Criză politică în Polonia. Coaliția de guvernare ultraconservatoare s-a rupt: „Demisia mea este sfârșitul Dreptei Unite”

Data actualizării: Data publicării:
Jaroslaw Gowin, fost vicepremier în guvernul Poloniei, la o conferință de presă în iunie 2021
Demiterea lui Jaroslaw Gowin (foto) din funcția de vicepremier în Guvernul Poloniei a dus la prăbușirea coaliției de guvernare din această țară. Foto: Profimedia Images

Coaliția de guvernare din Polonia s-a prăbușit, marți, după ce unul dintre cele trei partide care o formează și-a anunțat ieșirea de la guvernare. Decizia a fost luată după ce liderul partidului a fost demis din guvern, relatează Euronews.

Jaroslaw Gowin, liderul Partidului Acord, unul dintre partidele mici din coaliția ultraconservatoare care guvernează Polonia sub conducerea PiS (Partidul Lege și Justiție), vicepremier în guvernul de la Varșovia, a fost demis de premierul Mateusz Morawiecki.

„Plecăm de la guvernare cu capul sus. Demisia mea înseamnă finalul Dreptei Unite (n. red. - numele alianței politice) și destrămarea coaliției”, le-a spus Gowin reporterilor, marți seară.

Partidului Acord are 10 parlamentari în camera inferioară a parlamentului polonez, iar ieșirea de la guvernare a acestui partid înseamnă pierderea majorității guvernului condus de PiS.

El a precizat că a aflat despre demiterea sa din presă, purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Mueller, anunţând-o în cadrul unei conferinţe de presă. Pentru a-şi menţine majoritatea, PiS va trebui acum să poată conta pe deputaţii altor partide şi în special ai extremei drepte. Anunţând demiterea lui Gowin, purtătorul de cuvânt al guvernului i-a reproşat acestuia că nu a făcut destul pentru a avansa lucrările privind o mare reformă economică.

Jaroslaw Gowin reproşează acestei reforme, în mare parte fiscală, că afectează în principal clasa de mijloc.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri