China amenință cu proliferarea nucleară în Pacific după ce Australia a anunțat că se va dota cu submarine propulsate nuclear

Data publicării:
Wang Yi și Justin Tkachenko
Ministrul chinez alături de cel din Papua Noua Guinee. Foto: Profimedia Images

China a acuzat, sâmbătă, țările din alianța defensivă AUKUS (formată din Regatul Unit, SUA și Australia), din Pacific, că vor să provoace o accentuare a proliferării nucleare în regiunea Pacificului, în condițiile în care Australia ar urma să fie echipată cu submarine cu propulsie nucleară pentru a tempera atitudinea tot mai belicoasă a regimului de la Beijing în zonă.

În timpul unei vizite în Papua Noua Guinee, un aliat de lungă durată al Australiei, cu care China încearcă să dezvolte legături, ministrul chinez de externe, Wang Yi, a criticat proiectul submarinelor cu propulsie nucleară, care sunt echipate cu arme convenţionale, spunând că este „contrar” Tratatului din Pacificul de Sud care interzice armele nucleare în regiune.

Decizia „prezintă riscuri serioase de proliferare nucleară”, a declarat el după o întâlnire cu Justin Tkachenko, ministrul de externe din Papua Noua Guinee. În ultimii ani, China a încercat să contracareze treptat influenţa americană şi australiană în Pacificul de Sud și a adoptat o atitudine tot mai belicoasă în regiune, inclusiv prin numeroasele șicane la adresa Filipinelor în Marea Chinei de Sud.

Insulele din regiune sunt slab populate, dar sunt bogate în resurse naturale şi, mai presus de toate, sunt situate pe rute maritime geostrategice, dintre care unele ar putea fi vitale în cazul unei invazii chinezești a Taiwanului.

Australia, Marea Britanie şi Statele Unite au transmis, de asemenea, pe 9 aprilie, că „iau în considerare cooperarea” cu Japonia în cadrul AUKUS.

„Încercarea recentă de a include mai multe ţări într-o astfel de iniţiativă, care nu face decât să agraveze confruntarea dintre blocuri şi să provoace diviziuni, este total incompatibilă cu nevoile urgente ale ţărilor insulare”, a spus Wang.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri