Anunț surprinzător din partea Coreei de Nord

Data publicării:
Inter-Korean Summit 2018
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Coreea de Nord a anunţat că îşi va distruge situl pentru teste nucleare la sfârşitul acestei luni.  Este vorba despre locul unde au fost efectuate cele şase teste nucleare din ultimii 11 ani.

Inter-Korean Summit 2018
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Liderul nord-coreean deja spusese deja din aprilie că va închide centrul, dar surprinzător este că acum spune că îl va distruge și, mai mult, la eveniment sunt invitați să participe inclusiv jurnaliști occidentali.

Operaţiunea va avea loc între 23 şi 25 mai. Poligonul nuclear va fi închis, tunelurile din munte în care erau păstrate rachetele vor fi aruncate în aer, de asemenea vor fi distruse posturile de observare, de securitate şi clădirile destinate cercetării. Toate astea, ca să arate că îşi respectă promisiunile de denuclearizare.

Phenianul a anunţat că la eveniment pot participa şi jurnalişti din alte state, inclusiv din SUA, China, Marea Britanie, Rusia şi Coreea de Sud.

Complexul, înconjurat de înălţimi greu de accesat, a fost săpat în adâncime sub un munte de granit de 2.000 de metri altitudine în Hamqyong-ul de Nord, provincie de nord-est la frontiera cu China. Este considerat locul ideal pentru a rezista forţelor declanşate de exploziile nucleare.

Acest complex a început să fie folosit în octombrie 2006, odată cu primul test nuclear nord-coreean, în timpul lui Kim Jong-il, tatăl defunct al lui Kim Jong-un. De atunci, locul este monitorizat prin imagini de satelit.

Unii experţi spun că ar fi vorba de o concesie de faţadă din partea Phenianului, deoarece complexul ar fi deja inutilizabil. Potrivit unor seismologi chinezi citaţi în aprilie pe site-ul Universităţii de Ştiinţă şi Tehnologie din China, ultimul test a provocat o prăbuşire de roci în interiorul muntelui, scrie Agerpres.

Citiți și: 

Testarea unei bombe atomice a pulverizat un munte din Coreea de Nord și a distrus complet poligonul de teste nucleare

PR sau realitate? Ce indică imaginile din satelit privind dezmembrarea facilităților nucleare ale Coreei de Nord

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri