Coronavirus. Experți îngrijorați: Tot mai multe state africane sunt afectate; Egiptul închide școlile și universitățile

Data publicării:
masuri dezinfectie kenya coronavirus
Foto: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Lista cu statele africane afectate de noul coronavirus continuă să crească, după ce pe continentul african săptămâni la rând nu au fost cazuri de infectare. Acum, boala începe să se răspândească pe continent şi cel puţin 21 de state au înregistrat cazuri. Experții sunt îngrijorați știută fiind precaritatea sistemelor medicale din Africa. 

Namibia, Rwanda şi Eswatini, fostul Swaziland, sunt cele din urmă state care au anunţat primele cazuri de Covid-19, relatează sâmbătă agenția dpa, preluată de Agerpres.

În Eswatini, ministrul sănătăţii a declarat că persoana infectată are vârsta de 33 de ani şi s-a întors recent dintr-o călătorie de afaceri în Statele Unite.

În Namibia, este vorba de un cuplu de cetăţeni spanioli care a fost testat pozitiv la coronavirus.

Un cetăţean indian din Mumbai este primul caz înregistrat în Rwanda, a declarat ministrul sănătăţii din această ţară, Daniel Ngamije.

De asemenea, numărul de cazuri confirmate în Africa de Sud a crescut cu 14 dintr-un total de 38. Un transportor militar tocmai a evacuat 122 de cetăţeni sud-africani din regiunea chineză Wuhan.

Kenya, Etiopia, Sudan şi Guineea au confirmat și ele, vineri, primele cazuri de îmbolnăviri de Covid-19.

Au mai fost raportate cazuri în Maroc, Tunisia, Egipt, Algeria, Senegal, Togo, Camerun, Burkina Faso, Republica Democrată Congo, Nigeria, Coasta de Fildeş, Gabon, Ghana.

Ţările africane au raportat deocamdată puţine cazuri, sub 10 în majoritatea lor. Majoritatea cazurilor raportate în ţări africane au fost străini sau localnici care se întorceau din călătorii în străinătate.

Până recent, Africa a fost ocolită de răspândirea rapidă a noului coronavirus care a infectat cel puţin 156.000 de oameni şi a ucis peste 5.800 la nivel mondial. 

Experţii avertizează însă asupra stării precare a sistemelor de sănătate din multe ţări africane, ceea ce înseamnă că spitalele şi clinicile ar putea fi depăşite uşor de situaţie în cazul unei creşteri a numărului de infecţii cu coronavirus.

Egiptul închide școlile pentru două săptămâni

Egiptul a anunţat sâmbătă că va închide şcolile şi universităţile timp de două săptămâni pentru a preveni răspândirea coronavirusului, pe măsură ce numărul cazurilor creşte. În această țară, numărul îmbolnăvirilor a ajuns sâmbătă la 110 și s-au înregistrat și două decese, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Măsura a fost anunţată de premierul Mostafa Madbouly într-o conferinţă de presă.

Suspendarea cursurilor începând de duminică urmează altor decizii anunţate anterior, între care anularea adunărilor mari de persoane, restricţii privind timpul alocat rugăciunilor în masă şi suspendarea meciurilor din liga locală de fotbal timp de două săptămâni.

Egiptul a luat, de asemenea, măsuri menite să-i reasigure pe turişti că este sigur să viziteze ţara, după ce unii pasageri au contractat coronavirusul pe o navă de croazieră pe Nil.

Sute de turişti şi lucrători din turism au fost testaţi, iar facilităţi hoteliere şi nave de croazieră din Luxor şi Aswan au fost igienizate.

Preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a cerut fonduri echivalând cu 100 de miliarde de euro pentru finanţarea unui plan de stat „cuprinzător” pentru combaterea epidemiei, a anunţat Preşedinţia, fără a oferi detalii despre sursa finanţării.

Ministerul Sănătăţii din Egipt a declarat sâmbătă seara că ţara a înregistrat 17 noi cazuri de infecție cu noul virus, urcând bilanţul total la 110 îmbolnăviri.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri