Croația incriminează feminicidul și adoptă măsuri mai dure pentru combaterea violenței împotriva femeilor

Data actualizării: Data publicării:
mașini de poliție în Croația
Croația va introduce infracțiunea de feminicid în codul său penal, făcând-o o infracțiune de sine stătătoare. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Croația va introduce măsuri mai dure pentru combaterea violenței împotriva femeilor, inclusiv recunoașterea infracțiunii de feminicid în codul său penal, o măsură care este încă rară în Europa, transmite EuroNews.

Croația a anunțat săptămâna aceasta un nou proiect de lege care va introduce feminicidul în codul penal al țării și va impune pedepse mai lungi cu închisoarea pentru viol.

Prim-ministrul Croației, Andrej Plenkovic, a spus că „este cea mai extinsă reformă și sunt poate cele mai semnificative schimbări de până acum” care vizează combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor din țară.

„Măsurile propuse sunt o confirmare a ceea ce tot repetăm, voința politică de a lupta împotriva violenței împotriva femeilor există. Este incontestabil, constant, etic și este sistemul nostru de valori”, a spus Plenkovic în timpul unei întâlniri cu reprezentanții instituțiilor și asociațiilor cetățenești la Zagreb, miercuri.

Modificările aduse legilor existente sugerate de guvern vor fi puse la dispoziție publicului spre consultare până la sfârșitul săptămânii viitoare. În mod ideal, acestea ar trebui să intre în vigoare până în ianuarie 2024.

Ca parte a noii măsuri, Croația va introduce infracțiunea de feminicid în codul său penal, făcând-o o infracțiune de sine stătătoare, pedepsită cu închisoarea care va începe de la 10 ani și poate fi mai lungă.

În același timp, țara va extinde pedepsele pentru violatori, pedepsele cu închisoarea fiind majorate de la un interval de la 1 la 5 ani la un interval de la 3 la 8 ani.

Cele mai grave cazuri vor fi pedepsite cu închisoare de la 5 la 12 ani, în creștere față de pedepse anterioare de la 3 la 10 ani.

Noua Lege de procedură penală va oferi victimelor violului, abuzului domestic și sexual, intimidării sau oricărui tip de violență bazată pe gen, mai multă putere în procedurile legale împotriva abuzatorilor lor. Instanțele vor fi obligate să ia în considerare declarația unei femei cu privire la pericolul pentru siguranța ei, atunci când iau decizii cu privire la ordinele de restricție.

Victimele vor fi, de asemenea, informate despre eliberarea agresorilor lor.

Femicidul este definit de Națiunile Unite ca uciderea intenționată a femeilor și fetelor din cauza sexului lor. Potrivit ONU, cele mai multe feminicide sunt comise de bărbați, și în special de bărbați care sunt apropiați de victime, cum ar fi membrii familiei, partenerii sau foștii parteneri.

În 2021, 14 femei au fost ucise în Croația, dintre care 11 au fost ucise de partenerii lor. Populația totală a Croației este de aproximativ 3,8 milioane, conform datelor din 2021.

După 3 feminicide înfiorătoare în ianuarie 2022, liderii opoziției croate au cerut în februarie ca infracțiunea de feminicid să fie introdusă în legea țării.

Doar două țări europene o recunosc în prezent ca o crimă în sine: Cipru și Malta.

Activiștii și experții sunt de acord că recunoașterea feminicidului în lege ar ajuta guvernele să colecteze date exacte despre crimă, care ar putea, la rândul lor, să ajute autoritățile să abordeze cazurile.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri