Biden anunță reguli mai stricte de călătorie, pe măsură ce varianta Omicron este depistată în tot mai multe state americane

Data actualizării: Data publicării:
aeroport new york
Cazurile de infectare cu Omicron continuă să se înmulțească în Statele Unite. Foto: Profimedia Images

Cazurile de infectare cu Omicron continuă să se înmulțească în Statele Unite, noua variantă fiind deja confirmată în cinci state americane până în prezent. În aceste condiții, președintele Joe Biden a anunțat noi restricții care îi vizează pe toți călătorii străini care intră pe teritoriul american.

Cinci state americane au depistat până în prezent cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, la un număr de zece pacienţi, cei mai mulţi, cinci, în New York, transmite vineri Reuters, citat de Agerpres.

În California, Colorado şi Minnesota este vorba despre pacienţi care fuseseră vaccinaţi complet şi care au dezvoltat simptome uşoare, în timp ce cazul din Hawaii este al unei persoane nevaccinate, care prezintă simptome moderate.

Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în acest stat au fost confirmate cinci cazuri, unul dintre ele la o femeie de 67 de ani care prezintă simptome uşoare - dureri de cap şi tuse. Femeia a revenit recent din Africa de Sud şi, după un prim test negativ pe 25 noiembrie, a fost testată pozitiv marţi, iar rezultatul a fost trimis spre analiză suplimentară într-un laborator. Pacienta avea 'un oarecare istoric de vaccinare', dar nu este clar deocamdată dacă primise una sau două doze, a arătat guvernatoarea.

Ceilalţi patru pacienţi sunt locuitori ai New York-ului, dar despre ei încă nu sunt disponibile alte informaţii, a menţionat ea, subliniind că „nu există motive de alarmă”.

Un prim caz de transmitere comunitară a variantei Omicron în SUA

Pacientul din Minnesota este primul caz cunoscut de transmitere comunitară a variantei Omicron pe teritoriul SUA. Bărbatul, care era vaccinat complet, a călătorit recent la New York, unde a participat la o conferinţă.

Şi statul Hawaii a confirmat joi un caz de transmitere comunitară. Persoana infectată, fără istoric de călătorie, avusese anterior COVID-19, a indicat Departamentul Sănătăţii.

La rândul lor, autorităţile sanitare din Colorado au anunţat joi că varianta Omicron a fost depistată la o femeie care revenise recent dintr-o călătorie în sudul Africii.

California raportase miercuri primul caz de infectare cu noua variantă a coronavirusului, la o persoană complet vaccinată care călătorise în Africa de Sud. Comitatul Los Angeles a confirmat joi al doilea caz din California de infectare cu Omicron.

SUA anunță noi restricții pentru călătorii străini în urma răspândirii variantei Omicron

În acest context, pentru combatarea răspândirii variantei Omicron, preşedintele Joe Biden a anunţat joi noi cerinţe de testare pentru călătorii străini şi a promis că în săptămânile următoare americanii vor avea acces rapid şi gratuit la testarea la domiciliu, potrivit BBC.

Astfel, toți călătorii străini vor trebui, începând de săptămâna viitoare, să prezinte un test negativ COVID-19 efectuat cu cel mult 24 de ore înainte de îmbarcare. Totodată, aceștia trebuie obligatoriu să fie vaccinați împotriva coronavirusului.

Un înalt responsabil de la Casa Albă a precizat că deocamdată nu este vorba despre impunerea vreunei carantine, o informaţie care circula în presă.

Cursele interne rămân scutite de exigenţele sanitare.

În interiorul frontierelor, guvernul prelungeşte până la 18 martie obligaţia purtării măştii în transportul în comun, ce urma să expire la 18 ianuarie.

De asemenea, Casa Albă anunţă măsuri de creştere a depistării infectărilor: testele realizate la domiciliu vor fi rambursate de asigurările private, iar numărul testelor distribuite gratuit va fi dublat la 50 milioane.

Marea miză rămâne însă continuarea vaccinării. Mai puţin de 60% dintre americanii de toate vârstele sunt vaccinaţi complet, iar Casa Albă trebuie să-i convingă pe cei care nu au făcut-o încă, dar şi pe cei care ar trebui să primească doza booster, şi să-i încurajeze pe părinţi să-şi vaccineze copiii începând de la vârsta de 5 ani.

Joe Biden vrea să lanseze „sute” de clinici de vaccinare „familiale”, în care copiii să poată fi vaccinaţi, în timp ce părinţii şi bunicii lor primesc dozele booster.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...