China ocolește pe față orice răspuns privind soarta fostului ministru de externe Qin Gang: „Altă întrebare”

Data publicării:
China's foreign ministry spokeswoman Mao Ning addresses a press conference
„Altă întrebare” a răspuns Mao Ning la toate întrebările privind soarta lui Qin Gang. Foto: Profimedia

Ministerul chinez al afacerilor externe s-a confruntat miercuri cu o avalanșă de întrebări privind dispariția și demiterea fostului ministru de externe Qin Gang, dar a refuzat să răspundă la ele. „Altă întrebare” - aceasta a fost replica purtătoarei de cuvânt a diplomației de la Beijing.

La conferința de presă zilnică organizată la Beijing, jurnaliștii au pus peste 20 de întrebări despre fostul ministru de externe Qin Gang, un fost protejat al președintelui Xi Jinping, dar niciuna dintre ele nu a fost menționată în buletinul oficial publicat ulterior, scrie The Guardian.

Qin nu a mai fost de peste o lună. Dispariția sa misterioasă a alimentat speculațiile cu privire la soarta sa, care nu au fost atenuate de anunțul brusc de marți că a fost înlăturat din funcția de ministru de externe și că predecesorul său, Wang Yi, a fost numit în locul său.

La scurt timp după anunț, mențiunile referitoare la Qin ca ministru de externe - inclusiv biografii, transcrieri și comunicate de presă - au fost șterse de pe site-urile guvernamentale.

Știrea privind demiterea sa a fost transmisă într-o scurtă declarație a agenției oficiale de presă de stat Xinhua, fără a fi oferite motive pentru această decizie.

„Altă întrebare”

La conferința de presă de miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, a fost întrebat în repetate rânduri de ce a fost înlăturat Qin, unde se află acum, dacă a rămas în Consiliul de Stat, dacă demiterea sa a fost motivul pentru care mai multe vizite ale unor demnitari străini au fost anulate sau amânate, dacă numirea lui Wang Yi este temporară și dacă Qin a făcut obiectul unei anchete de corupție sau dacă se află într-o stare de sănătate precară, mai relatează Guardian.

În replică, Mao i-a trimis pe jurnaliști la știrea Xinhua sau a spus că nu are nicio informație, potrivit traducerilor online și rapoartelor presei din Hong Kong. Încercările ulterioare ale reporterilor de a reformula întrebările au primit același răspuns din partea lui Mao, care la un moment dat a părut să râdă, că a răspuns deja la ele.

„Ieri, mai mulți experți chinezi au spus că situația lui Qin Gang, absența sa, lipsa de explicații... sugerează că autoritățile sunt mai opace ca niciodată. Cum comentează China?", a întrebat un reporter Reuters.

„Nu înțeleg la ce situație vă referiți, informațiile relevante au fost transmise. Altă întrebare”, a răspuns Mao Ning, replică pe care a repetat-o la toate întrebările privindu-l pe Qin Gang.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Conferințe de presă controlate

Conferințele de presă zilnice de la Ministerul de Externe chinez sunt renumite pentru faptul că oferă puține informații concrete, în special la întrebările sensibile din punct de vedere politic ale presei străine. Răspunsurile sunt, de obicei, transmise în formule standard, care exprimă pozițiile Prtidului Comunist aflat la putere și critică adversarii Chinei.

Conferințele nu sunt transmise în direct, dar o înregistrare a întrebărilor este publicată mai târziu în cursul zilei. Marți au apărut doar șapte întrebări, toate din partea presei de stat chineze și niciuna referitoare la Qin. Ministerul a respins întrebările privind întrebările lipsă, spunând că nu a spus niciodată că este vorba de o transcriere completă.

Dispariția lui Qin se prefigurează a fi unul dintre cele mai mari scandaluri politice chinezești din ultimii ani. El nu a mai fost văzut în public de la o întâlnire din 25 iunie cu miniștrii de externe din Sri Lanka și Vietnam, la Beijing. La începutul lunii iulie, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe a invocat motive de sănătate nespecificate pentru neparticiparea sa la un summit al ASEAN, dar de atunci nu au mai existat alte explicații.

Mao Ning nu a răspuns miercuri la întrebările privind starea de sănătate a lui Qin, iar zvonurile cu privire la posibilele motive ale unei epurări politice au început să circule. Dezbaterile din China pe acest au fost supuse cenzurii, mai scrie Guardian.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri