Boeing cere menținerea la sol a modelului său 777 echipat cu motorul care a explodat sâmbătă în aer

Data actualizării: Data publicării:
Resturi ale avionului Boeing 777-200 au căzut în orașul Broomfield, Colorado.
Resturi ale avionului Boeing 777-200 au căzut în orașul Broomfield, Colorado. Foto: GettyImages

Constructorul american de avioane Boeing a recomandat menținerea la sol a 128 de avioane Boeing 777 din toată lumea, după ce un aparat de zbor de acest tip a suferit o explozie la unul dintre motoare, iar resturi metalice au căzut peste o zonă populată din statul Colorado, informează BBC.

Explozia s-a produs sâmbătă, iar avionul cu 231 de pasageri la bord a fost nevoit să revină pe aeropotul din Denver. Nu au existat victime.

Boeing a anunțat că 128 de avioane cu același tip de motor ar trebuie menținute la sol.

"Pe durata investigației, recomandam suspendarea operațiunilor în cazul celor 69 de avioane Boeing 777 în serviciu și a celor 59 de avioane depozitate echipate cu motoare Pratt & Whitney 4000-112", a anunțat compania americană printr-un comunicat.

Compania care a produs motoarele, Pratt & Whitney, a trimis o echipă care să sprijine anchetatorii.

Potrivit Administrației Federale a Aviației (FAA), United Airlines este singurul operator american care folosește aeronave Boeing 777, restul fiind împărțite între Japonia și Coreea de Sud. Totodată, FAA a cerut cercetări suplimentare a aeronavelor Beoing 777 echipate cu motoare Pratt & Whitney 4000.

Potrivit primelor informații, Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (NTSB) a stabilit că explozia a avut loc la motorul drept, după ce două pale ale elicei s-au rupt și altele au fost afectate. Corpul principal al aeronavei a suferit daune minore.

În Japonia, toate avioanele Boeing 777 cu motoare Pratt & Whitney au primit interdicție de a pătrunde în spațiul său aerian. Interdicția include decolările, aterizările și survolările. Guvernul japonez a somat companiile JAL și ANA Airlines să suspende operarea aeronavelor Boeing 777 cu acest tip de motor.

În decembrie 2020, un zbor JAL a fost obligat să revină pe aeroportul Naha după o defecțiune la motorul stâng, fiind vorba tot de o aeronavă Boeing veche de 26 de ani, ca și avionul implicat în incidentul de sâmbătă. În 2018, motorul drept al unei curse United Airlines s-a stricat cu puțin înainte de aterizate. O investigație NTSB a stabilit că defecțiunea a fost provocată de rupere unei pale a elicei motorului.

Recent, aeronavele Boeing 737 Max au reprimit dreptul de a zbura în SUA și Europa, la aproape doi ani după ce au fost implicate în două accidente aviatice soldate cu peste 350 de morți. 

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri