Biden i-a convocat la o discuție din „Situation Room” pe aliații europeni în legătură cu posibilitatea unui atac al Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
biden in situation room
Președintele SUA discută din „Situation Room” cu aliații europeni despre situația de la granița dintre Rusia și Ucraina. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american, Joe Biden, va avea o „videoconferinţă securizată” cu mai mulţi lideri europeni, luni, la ora 22:00, ora României, pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, a anunţat Casa Albă, potrivit Reuters.

În timp ce SUA devin tot mai alarmiste în legătură cu posibilitatea unui atac iminent din partea Rusiei, preşedintele american urmează să aibă discuţii în „Situation Room” cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic, Boris Johnson.

Luni, NATO a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă. Anunțul Alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

Citește și Preşedintele Ucrainei cere UE să rămână unită în faţa Rusiei

Discuțiile dintre Biden și liderii europeni au loc în contextul în care miniștrii de externe ai țărilor UE au discutat, luni, despre sancțiunile pe care blocul occidental ar urma să le impună Rusiei în cazul unei invazii în Ucraina. 

Printre măsurile luate în considerare se numără închiderea completă a piețelor europene de capital pentru companiile și instituțiile financiare rusești și restricții privind exportul de materiale sau servicii esențiale pentru sectoare cheie ale economiei Federației Ruse.

Citește și Diplomat NATO: SUA iau în calcul deplasarea unor trupe din vestul Europei pe flancul estic

În același timp, SUA, Marea Britanie și Australia au început retragerea personalului de la ambasadele din Ucraina. 

Marea Britanie a anunțat luni decizia de a retrage o parte a personalului de la ambasada din Kiev și, de asemenea, de a emite o recomandare pentru cetățenii britanici să evite călătoriile în Ucraina, mai ales în zonele tensionate din sud-est. Decizia Londrei vine la câteva ore după un anunț similar al Departamentului american de Stat care, în plus, le recomandă și propriilor cetățeni aflați în Ucraina să ia în considerare să părăsească țara.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană, prin vocea șefului diplomației Josep Borrell, susține că situația nu trebuie „dramatizată” și că deocamdată nu ia nicio decizie, până nu primește mai multe informații de la partenerii americani.

Evoluția din ultimele săptămâni a situației conflictului din Ucraina nu arată că lucrurile se îndreaptă într-o direcție bună. La granița Ucrainei se află, în prezent, 127.000 de militari ruși, iar Rusia își menține poziția intransigentă cerând din partea SUA și Occidentului să-i accepte condițiile și garanțiile de securitate, despre care NATO și Occidentul susțin că sunt „inacceptabile”.

Citește și Rusia spune că NATO acționează „isteric” și că „exacerbează tensiunile”, după anunțul Alianței că își va accentua prezența în Est

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri