Coreea de Sud a prezentat primul său avion de luptă supersonic, o alternativă mai ieftină la modelul american F-35

Data publicării:
avion kf-21
Prototipul avionului KF-21. Sursa foto: Profimedia Images

Coreea de Sud a prezentat vineri primul avion de vânătoare supersonic produs local, alăturându-se unui club select de producători militari și pornind un program de 5,2 miliarde de dolari menit să dezvolte locuri de muncă și să crească exporturile, informează CNN.

Odată operațională, aeronava KF-21 va putea fi echipată cu rachete aer-aer și aer-sol, dar ar putea transporta chiar și rachete de croazieră. Avionul cu două motoare va fi disponibil în versiuni cu unul sau două locuri, în funcție de rolul căruia îi este destinat.

"O nouă eră de independență defensivă a început și este un moment istoric pentru dezvoltarea industriei aeronautice sud-coreene", a declarat președintele Moon Jae-in la ceremonia de prezentare, care a avut loc la fabrica Korea Aerospace Industrie din Sacheon. Aeronava KF-21 este denumită Boramae sau "șoim tânăr antrenat pentru vânătoare".

Președintele Moon a anunțat că, după finalizarea testelor în aer și la sol, producția KF-21 va începe, ținta fiind de 40 de avioane până în 2028 și 120 până în 2032.

"Când producția în masă va începe, vor fi create 100.000 de locuri de muncă suplimentare și vom avea o valoare adăugată de 5,2 miliarde de dolari. Efectul va fi și mai puternic dacă aeronavele sunt exportate", a spus Moon.

Coreea de Sud va produce șase prototipuri KF-21 pentru teste și dezvoltare, până la mijlocul anului 2022.

Un club select de producători

Deși aeronava KF-21 este doar în proporție de 65% de origine sud-coreeană, lansarea marchează o reușită importantă pentru o țară care nu are o istorie îndelungată în producția de aeronave. "Când testele finale vor fi realizate, Coreea de Sud va deveni a opta țară din lume care a dezvoltat un avion de vânătoare supersonic avansat", se arată într-un comunicat al guvernului de la Seul.

Până acum această reușită a aparținut doar Statelor Unite, Rusiei, Chinei, Japoniei, Franței, Suediei și unui consorțiu european constituit din Marea Britanie, Germania, Italia și Spania.

Dintre aceste țări, doar SUA și China au lansat avioane de vânătoare de generația a cincea, considerate astfel datorită echipărilor avansate. Coreea de Sud nu consideră KF-21 o aeronavă de generația a cincea, însă analiștii estimează că avionul coreean ar putea atinge o viteză și o altitudine mai mari decât cele ale modelului american F-35, transportând în același timp o încărcătură considerabilă de armament.

KF-21 este un proiect comun dezvoltat de Coreea de Sud și Indonezia, deținut în proporție de 80% de Seul și 20% de către Jakarta. Coreea de Sud susține că Indonezia a rămas în urmă cu plățile către proiect, însă negocierile continuă și ministrul Apărării din Indonezia a fost prezent la ceremonia din Japonia.

Noul avion supersonic ar urma să înlocuiască aeronavele F-4 și F-5 ale flotei sud-coreene, avioane de generația a treia lansate de SUA în urmă cu 50 de ani. Odată cu creșterea producției, KF-21 ar putea înlocui și avioanele mai noi F-16 și F-15k, a scris analistul militar Abraham Ait în publicația The Diplomat, în 2020.

Coreea de Sud operează și avioane F-35, primul exemplar din comanda de 40 unități fiind livrat în 2018.

Potențial de vânzări în afara țării

KF-21 ar putea înlocui sute de avioane de vânătoare mai vechi din flota Coreei de Sud, însă are și potențial de export datorită prețului care ar urma să fie mult mai mic decât cel la care SUA vinde F-35 forțelor aeriene din alte state.

Thailanda, Filipine sau chiar și Irak "ar putea fi clienți mari ai modelului KF-21", a scris Abraham Ait, menționând că toate aceste țări operează același tip de avioane pe care noul supersonic le va înlocui în flota sud-coreeană. Totodată, aceste state au cumpărat și alte avioane produse de Coreea de Sud.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri