Cum interceptează civilii cu telefoanele comunicațiile avioanelor militare care aglomerează cerul Taiwanului

Data publicării:
Avion chinez interceptat de forțele aeriene taiwaneze
„Avioanele comuniștilor chinezi sunt ca niște muște la cină – dacă le omori pe farfuria ta, mâncarea este compromisă”, a spus Hsu, un ghid turistic pasionat de armată în vârstă de 50 de ani. „Tot ce poți face este să le faci vânt să plece”. Foto: Profimedia Images

Taiwan, o insulă care se autoguvernează și pe care guvernul comunist din China și-o revendică, s-a plâns pentru ani de zile de repetatele incursiuni ale forțelor aeriene chineze în zona de indentificare a apărării sale aeriene, scrie Reuters. Incursiunile aproape zilnice ale avioanelor chineze sunt monitorizate de un grup de taiwanezi pasionați de interceptarea mesajelor radio schimbate de piloții chinezi și cei taiwanezi.

La scurt timp după ce soarele a răsărit pe o plajă din sudul Taiwanului, iPhone-ul lui Robin Hsu primește notificarea cu primul mesaj radio al zilei din partea forțelor aeriene taiwaneze care îi avertizează pe chinezi că s-au apropiat prea mult de teritoriul lor.

„Atenție!” spune o voce prin radio, vorbind în mandarină cu un avion militar chinez care zboară la o altitudine de 3.500 de metri. „Ai intrat în zona de sud-vest de identificare a apărării noastre aeriene și pui în pericol siguranța aviației. Întoarce-te și pleacă imediat.”

Cu toate că Ministerul Apărării din Taiwan oferă detalii pe site-ul lor despre incursiunile avioanelor chineze care au loc aproape zilnic, un grup de taiwanezi pasionați de interceptările mesajelor radio, precum Hsu, a publicat online înregistrările obținute.

„Avioanele comuniștilor chinezi sunt ca niște muște la cină”

„Avioanele comuniștilor chinezi sunt ca niște muște la cină – dacă le omori pe farfuria ta, mâncarea este compromisă”, a spus Hsu, un ghid turistic pasionat de armată în vârstă de 50 de ani. „Tot ce poți face este să le faci vânt să plece”.

Activitatea fluctuează. Într-o zi de mai, când Reuters l-a acompaniat pe Hsu, încă nouă avertismente au fost trimise avioanelor de luptă chineze după cel de la răsărit. Avioanele chineze nu au deschis focul și nu s-au apropiat de țărmurile insulei, potrivit armatei taiwaneze.

China SUA interceptări avioane
Radioamatorii taiwanezi au montat zeci de aparate cu care au reușit să intercepteze 317 avertismente ale autorităților taiwaneze transmise avioanelor chineze de la începutul anului și până în luna mai – o creștere cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut. Foto: Profimedia Images

Pentru Taiwan, aceste incursiuni fac parte dintr-un fel de război de uzură în urma căruia taiwanezii trebuie să trimită avioane care să le intercepteze pe cele chineze. Ministrul taiwanez al apărării a descris provocările Beijingului drept tactici de „zonă gri” - un termen din relațiile internaționale care descrie un conflict între două state care nu sunt nici la pace, nici la război.

China ar dori prin aceste incursiuni să extenueze forțele de apărare ale Taiwanului atât fizic, cât și financiar, potrivit ministrului.

Incidente SUA - China: „Forțe aeriene chineze, sunt o aeronavă a Statelor Unite”

În timp ce Hsu servea prânzul, telefonul său legat la o antenă radio separată a interceptat o nouă transmisie, de data această, în engleză.

„Forțe aeriene chineze, sunt o aeronavă a Statelor Unite care operează în spațiul aerian internațional și își exercită aceste drepturi, așa cum sunt garantate de legea internațională. Acționez în conformitate cu drepturile și obligațiile tuturor statelor.”

Pe o aplicație de monitorizare a traficului aerian a apărut un avion-cisternă american al armatei americane care zbura la sud de Taiwan prin canalul Bashi care separă insula de Filipine.

În aceeași zi, Taiwanul a trimis mai multe avioane pentru a alunga șase aeronave militare chineze, printre care două bombardiere H-6 și avionul anti-submarin Y-8, potrivit Ministerului Apărării din de la Taipei.

„Avioanele Chinei comuniste sunt foarte aproape de noi”

Cu ajutorul echipei sale, Hsu a montat zeci de aparate în diverse dealuri de pe toată insula cu care a reușit să intercepteze 317 avertismente ale autorităților taiwaneze transmise avioanelor chineze de la începutul anului și până în luna mai – o creștere cu 3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Vreau ca lumea să știe că avioanele Chinei comuniste sunt foarte aproape de noi”, a spus Hsu, care își publică înregistrările pe pagina sa de Facebook ce a strâns aproape 16.000 de urmăritori și este monitorizată și de media taiwaneză.

Elicoptere Taiwan steag
Eforturile radioamatorilor taiwanezi ajută publicul să înțeleagă că pericolul din partea Chinei este „foarte real și imediat”. „Avioanele Chinei comuniste sunt foarte aproape de noi”. Foto: Profimedia Images

Piloții chinezi răspund foarte rar comunicațiilor radio transmise de taiwanezi. Într-unul din puținele cazuri în care au răspuns, pilotul chinez a spus: „Sunt Armata Chinei de Eliberare a Poporului. Particip la exerciții de rutină. Vă rog să nu îmi întrerupeți activitățile”.

Mesajul a fost transmis în mandarină în finalul anului 2020 la câteva minute după ce Taiwanul a avertizat avionul de luptă chinez.

Eforturile lui Hsu ajută publicul să înțeleagă că pericolul din partea Chinei este „foarte real și imediat”, a explicat un cercetător de la Institutul pentru Apărare Națională și Cercetare în Securitate. Acesta a explicat și faptul că transparența ar putea ajuta ca cele două armate să nu intre din greșeală într-un conflict.

„La suprafață, avem pace. Dar realitatea este că avioanele Chinei comuniste zboară pe lângă noi în fiecare zi”, a spus Hsu. „Oamenii trebuie să fie conștienți de această criză”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri