Cine este de vină pentru amploarea dezastrului produs de incendiile devastatoare din Los Angeles

Data publicării:
pompieri si incendiu in los angeles
Foto: Profimedia Images

Cauza oficială a incendiilor mortale din Los Angeles, alimentate de vântul puternic şi condiţii asemănătoare secetei, nu a fost încă stabilită. Dar, având în vedere că flăcările încă fac ravagii, se caută vinovaţi pentru amploarea dezastrului care a dus la distrugerea a sute de case şi la moartea a cel puţin 16 persoane. Răspunsul la incendiile mortale a fost aspru criticat, guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, primarul oraşului, Karen Bass, şi şefa pompierilor, Kristin Crowley, fiind printre cei vizaţi, scrie Sky News, preluat de News.ro. 

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, s-a grăbit să-i arate cu degetul pe Joe Biden şi pe guvernatorul Californiei, Gavin Newsom - un democrat pe care îl numeşte „Gavin Newscum”, cu un joc de cuvinte care în engleză capătă o nuanţă jignitoare. El a dat vina pe politica de conservare a apei pentru faptul că hidranţii au rămas fără apă în unele părţi din Los Angeles. „Este o greşeală a guvernatorului şi se poate spune şi a administraţiei. Nu au apă. Nu au avut apă în hidranţi”, a reproşat Donald Trump. „Guvernatorul nu a făcut o treabă bună”, a insistat el.

 Fără a-l nominaliza în mod specific pe Trump, preşedintele american Joe Biden a reacţionat la afirmaţie în timpul unei şedinţe de informare la Casa Albă, transmiţând întrebarea adjunctului secretarului său pentru energie, David Turk. Acesta a explicat că liniile electrice au fost oprite în timpul incendiului, iar acest lucru a afectat hidranţii, fiind vorba de o problemă de putere şi presiune. Hidranţii au nevoie de energie pentru a pompa apa, a spus el, dar în timpul dezastrelor liniile electrice sunt tăiate pentru a reduce riscul de supratensiune şi avarii.

Dar Trump a mers şi mai departe şi a numit conducerea lui Newsom şi a primarului din Los Angeles, Karen Bass, drept „incompetenţă crasă”, învinuindu-i pentru „distrugerea totală” din Los Angeles.

În replică, Newsom, care a fost, de asemenea, ţinta criticilor din partea localnicilor afectaţi de incendiile devastatoare, l-a invitat pe Donald Trump să inspecteze zona şi să se întâlnească cu cei afectaţi. Într-o scrisoare, el a spus: „În spiritul acestei mari ţări, nu trebuie să politizăm tragedia umană sau să răspândim dezinformări de pe margine”. El a solicitat, de asemenea, o anchetă independentă asupra problemelor legate de presiunea şi alimentarea cu apă, afirmând că „este nevoie de răspunsuri pentru a ne asigura că acest lucru nu se va mai întâmpla”.

Petiție pentru demisia primăriței 

 Peste 90.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care îi cer demisia primăriţei Karen Bass, acuzând-o de „eşecul” de a reacţiona la incendiile care au cuprins oraşul. Edilul metropolei, care se afla într-o vizită în Ghana când au izbucnit incendiile, se confruntă, de asemenea, cu critici acerbe pentru reducerile bugetare de 17,8 milioane de dolari pentru Departamentul de Pompieri din Los Angeles.

Şefa pompierilor, Kristin Crowley, a declarat că acestea au avut un „impact negativ” asupra capacităţii echipei sale de a face faţă incendiilor. Ea a declarat pentru CNN că „departamentul de pompieri are nevoie de ajutor” şi nu există suficient personal sau staţii de pompieri, iar într-un interviu la KTTV, întrebată dacă municipalitatea a contribuit la eşecul serviciilor de pompieri, ea a răspuns: „da”. 

În replică,  Karen Bass a negat că reducerea bugetară a avut un impact asupra eforturilor de stingere a incendiilor în timpul crizei din această săptămână şi a încercat să reducă tensiunea pe fondul zvonurilor că şefa pompierilor, Kristin Crowley, va fi concediată. „Şefa pompierilor şi cu mine ne concentrăm pe combaterea acestor incendii şi pe salvarea de vieţi, iar orice divergenţe pe care le-am putea avea vor fi rezolvate în particular”, a declarat Karen Bass într-o conferinţă de presă.

Kristin Crowley, care este gay şi prima femeie şefă a pompierilor din oraş, a fost ea însăşi implicată în dezbaterea politică naţională, conservatorii susţinând că politicile de diversitate, echitate şi incluziune au mers prea departe în instituţiile americane. Ea a făcut o prioritate din diversificarea departamentului cu o majoritate covârşitoare de bărbaţi, dar nu există nicio dovadă că eforturile sale au împiedicat lupta pompierilor de acum.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Declarațiile Chinei care i-au șocat pe oficialii UE. De ce nu dorește Beijingul o înfrângere a Rusiei în...
Newsweek
Bolojan anunţă data exactă la care va desființa pensiile speciale de 25.000 de lei. La cât ajung?
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...