Biden: Ultimele 3 obiecte doborâte erau probabil baloane ale unor companii private. „Nu îmi cer scuze” pentru balonul chinez

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden gesticuleaza cu mana in timpul unui discurs
Președintele SUA, Joe Biden. Foto: Profimedia

Președintele SUA, Joe Biden, a vorbit despre obiectele neidentificate doborâte săptămâna trecută și despre balonul de spionaj chinez. El a spus că a fost vorba de precauție și că obiectele, operate probabil de companii private, nu aveau elemente de spionaj. Biden a mai spus că nu își cere scuze pentru doborârea balonului chinez, dar că nu își dorește un coflict cu Beijingul și că va discuta în continuare cu președintele chinez Xi Jinping.

Biden a spus că SUA și-au cercetat mai atent spațiul aerian după ce balon spion chinez a zburat peste mai multe state americane la începutul acestei luni. Astfel au fost descoperite celelalte 3 obiecte.

„Am dat ordin pentru doborârea acestor trei obiecte din cauza pericolelor pentru traficul aerian civil și pentru că nu am putut exclude riscul de supraveghere a instalațiilor sensibile”, a spus el.

Armata americană și cea canadiană încă recuperează resturile obiectelor doborâte pentru a afla mai multe despre ele. SUA încă nu știu exact ce sunt aceste obiecte, dar nimic nu sugerează că ar fi din programul de baloane spion al Chinei sau al altei țări, a continuat Biden.

Cea mai recentă evaluare este că erau baloane operate de companii private, fie baloane meteo sau folosite în alte scopuri de cercetare științifică, a spus Biden.

El a adăugat că nu există dovezi privind „o creștere bruscă” a apariției acestor obiecte, ci au fost văzute pentru că a fost crescută supraveghere radar.

„Dar să nu vă înșelați: dacă vreun obiect reprezintă o amenințare pentru siguranța și securitatea poporului american, voi ordona să fie doborât”, a spus el.

Președintele american a mai anunțat că administrația sa a impus restricții pentru șase firme chineze care „sprijină direct” programul aerospațial al armatei chineze, care include aeronave și baloane. Restricțiile împiedică aceste companii să acceseze tehnologia americană.

„Vom acționa întotdeauna pentru a proteja interesele poporului american”, a spus Biden.

El a adăugat că va continua să vorbească cu președintele chinez Xi Jinping, dar că „nu își cere scuze” pentru doborârea balonului chinezesc, pe 4 februarie.

„Vrem concurență, nu conflict cu China. Nu vrem un nou Război Rece. Dar nu îmi cer scuze”, a spus Biden.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri