"Consultările sunt rare, dar regulate". Serghei Narîșkin recunoaște că SVR și CIA colaborează în pofida războiului din Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0275454912
"Dialogul profesional este benefic, în principiu pentru reducerea tensiunilor", susține șeful SVR. FOTO: Profimedia Images

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) şi Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) desfăşoară, în pofida războiului din Ucraina, consultări cu regularitate pentru diminuarea tensiunilor între părţi, a declarat şeful spionajului rus, Serghei Narîşkin, într-un interviu publicat miercuri de revista militară rusă Apărarea Naţională, consemnează agenţia EFE. În ceea ce privește rivalitățile, acesta a mai spus că unitatea dintre Washington și Londra nu trebuie subestimată.

"Consultările între SVR şi CIA sunt rare, dar regulate. Dialogul profesional este benefic, în principiu pentru reducerea tensiunilor la nivel internaţional şi pentru reducerea neînţelegerilor între părţi", a explicat Narîşkin.

Totuşi, el a recunoscut că "în timpul acestui tip de dialog faţă în faţă nu este întotdeauna posibilă eliberarea de clişeele ideologice", o situaţie care Narîşkin crede că s-ar putea schimba "pe măsură ce Rusia îşi atinge obiectivele" în campania sa militară din Ucraina.

El a comentat în special o întâlnire pe care a avut-o în Turcia cu directorul CIA, William Burns, care a calificat drept "îndrăzneaţă" atitudinea pe care şeful SVR a avut-o în timpul acelei discuţii.

"A fost un dialog destul de extins, care în opinia mea s-a desfăşurat într-o atmosferă liniştită. Interesele geopolitice ale Rusiei, inclusiv cele legate de conflictul ucrainean, sunt binecunoscute. Nu am exprimat nimic care să iasă din acest cadru. Probabil confirmarea liniei noastre dure cu privire la îndeplinirea obiectivelor operaţiunii militare speciale i s-a părut lui Burns îndrăzneaţă", a apreciat şeful spionajului rus.

Pe de altă parte, Narîşkin a dezaprobat ideea că SUA şi Marea Britanie sunt "adversarul principal" al Rusiei, dar a admis că unitatea dintre Washington şi Londra nu trebuie subestimată, deşi Marea Britanie joacă un rol secundar în acest tandem.

"Americanii nu ţin prea mult cont de aliaţii lor şi îi folosesc exclusiv în propriul interes", a remarcat şeful SVR. Aşadar, a concluzionat el, "este necesară cunoaşterea adversarului şi aceasta este una dintre principalele misiuni ale spionajului nostru extern".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...