BBC: Drama părinților care nu pot părăsi Ucraina. „Durează o săptămână sau două până obținem certificatul de naștere”

Data actualizării: Data publicării:
An advertisement using the image of a solider in Kyiv on February 7, 2022
Viața în Kiev se desfășoară normal, însă peste tot se văd semnele unor tensiuni care planează asupra ucrainenilor. Foto: Profimedia

Mai mulți ceățeni străini care locuiesc și și-au întemeiat familii în Ucraina trăiesc o adevărată dramă în prezent, în contextul amenințărilor Rusiei din apropierea graniței. Deși țările lor de origine își îndeamnă toți cetățenii să părăsească Ucraina cu primul zbor disponibil, ei nu pot face lucrul acesta, din diverse motive, cele mai multe de ordin birocratic, scrie BBC într-un material care surprinde astfel de situații la limită.

În ciuda avertismentelor primite pe cale diplomatică, Ken Stuart, originar din Edinburgh, nu poate părăsi Ucraina: soția lui, Tatiana, abia a născut un băiețel, Douglas.

Bebelușul „nu are încă certificat de naștere - durează o săptămână sau două până îl obținem - și, fără certificat de naștere, nu poate primi pașaport, iar fără pașaport nu poate părăsi țara”, a declarat Ken pentru BBC Radio 5 Live.

Un email primit de Ken și alți conaționali de-ai săi de la guvernul britanic le transmite „să nu aștepte sprijin consular suplimentar sau ajutor cu evacuarea în cazul unor activități militare ale Rusiei în Ucraina”. 

„Deci suntem pe cont propriu, din punctul lor de vedere. Suntem destul de neliniștiți”, spune Ken.

Ken, care locuiește în Kiev, mai arată că singura lui opțiune de a fugi în cazul unei invazii ruse este să meargă la rudele soției, în vestul Ucrainei.

„N-avem nicio opțiune decât fie să rămânem pe loc și vedem ce se întâmplă, fie încercăm să prevenim lucrurile puțin și ne mutăm în vestul țării.”

„Iubim Ucraina și ne-am construit viața aici”

Scot Stuart McKenzie, un conațional de-al său, plănuiește deja să plece cu soția și cei doi copii, după aproape 30 de ani de stat în Ucraina.

„Am copii mici și trebuie să mă gândesc la siguranța lor ca o prioritate, așa că în mod sigur vom încerca să-i scoatem din țară cât mai repede posibil”, a declarat el pentru BBC Breakfast.

El a spus că probabil va pleca cu mașina prin Polonia, unde deține încă o afacere. Soția lui nu are viză britanică, deci zborul către Marea Britanie este imposibil.

Dar Scot este îngrijorat de obstacolele pe care le-ar putea întâmpina.

„Foarte mulți oameni vor încerca să plece în același timp, nu vor fi zboruri destule, șoselele se vor bloca, de unde alimentezi cu carburant, vor fi bani la bancomate? Se vor întâmpla multe lucruri, va fi mult haos.”

El spune că guvernul ucrainean se confruntă de opt ani cu amenințările Rusiei și încearcă să mențină situația calmă, dar de data asta tensiunea se simte altfel.

„În fiecare zi apar noi amenințări, iar acum auzim că săptămâna viitoare vor fi trupe rusești în țara noastră”, a mai declarat Scot.

În plus, el spune că străinii care trăiesc în Ucraina nu vor să plece: „Iubim Ucraina și ne-am construit viața aici, familia, afacerea”.

„Ar trebui să-ți sune un clopot de alarmă”

Alți britanici au părăsit deja Ucraina, întorcându-se sâmbătă în marea Britanie, cu câteva ore înainte de avertismentul Ministerului de Externe.

Haider Ali, un tânăr de 21 de ani din Birmingham, care studiază în Dnipro, în centrul Ucrainei, a declarat că universitatea la care învață le-a transmis studenților străini „să părăsească șara cât mai repede posibil”, așa că și-a cumpărat bilet de avion.

El spune că ucrainenii sunt un popor mai relaxat, dar că în ultimele zile au început să se îngrijoreze: „Când se întâmplă asta, ar trebui să-ți sune un clopot de alarmă”.

Haider speră totuși să se poată întoarce la studii până în iunie.

În Harkov, la 40 de kilometri de granița cu Rusia, Harry Lee nu are de gînd să plece nicăieri, cel puțin deocamdată.

„În linii mari, viața merge la fel. Nu sunt semne de panică, nu sunt semne că lumea își face provizii. Dacă în Anglia hârtia igienică și apa minerală ar fi dispărut din magazine, aici viața continuă normal”.

Harry, care este din Cambridge și lucrează ca profesor în al doilea cel mai mare oraș din Ucraina, are un plan de rezervă, dacă situația de înrăutățește: va porni cu mașina spre vest sau sud-vest, în Moldova, România sau Turcia.

„Nu avem documentul care ne trebuie”

Însă pentru alții trecerea graniței nu este o opțiune, deși și-ar dori să plece din țară cât mai repede posibil.

Ben Garratt și soția lui, Alice, s-au mutat de la Londra la Kiev în decembrie, pentru că urma să aibă un bebeluș cu ajutorul unei mame surogat.

Acum, Raphael s-a născut, dar cuplul trebuie să facă dovada că are cetățenie britanică pentru a obține un document de călătorie de urgență, o alternativă mai rapidă la pașaport.

„E frustrant, guvernul britanic ne spune să părăsim țara... dar noi nu avem documentul care ne trebuie”, a declarat Ben.

El a mai spus că oficiul de pașapoarte din Kiev l-a cehemat miercuri pentru un interviu de două ore, ceea ce este „bizar”, având în vedere avrtismentele de urgență pe care le emit guvernele din întreaga lume.

„Dacă luăm sfaturile în serios, înseamnă că Marea Britanie și SUA sunt îngrijorate că o acțiune a Rusiei este iminentă. Asta ne afce să vrem să plecăm”, a mai spus Ben.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri