Fermierii polonezi ridică blocada de la granița cu Ucraina: „În loc să blocăm, vom coopera şi mai strâns”

Data publicării:
fermierii protestatari din Polonia la frontiera cu Ucraina
Fermierii polonezi au încetat luni să protesteze la ultimul punct de trecere a frontierei blocat cu Ucraina. Foto: Shutterstock

Fermierii polonezi au încetat luni să protesteze la ultimul punct de trecere a frontierei blocat cu Ucraina, suspendând o blocadă care durează de mai multe luni şi care a afectat relaţiile bilaterale, au anunţat Kievul şi Varşovia, relatează Reuters, conform Agerpres. 

Ministerul agriculturii ucrainean a transmis într-un comunicat acţiunea „constructivă” a Poloniei pentru ridicarea blocadei, spunând că negocierile cu Varşovia şi asociaţiile industriale nu au fost uşoare, dar că „principalul lucru este că avem un rezultat”.

„Din fericire, avem deblocate toate direcţiile de la graniţa cu Polonia”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei de frontieră ucrainene, Andrii Demcenko, adăugând că fermierii polonezi au eliberat accesul la punctul de trecere Rava-Ruska. Camioanele au început să treacă graniţa în ambele direcţii luni dimineaţă, a mai spus el.

Purtătorul de cuvânt al grănicerilor polonezi, Andrzej Juzwiak, a declarat pentru Reuters că accesul prin toate punctele de trecere în Ucraina se face „fără obstacole”.

Fermierii şi şoferii de camion polonezi au blocat punctele de trecere ale frontierei cu Ucraina de la sfârşitul toamnei anului trecut, pe fondul îngrijorărilor legate de concurenţa neloială. Ei au invocat lipsa de acţiune a guvernului în legătură cu pierderile suferite de firme în faţa concurenţilor străini de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în contextul în care camionagii din Ucraina sunt scutiţi să solicite permise de trecere a frontierei poloneze.

Camioanele care transportă produse din cereale, problema centrală care i-a înfuriat pe protestatarii polonezi, se vor confrunta în continuare cu unele restricţii, a precizat Serviciul de Frontieră al Ucrainei. „În acelaşi timp, camioanele care transportă cereale nu vor avea voie să intre în Polonia. Acest tip de marfă poate călători prin Polonia numai în modul de tranzit”, a explicat serviciul prin intermediul aplicaţiei de mesagerie Telegram.

„Cred că astfel de blocade sunt de domeniul trecutului”, a scris ambasadorul Ucrainei în Polonia, Vasil Zvarici, pe Facebook. „În loc să blocăm, vom coopera şi mai strâns”, a adăugat el.

Protestele au atras critici dure din partea factorilor de decizie ucraineni, pe măsură ce tensiunile de la graniţă au escaladat în timpul iernii. Varşovia şi Kievul s-au angajat în discuţii la diferite niveluri pentru a încerca să găsească o soluţie, Ucraina cerând Uniunii Europene să intervină.

În martie, Ucraina şi Polonia au urmărit progresele înregistrate în negocierile privind importurile agricole, dar acordul a rămas evaziv, deoarece ţările au încercat să reducă decalajul dintre poziţiile lor privind interesele economice şi de securitate.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri