă

Data publicării:
Jandarmi francezi
Jandarmi adunați la Paris pentru a interveni la protestul kurzilor, după ce un bărbat a atacat cu o armă de foc comunitatea și a ucis trei oameni. Foto: Profimedia Images

Pensionarul francez care a recunoscut că a ucis trei kurzi, vineri, la Paris, a mers mai întâi într-o suburbie din apropiere, cu o populaţie mare de imigranţi, „pentru a ucide străini”, faţă de care a mărturisit că simte o „ură patologică”, a anunţat, duminică, parchetul francez.

„În cele din urmă a renunţat să treacă la fapte, având în vedere că nu erau prea mulţi oameni în zonă şi din cauza îmbrăcăminţii care îl împiedica să-şi reîncarce arma cu uşurinţă”, a spus procuroarea Parisului, Laure Beccuau.

Aflat în arest, bărbatul de 69 de ani a recunoscut că simte o „ură faţă de străini care a devenit de-a dreptul patologică”, a adăugat ea, citată într-un comunicat de presă.

Suspectul, care a fost dus la un centru de psihiatrie aparţinând prefecturii poliţiei, s-a descris drept „depresiv” şi „sinucigaş”, declarând că „şi-a dorit întotdeauna să ucidă migranţi, străini” după ce i-a fost spartă locuinţa, în 2016, eveniment pe care el îl consideră drept „declanşatorul” urii sale faţă de străini, a spus procuroarea.

În acel incident, fostul mecanic de tren şi-a lovit cu brutalitate atacatorii. El a fost condamnat pentru aceste fapte la douăsprezece luni de închisoare pentru violenţă, condamnare la care a făcut recurs.

Vineri, bărbatul a deschis focul în mai multe rânduri în faţa unui centru cultural kurd situat într-o zonă comercială aglomerată, populară în rândul comunităţii kurde din centrul Parisului, ucigând trei persoane, doi bărbaţi şi o femeie. Trei bărbaţi au fost răniţi, unul grav, potrivit ultimului bilanţ. În ziua atacului, el „a mers mai întâi dis-de-dimineaţă la Saint-Denis, înarmat cu o armă şi cu muniţie, pentru a comite crime asupra străinilor”, a relatat procuroarea.

Un bilet de transport în comun şi primele analize ale camerelor de supraveghere video coroborează această deplasare, a spus ea.

Întors la casa părinţilor săi din Paris, bărbatul a „hotărât, apoi, să meargă pe jos până la rue d'Enghien unde ştia că se află centrul kurd, cunoscând acest cartier”. Bărbatul a declarat că este supărat pe „toţi migranţii” şi a explicat că „s-a luat de victime pe care nu le cunoştea, precizând că este supărat pe kurzi pentru că «au luat prizonieri în timpul luptei lor împotriva Daesh (ISIS - n.red.) în loc să-i ucidă»”, explică Beccuau.

Bărbatul a mărturisit că „nu şi-a stabilit în prealabil numărul victimelor, ci că a intenţionat să folosească toată muniţia şi să se sinucidă cu ultimul glonţ”, potrivit procurorului.

În momentul reţinerii sale într-un salon de coafură unde a fost imobilizat înainte de intervenţia poliţiei, i-a fost descoperită arma, „patru încărcătoare care conţin în total 14 gloanţe, o cutie de 25 de gloanţe”.

El a recunoscut, totodată, că „singurul său regret este că nu s-a putut sinucide, adăugând că întotdeauna îşi spunea că, dacă se sinucide într-o zi, «va lua cu el şi duşmanii în mormânt», precizând că prin «duşmani» înţelege «toţi străinii non-europeni»”, a explicat Beccuau.

Atacul de vineri a declanșat ample proteste ale kurzilor din Franța

O manifestație a kurzilor din Paris, după atacul armat soldat cu trei morți, a degenerat în violențe.

Manifestanții au început să arunce cu obiecte în forțele de ordine, care, la rândul lor, au răspuns cu gaze lacrimogene.

Acest protest a fost cerut de organizația principală a kurzilor din Franța ca răspuns la crimele de vineri și ca formă de protest față de regimul de la Ankara, pe care kurzii din Paris îl acuză că a fost în spatele celor trei decese.

Totodată, kurzii acuză autoritățile franceze că nu i-au protejat suficient de mult.

Protestul kurzilor a continuat și sâmbătă.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri