Video Coridele spaniole stârnesc o nouă controversă: „Bărbații înalți ne-au luat pe sus și ne-au aruncat. A fost cu adevărat umilitor”

Deutsche Welle Data actualizării: Data publicării:
persoana cu nanism care repeta pentru corida
Folosirea persoanelor cu nanism pe post de clovni în coridele spaniole stârnește controverse Foto: captură video

Un sport sângeros, mortal și o tradiție prețuită de unii: coridele nu au dispărut din Spania. Din 2013 fac parte din patrimoniul cultural al țării, spre consternarea activiștilor pentru drepturile animalelor. E vorba de lupta dintre om și taur și aproape întotdeauna cel din urmă este ucis în arenă. Dar mai există un aspect care îi înfurie pe activiști: folosirea oamenilor pitici pe post de clovni și acrobați. Aceștia spun că o fac de bunăvoie. Dar chiar și așa, oare este în regulă? Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată sâmbăta la ora 00:30 și în reluare de la ora 19:30.

Sunt ultimele repetiții înainte de spectacol. Roberto Torres și colegii săi clovni vor să facă publicul să râdă în arena de coride din Granada. Asta i-a adunat laolaltă pe membrii trupei, răspândiți în toată Spania. E vorba în special de persoane pitice, afectate de o problemă genetică.

Piticii, actori esențiali în coridă

„Tatăl meu era, de asemenea, pitic și a fost în arenă ani buni. Îl urmăream mereu și asta m-a făcut să mă alătur luptelor cu tauri. Din câte îmi aduc aminte, mi-a plăcut de când eram copil și încă o fac și acum”, spune toreadorul Roberto Torres.

Micii toreadori sunt adesea un element esențial în orice coridă. Ei înfruntă tauri tineri, dar nu-i rănesc și nici nu-i ucid.

Trupa este pe drum către masa de prânz. Atrage multe priviri, dar pe José Antonio Zarzuela, în vârstă de 53 de ani, asta nu-l deranjează. S-a obișnuit.

„Asta-i viața. Suferim de o tulburare numită acondroplazie, dar eu sunt fericit cu corpul meu, cu mine însumi. Nu-mi pasă de privirile pe care mi le aruncă ceilalți sau de lucrurile pe care le spun despre mine”, spune Jose Zarzuela.

Publicul râde de ei

Dar spectacolele organizate de micii toreadori în Granada sau alte orașe spaniole au devenit o chestiune controversată.

„Când eram mică, mergeam cu părinții mei. Aveam șase sau opt ani și era foarte distractiv”, își amintește o femeie din Granada.

„Astfel de spectacole nu-și mai au rostul. Nu are niciun sens să-i pui pe acești oameni în lumina reflectoarelor și să-ți bați joc de ei”, este de părere un bărbat.

Spectacolele o deranjează pe Carolina Puente. Are doar 1,37 metri înățime și promovează egalitatea pentru persoanele cu creștere limitată. Crede că acest tip de reprezentații sunt contraproductive. Vrea interzicerea lor.

„Nu am câștigat respectul societății doar ca să fie călcat în picioare într-un spectacol - sau pentru a-i face pe copii să-și bată joc de colegii mai scunzi”, spune Carolina, activistă în cadrul Asociației Oamenilor cu Deficiențe de Creștere.

„Nu facem asta pentru că ne obligă cineva. Suntem profesioniști!”

Pe arena din Granada se fac probele de sunet. Daniel Calderón are o înălțime medie. I-a cunoscut pe actorii mai mici în timp ce lucra ca toreador. Acum conduce trupa și nu înțelege toată această înverșunare.

„Cine spune că trebuie să ai o anumită înălțime ca să fii comediant? Fiecare poate face ceea ce vrea. Acești băieți sunt profesioniști. Își plătesc contribuțiile sociale, sunt toreadori adevărați. Nu facem asta pentru că ne obligă cineva. Suntem profesioniști”, spune Daniel Calderon, toreador.

Mai este o oră până începe spectacolul. Toreadorii se pregătesc. Carlos nu are niciun fel de emoții. Portughezul a participat deja la multe spectacole și știe ce înseamnă să fii umilit.

„Singurul lucru care nu mi-a plăcut a fost să fiu aruncat prin aer. Bărbații înalți ne-au luat pe sus și ne-au aruncat. S-a întâmplat în Torrevieja, a fost cu adevărat umilitor”, povestește Carlos Saraiva.

Activistă: „Aparent, este în regulă să ne batem joc de această dizabilitate”

Carolina Puente a făcut echipă cu Susana Noval în lupta pentru drepturile persoanelor cu acondroplazie. Cele două spun că astfel de spectacole sunt înjositoare.

„Îi fac pe oameni să creadă că cei cu nanism sunt amuzanți. Aparent, este în regulă să ne batem joc de această dizabilitate. Dar nimănui nu i s-ar părea amuzant dacă oamenii în scaune cu rotile ar fi aruncați prin aer”, punctează Susana Noval.

„Chiar crezi că acești oameni sunt potriviți pentru coride? Nu. Sunt angajați pentru că trupurile lor neobișnuite îi fac ciudați”, subliniază Carolina Puente, de la Asociația Oamenilor cu Deficiențe de Creștere.

Începe spectacolul.

De-a lungul timpului, acești comedianți au devenit prieteni apropiați.

„Avem cu toții aceeași statură. Nimeni nu e mai înalt sau mai scund. Suntem ca niște frați, ne ajutăm unii pe alții. Avem toți aceeași valoare, suntem egali”, spune toreadorul Jose Zarzuela.

Le-ar plăcea să continue ceea ce fac acum. Dar Carolina și alți activiști au reușit deja să interzică astfel de spectacole în alte zone ale Spaniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri