Cum a ales Finlanda F-35. Avionul, cumpărat doar după ce a fost testat de piloţi şi comparat cu avioane din SUA, Franţa, UK şi Suedia

Data actualizării: Data publicării:
LONDON, ENGLAND - JULY 10: In this handout image provided by the Ministry of Defence, an Royal Air Force F-35 Lightning from 617 Sqn taking off from RAF Marham to join the RAF100 centenary flypast over Buckingham Palace during RAF 100 celebrations on July 10, 2018 in London, England. A centenary parade and a flypast of up to 100 aircraft over Buckingham Palace takes place today to mark the Royal Air Forces' 100th birthday. (Photo by Ministry of Defence via Getty Images)
Avion F-35. Foto: Getty Images

Finlanda a ales să cumpere 64 de avioane F-35, pentru a înlocui vechile aparate F/A-18 aflate acum în dotarea forţelor aeriene finlandeze. Valoarea contractului este de 9,4 miliarde de dolari, informează Reuters. Avionul F-35 a avut rezultate net superioare în testele comparative făcute de piloţii militari finlandezi, care au inclus şi alte avioane produse de companiile care au participat în competiţia pentru obţinerea acestui contract: F-18 (SUA), Eurofighter (UK), Mirage Rafale (Franţa) şi Gripen (Suedia).

Avionul F-35, produs de Lockheed Martin, a concurat astfel într-o licitaţie organizată de Finlanda pentru achiziţia de avioane de luptă cu avionul Gripen (produs de Saab/Suedia, rivalul american F-18 (Boeing/SUA), Mirage Rafale (grupul Dassault/Franţa) şi Eurofighter Typhoon (BAE Systems/Marea Britanie).

„Când am comparat performanţa militară, F-35 a răspuns cel mai bine nevoilor noastre”, a declarat ministrul finlandez al Apărării Antti Kaikkonen.

Competiţia pentru achiziţia noilor avioane de luptă finlandeze a ţinut cont de următoarele cerinţe: avioanele au trebuit să bifeze anumite caracteristici clare din punct de vedere al capacităţii de luptă. Apoi, s-a ţinut cont de costurile achiziţiei în sine, dar şi de cele de operare viitoare. În plus, companiile concurente au trebuit să asigure offsetul (cooperarea industrială) şi să dovedească, în acelaşi timp, că pot asigura şi susţine lanţul de aprovizionare.

După ce toate aceste cerinţe au fost îndeplinite, a urmat testarea fiecărui avion din competiţie de către piloţii militari finlandezi. Testele au vizat capacitatea de luptă, de recunoaştere aeriană şi de supravieţuire (antiaeriană, în luptă, teritoriu ostil etc.)

Avionul F-35 a avut cele mai bune rezultate în cadrul acestor teste şi a obţinut un scor total de 4,47 (cerinţa fiind de 4,00), în condiţile în care următorul avion clasat (nenominalizat) a obţinut un scor de 3,81.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de Gestionați preferințele – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cu o flotă de 64 de avioane F-35, Finlanda va deveni ţara cu cele mai multe astfel de avioane din dotare, după Statele Unite. Finlanda va renunţa treptat la actualele avioane F-18 aflate în dotare.

Norvegia a achiziţionat încă din 2017 un număr de 40 de astfel de avioane şi va renunţa şi ea la vechile aparate F-16.

România a decis să cumpere 32 de avioane F-16 norvegiene. Valoarea totală a achiziţiei este de 454 de milioane de euro, fără TVA. Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a spus că statul român a cumpărat avioane F-16 la mâna a doua pentru că atât își permite şi că varianta achiziționării de aeronave militare F-35 este exclusă din start, din cauza costurilor.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Brigitte Macron, divorţ de preşedintele Franţei, după întâlnirea cu Kate Middleton. Semnele care au prevăzut...
Digi FM
Monica Anghel, reacție după ce a fost victima unei fraude cu inteligență artificială: „Mi-au furat imaginea...
Pro FM
Cum arată vacanța perfectă pentru Andrea Bocelli și soția lui, Veronica: „Nu căutăm neapărat orizonturile...
Film Now
Cum arată actorul din Young Sheldon la 17 ani. A devenit faimos la 8 ani, vorbește mai multe limbi și are...
Adevarul
Fost ofițer SRI, despre o tehnică inedită de vânzare a apartamentelor: „Sunt chestii psihologice la care noi...
Newsweek
De ce pensiile speciale vor rămâne mai mari de 20.000 lei/lună? Ministrul justiției a făcut anunțul
Alexandru Muraru la o ședință.
Un nou proiect de țară: De la consens geostrategic la un contract social pentru Secolul XXI
Digi World
Cod roșu pentru organism. Cum îți poate afecta inima căldura extremă din timpul verii
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
Logodnica lui Jason Statham, abdomen cu pătrățele, pe iaht, în Positano. Starul filmelor de acțiune, cum nu...
UTV
Marilu și-ar fi pierdut viza de Australia după ce Iustin a postat clipul controversat pe Instagram