Bill Clinton regretă că i-a convins pe ucraineni să renunțe la armele nucleare pe care le-au dobândit după căderea Uniunii Sovietice

Data publicării:
Boris Elțîn și Bill Clinton
Clinton a sugerat și că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul ar fi avut capacitatea de a folosi arme nucleare. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Bill Clinton și-a exprimat regretul într-un interviu pentru RTÉ în privința rolului pe care l-a jucat în 1994 în a convinge Ucraina să renunțe la armele sale nucleare.

Clinton a sugerat, de asemenea, că Rusia nu ar fi invadat Ucraina dacă Kievul și-ar fi păstrat capacitatea de a lansa atacuri nucleare.

„Simt că este o miză personală pentru că i-am făcut să fie de acord să renunțe la armele lor nucleare”, a spus Clinton în emisiunea Prime Time. „Și niciunul dintre ei nu crede că Rusia ar fi făcut această grozăvie dacă Ucraina încă avea armele lor”.

În ianuarie 1994, președintele Clinton a semnat un acord cu președinții de la acea vreme ai Rusiei, Boris Elțîn, și Ucrainei, Leonid Kravciuc, pentru a elimina arsenalul de arme nucleare strategice care rămăsese pe teritoriul ucrainean după căderea Uniunii Sovietice.

În același an, SUA a mai ajuns la o înțelegere cu Rusia prin care Moscova se angaja să respecte integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceste obligații au fost încălcate în 2014, atunci când Rusia a invadat și anexat Crimeea, și au fost distruse încă și mai mult în momentul în care Putin a decis anul trecut să declanșeze marele război care nu dă semne că s-ar încheia prea curând.

„Le era teamă să renunțe la ele pentru că credeau că este singurul lucru care îi protejează de o Rusie expansionistă”, a spus Clinton. „Când a devenit convenabil pentru el, președintele Putin a încălcat [acordul] și a luat mai întâi Crimeea.”

„Și mă simt oribil în privința asta pentru că Ucraina este o țară foarte importantă”, a mai spus fostul președinte american, care a adăugat că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue.

„Cred că ceea ce a făcut domnul Putin este foarte greșit și cred că Europa și Statele Unite ar trebui să continue să sprijine Ucraina”. Clinton a mai spus că la un moment dat va veni și vremea când guvernul ucrianean va considera că o să poată obține un acord de pace de care să fie mulțumiți, dar că nu crede că până atunci restul lumii ar trebui să îi abandoneze.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Harta comorilor din adâncurile Ucrainei! SUA are acum acces la grafit, litiu și metale rare
Digi FM
Cât costă rochiile purtate de partenera lui Nicușor Dan la dezbaterile publice. Mirabela Grădinaru a atras...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Jennifer Garner cucerește cu imagini din trecut, în care apare cu un decolteu până la abdomen: "Arăți la fel...
Adevarul
Scene șocante la Premiile Gopo: Claudiu Bleonț și-a umilit fiica pe scenă. „Nu cumva să mă faci de c...t, să...
Newsweek
Care pensionari primesc, vineri, pensia? 130.000 pensii cresc în luna mai cu 400 lei. Care e motivul
Digi FM
Prințul William și Kate Middleton, 14 ani de la nuntă. S-au îndrăgostit în timpul studenției, și-au făcut o...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Un „pește canibal” cu dinți ca niște colți, găsit pe o plajă din Oregon. Creatura rară a fost studiată de...
Film Now
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...