China înăsprește controversata lege „anti-spionaj”. Companiile străine se tem de sporirea controalelor

Data publicării:
Xi Jinping arată cu degetul
China numește un nou ministru la Apărare și exclude din Congresul Național nouă responsabili ai armatei . Foto: Profimedia Images

China a înăsprit din nou controversata lege anti-spionaj, noua versiune și mai represivă a acesteia urmând să intre în vigoare de sâmbătă. Dictatura chineză va avea, astfel, o putere și mai mare de a acționa împotriva a ceea ce spune că sunt „amenințări la adresa securității naționale”.

Analiştii şi juriştii sunt curioşi în legătură cu efectele acestor schimbări într-o ţară în care legislaţia în acest domeniu este relativ vagă şi supusă unor interpretări multiple. Conform noii legi, obţinerea neautorizată de „documente, date, materiale şi obiecte legate de securitate şi interese naţionale” poate echivala cu activităţi de spionaj.

Guvernul de la Beijign susține că legi similare există deja în altă ţări şi că are dreptul să îşi „apere securitatea naţională”.

Noua lege intră în vigoare într-un context în care companiile străine sunt în expectativă. Percheziţii şi interogatorii la începutul acestui an la sediile din China ale firmei de audit americane Mintz Group şi ale companiei de consultanţă Bain & Company au indus un pic de panică în aceste sectoare.

Legea conţine „o definiţie largă a securităţii naţionale” şi se va aplica tuturor nivelurilor societăţii şi tuturor sectoarelor, a declarat pentru AFP Jeremy Daum, cercetător la Paul Tsai China Center al Facultăţii de drept din cadrul Universităţii americane Yale. Ea va avea mai ales „un efect descurajant asupra cetăţenilor chinezi care au contact cu străini şi organizaţii străine”, a adăugat el.

Companiile se tem de sporirea controalelor.

Aceste schimbări „trezesc îngrijorări legitime cu privire la desfăşurarea anumitor activităţi comerciale comune, care acum riscă să fie considerate spionaj”, a scris Craig Allen, preşedintele Consiliului Economic China-SUA (USCBC).

„Discuţiile despre secretele comerciale, schimbul de date, studiile de piaţă, procedurile de angajare şi colectarea de informaţii comerciale ar putea intra în sfera de aplicare a legii”, mai ales că „nu specifică (...) ce tipurile de date, documente şi materiale au legătură cu securitatea naţională”.

Guvernele străine nu şi-au exprimat public îngrijorarea faţă de cetăţenii lor, cu excepţia notabilă a Statelor Unite, ale căror relaţii cu China sunt tensionate. Legea va lărgi considerabil domeniul de aplicare a ceea ce China consideră a fi activităţi de spionaj”, a declarat Vedant Patel, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri