Cum poate fi înlăturat de la putere Boris Johnson și cine i-ar putea succede în Downing Street 10 (Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
David Cameron Continues His Cabinet Reshuffle
Foto: Guliver/GettyImages

Confruntat cu o criză politică majoră, premierul britanic Boris Johnson se agață de putere, în condițiile în care miniștrii din cabinetul său au început să plece, iar numărul parlamentarilor care îi cer demisia este în creștere. Reuters face o trecere în revistă a modurilor în care Johnson ar putea fi înlăturat de la putere, dar și a numelor care l-ar putea înlocui în Downing Street 10.

Modurile în care Boris Johnson ar putea fi îndepărtat de la conducerea guvernului Marii Britanii:

- Boris Johnson acceptă că a pierdut sprijinul din partea prea multor miniștri și membri ai partidului său și își dă demisia. Reuters notează că premierul britanic nu a dat niciun semn că ar lua în calcul o astfel de variantă.

- Mai mulți miniștri își dau demisia din guvern, forțându-l astfel și pe Boris Johnson să demisioneze. Potrivit Reuters, membrii importanți ai cabinetului său - Liz Truss, ministru de Externe, Ben Wallace, ministrul Apărării, Michael Gove, ministrul Dezvoltării - rămân pe loc.

- O parte din parlamentarii conservatori încearcă să modifice regulile partidului, astfel încât o moțiune de încredere împotriva lui președintelui să poată fi depusă mai devreme de un an de la precedenta, cum e acum. Boris Johnson a trecut recent peste o moțiune de încredere în partid, astfel că - cel puțin acum - nu mai poate fi depusă alta timp de un an. În curând vor avea loc alegeri pentru numirea așa-numitului Comitet 1922, care stabilește aceste reguli.

Cum se alege succesorul

Fiecare candidat trebuie fie nominalizat de parlamentari conservatori, iar Reuters observă că ar putea fi mulți canddiați pentru șefia partidului.

Parlamentarii conservatori țin apoi mai multe rânduri de vot pentru a reduce numărul candidaților: la fiecare scrutin în parte, este eliminat candidatul cu cele mai puține voturi.

Acest proces se repetă până rămân doi candidați.

Ultimii doi candidați sunt supuși unui vot mai larg, în cadrul Partidului Conservator, iar câștigătorul devine președintele partidului.

Președintele partidului care deține majoritatea în Camera Comunelor este prim-ministrul de facto al Marii Britanii. 

Cât timp durează procesul

Durata procesului de alegere a noului președinte de partid poate dura, în funcție de numărul candidaților. În 2016, Theresa May a devenit șefa partidului la trei săptămâni după ce predecesorul ei, David Cameron, și-a dat demisia, iar ceilalți contracandidați s-au retras din cursă.

În 2019, Boris Johnson s-a înfruntat în „finală” cu fostul ministru al Sănătății, Jeremy Hunt, și a câștigat șefia partidului la două luni după ce Theresa May și-a anunțat intenția de a demisiona.

Cine sunt posibilii înlocuitori ai lui Boris Johnson

Reuters a realizat și o listă a posibililor succesori ai lui Boris Johnson la șefia guvernului britanic, mulți dintre ei foști sau actuali membri ai cabinetului.

Liz Truss

Ministrul britanic de Externe este preferata bazei partidului și apare frecvent pe primele poziții în sondajele făcute pe site-ul Partidului Conservator.

Ea și-a cultivat atent imaginea publică - anul trecut s-a fotografiat pe un tanc, amintind de o imagine celebră a lui Margaret Thatcher, prima femeie prim-ministru al Marii Britanii.

Liz Truss a declarat luni că Boris Johnson are sprijinul ei 100% și le-a cerut colegilor să facă același lucru.

Jeremy Hunt

Fost ministru de Externe și al Sănătății, Jeremy Hunt s-a confruntat cu Boris Johnson la în luota pentru șefia partidului.

Reuters notează că Hunt ar veni cu un stil mai serios și mai puțin controversat de a conduce, după mandatul zbuciumat al lui Johnson.

El a declarat anul acesta că ambiția lui de a deveni prim-ministru „nu a dispărut cu totul”.

Ben Wallace

Ministrul britanic al Apărării a devenit în ultimele luni cel mai popular ministru în rândul membrilor Partidului Conservator, datorită felului în care a gestionat criza declanșată de războiul din Ucraina.

Fost militar de carieră, Wallace a avut misiuni în Irlanda de Nord, Germania, Cipru și America Centrală.

El a primit numeroase aprecieri pentru rolul jucat în evacuarea cetățenilor britanici din Afganistan, anul trecut, și pentru că a trimis arme Ucrainei în războiul cu Rusia.

Rishi Sunak

Marți, Rishi Sunak și-a dat demisia din funcția de ministru al Finanțelor, spunând că „publicul așteaptă o guvernare corectă, competentă și serioasă”.

Până anul trecut, era favorit pentru a-i succede lui Boris Johnson.

El a fost lăudat pentru pachetul de salvare a economiei în timpul pandemiei de coronavirus.

Pe de altă parte, a primit critici pentru că nu a dat destule ajutoare populației care se confruntă cu creșterea costurilor de trai și pentru o amendă primită alături de Boris Johnson pentru încălcarea regulilor Covid.

Sajid Javid

Javid a fost primul ministru din cabinet care a demisionat în semn de protest față de acuzațiile că Boris Johnson a indus în eroare opinia publică într-un caz de acuzații de hărțuire sexuală împotriva unui parlamentar conservator.

Este fiul unei familii de imigranți musulmani din Pakistani și un mare admirator al fostului premier Margaret Thatcher.

Nadhim Zahawi

Proaspăt numit ministru de Finanțe, Zahawi a s-a ocupat de campania de vaccinare împotriva Covid, ceea ce i-a adus laude pentru unul dintre cele mai rapide ritmuri de imunizare din lume.

Zahawi a ajuns în Marea Britanie când era copil, ca refugiat din Irak. 

Penny Mordaunt

Fost ministru al Apărării, Penny Mordaunt a fost demisă de Boris Johnson când a ajuns prim-ministru, pentru că l-a susținut pe Jeremy Hunt în cursa pentru șefia partidului.

Mordaunt a fost una dintre susținătoarele cele mai vocale ale Brexit-ului.

Ea a calificat drept „rușinoase” petrecerile care au avut loc în Downing Street 10 în timpul lockdown-ului.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri