Austriacul care a discutat cu AfD expulzarea cetățenilor cu origini străine din Germania a primit interdicție de intrare în țară

Data publicării:
Martin Sellner
Martin Sellner este exponentul unor idei radicale neofasciste. Foto: Profimedia Images

Martin Sellner, extremistul austriac care a deschis discuțiile despre „deportarea” germanilor cu origini străine cu partidul AfD, de extremă dreapta, a primit interdicție de intrare în Germania, conform agențiilor de presă internaționale, citate de Agerpres.

Autorităţile din Potsdam, lângă Berlin, au menţionat, marţi, doar că au obţinut interdicţia de intrare pe teritoriul Germaniei pentru un „cetăţean al Uniunii Europene”, dar potrivit informaţiilor agenției dpa, persoana respectivă este Sellner; acesta a spus că intenţionează să conteste decizia.

„Trebuie să arătăm că statul nu este neputincios şi îşi foloseşte mijloacele legitime”, a declarat într-un comunicat primarul din Potsdam, Mike Schubert (SPD), adăugând că autorităţile afirmă, astfel, „cu claritate că democraţia este rezilientă”.

Într-un mesaj pe Twitter, Sellner a denunţat că i-a fost aplicată „arma nucleară a interzicerii intrării” şi a calificat măsura drept „complet excesivă” şi o încălcare a ordinii fundamentale democratice.

Martin Sellner a participat, în noiembrie, la Potsdam, la o reuniune cu membri ai partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) în cursul căreia s-a discutat şi despre un proiect de expulzare masivă a persoanelor de origine străină, eventual cu forţa, proiect cunoscut sub numele de „remigrare”.

Dezvăluirea de către publicaţia de investigaţii jurnalistice Correctiv a organizării respectivei reuniuni la Potsdam a declanşat o mobilizare fără precedent în Germania, mii de oameni ieşind la proteste împotriva extremei drepte.

Duminică, poliţia elveţiană a anunţat că l-a reţinut şi retrimis, sâmbătă, în ţară pe Sellner, care urma să ia parte la o reuniune cu în jur de 100 de participanţi organizată de grupul de extremă dreapta Junge Tat.

În apropierea alegerilor europarlamentare din iunie, partidele tradiţionale din Germania şi din alte state ale UE sunt îngrijorate de ascensiunea extremei drepte. Conform sondajelor, AfD ar putea obţine peste 20% la scrutinul european.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri