David Cameron spune că activele rusești înghețate ar trebui folosite „creativ” pentru a finanța apărarea Ucrainei

Data publicării:
David Cameron gesticulează de la un pupitru
Ministrul britanic de Externe, David Cameron, în SUA. Foto: Profimedia Images

Ministrul britanic de externe, David Cameron, a declarat, joi, la summit-ul G7 de la Capri, că Occidentul ar trebui să folosească moduri „creative” de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a finanța efortul de apărare al Ucrainei în fața invadatorilor lui Putin.

„Sunt active rusești îngheţate în Regatul Unit, în Europa şi în altă parte, şi noi ar trebui să găsim moduri creative de a utiliza aceste active pentru a ajuta Ucraina să se apere”, a declarat Cameron în faţa presei, la o reuniune pe tema războiului din Ucraina a miniştrilor de externe ai statelor din G7, la care a fost invitat şi ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba.

„Este important să ne punem de acord în privește modul în care să facem asta. Nu am nicio îndoială că vom găsi un mijloc, însă va trebui să fim creativi, va trebui să fim flexibili”, a adăugat el.

Aceste declaraţii vin în condiţiile în care în SUA şi în Europa s-au înmulţit îndemnurile pentru înfiinţarea unui fond pentru Ucraina care să utilizeze miliarde de dolari din activele rusești îngheţate în Occident după ce Putin a pornit invazia rusească în Ucraina.

Dobânzile pentru cele aproximativ 200 de miliarde de euro active rusești îngheţate în UE reprezintă, de exemplu, între 2,5 şi 3 miliarde de euro pe an, potrivit şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell. Majoritatea acestor active sunt deţinute de compania de servicii financiare Euroclear, cu sediul în Belgia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri