Coșmarul continuă în Grecia, unde e cod galben de caniculă și vânt puternic. O suprafață de două ori cât Bucureștiul a fost deja arsă

Vali Stan Data actualizării: Data publicării:
incendii grecia
Incendii în Grecia FOTO: Getty Images

Pompierii români și-au început misiunea în insula Evia, acolo unde incendiile de vegetație fac ravagii. Întregul teritoriu al Greciei este luni sub cod galben de caniculă. În sud, avertizarea este însoțită și de una similară pentru vânt puternic.

Disperarea a atins cote alarmante în Evia. Primarii din insulă spun că în nord, distrugerile sunt complete.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a trimis în Grecia 108 pompieri și 22 de autospeciale. Pompierii români luptă să readucă liniștea în Evia. Zile în șir, focul a devastat regiuni întinse din insulă, spre furia localnicilor. Oamenii se plâng că au fost abandonați de autoritățile care s-au concentrat, în primă fază, pe lichidarea incendiilor de lângă Atena.  

Salvatorii noștri se schimbă între ei o dată la șase ore. Munca este epuizantă.

Florin Pop, comandantul misiunii din Grecia: "Avem o zonă împădurită cu pin mult, intensitatea de ardere e mare în jurul amiezii, viteza de ardere e mare din cauza vitezei vântului și incendiile de vegetație uscată și de pădure se manifestă violent".

Peste 56.000 de hectare au fost pârjolite, în Grecia, din cauza incendiilor de vegetație. Adică o suprafață de două mai mare decât Bucureștiul a fost mistuită de flăcări.  

"Este ca un film de groază, dar nu este ... este viața reală"

Incendiile sălbatice continuă să facă ravagii în insula greacă Evia, unde vânturile puternice împing flăcările spre alte localități. Peste 2.000 de persoane au fost deja evacuate de pe insulă, multe dintre ele cu feribotul.

Privind cerul devenit roșu, o turistă din Evia a descris scenele ca fiind "apocaliptice", în timp ce o altă femeie care fugea cu feribotul a spus: "Este ca un film de groază, dar nu este ... este viața reală", scrie BBC.

Imaginile filmate cu dronele arată amploarea daunelor provocate de incendiile de nestăvilit de pe continent, la nord de Atena.

O serie de incendii a lovit țara în ultimele zile. Grecia se confruntă cu cea mai severă caniculă din ultimii 30 de ani, în care temperaturile au crescut până la 45 de grade Celsius. Valurile de căldură de acest gen devin din ce în ce mai probabile și mai extreme din cauza schimbărilor climatice provocate de oameni. Vremea caldă și uscată care este prognozată în zilele viitoare va alimenta producerea de noi incendii.

grecia-profimedia
Coșmarul continuă în Grecia, unde e cod galben de caniculă și vânt puternic. Oamenii fug din calea flăcărilor de nestăvilit. FOTO: Profimedia

Giannis Kontzias, primarul municipiului Istiaia din nordul Evia, a declarat pentru știrile locale: "Este deja prea târziu, zona a fost distrusă".

El a cerut mai mult ajutor prin intervențiile cu avioane și elicoptere, dar șeful Protecției Civile Nikos Hardalias a declarat că avioanele s-au confruntat cu o serie de dificultăți, inclusiv vizibilitate redusă cauzată de incendii.

Kyriakos Mitsotakis: "Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia"

Mai multe țări, printre care și România au răspuns apelului de ajutor al Greciei.

Duminică seară, prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și-a exprimat "profunda recunoștința" față de țările care au trimis ajutor. "Vă mulțumim că ați stat alături de Grecia în aceste vremuri dificile", a scris el pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Vin și câteva vești bune din Grecia. Incendiile din regiunea Peloponezului par a fi ținute sub control, iar cele din nordul Atenei au scăzut în intensitate. Armata patrulează însă în zonă pe fondul temerilor că focul s-ar putea reaprinde.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri