De ce folosește China baloane de spionaj, deși are sateliți, și de ce SUA nu vor să-l distrugă pe cel descoperit în spațiul lor aerian

Data publicării:
balon de spionaj chinez vazut trecand prin dreptul lunii
De ce folosește China baloane de spionaj, deși are sateliți, și de ce SUA nu vor să-l distrugă pe cel descoperit în spațiul lor aerian. Foto: Profimedia

Un balon de spionaj chinez plutește deasupra SUA și mulți oameni se întrebe de ce Beijingul ar folosi un instrument relativ nesofisticat pentru supravegherea continentului american, relatează BBC.

China a spus că balonul, observat deasupra statului Montana, este doar o „navă civilă” care a deviat de la ruta planificată, dar SUA suspectează că este un dispozitiv de „supraveghere la înaltă altitudine”.

Oricare ar fi capacitățile acestui balon, SUA au considerat amenințarea suficient de serioasă pentru a amâna vizita secretarului de stat Antony Blinken în China, care urma să aibă loc pe 5 și 6 februarie.

Baloanele sunt una dintre cele mai vechi forme de tehnologie de supraveghere. Armata japoneză le-a folosit pentru a lansa bombe incendiare în SUA în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, au fost utilizate pe scară largă de SUA și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Mai recent, SUA s-ar fi gândit să adauge baloane de mare altitudine la rețeaua de supraveghere a Pentagonului. Baloanele moderne plutesc de obicei între 24 km-37 km deasupra suprafeței pământului.

„Beijing-ul încearcă probabil să-i semnaleze Washingtonului: „Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o concurență susținută, folosind orice mijloace necesare”, fără a crește și mai mult tensiunile”, a declarat pentru BBC analistul independent He Yuan Ming.

„Și ce unealtă ar fi mai bună decât un balon aparent inofensiv?”, a adăguat el.

Traiectoria de zbor anticipată a balonului, în apropierea unor baze de rachete, sugerează că este puțin probabil să fi deviat de la curs, a spus He Yuan Ming.

Dar expertul în probleme chineze Benjamin Ho a spus că Beijingul are la dispoziție o tehnologie de supraveghere mai sofisticată.

„Ei au alte mijloace de a spiona infrastructura americană sau orice informație pe care doreau să obțină. Balonul trebuia să trimită un semnal americanilor și, de asemenea, să vadă cum vor reacționa americanii”, spune expertul.

S-ar putea chiar ca China să fi dorit ca SUA să detecteze balonul.

„Este posibil ca scopul lui să fie exact acesta:, să fie detectat. China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală”, a spus. Arthur Holland Michel de la Consiliul Carnegie pentru Etică în Afaceri Internaționale.

Cu toate acestea, experții subliniază că baloanele pot fi echipate cu tehnologie modernă, cum ar fi camere spion și senzori radar, și există câteva avantaje în utilizarea baloanelor pentru supraveghere – cum ar fi că sunt mai puțin costisitoare și mai ușor de trimis în spațiu decât dronele sau sateliții.

Viteza mai mică a balonului îi permite, de asemenea, să se plimbe și să monitorizeze zona țintă pentru perioade mai lungi. Mișcarea unui satelit, pe de altă parte, este limitată la trecerea sa pe orbită.

Secretarul de stat Anony Blinken spune că „decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este „un gest de neacceptat și iresponsabil”.

„Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a spus el.

Oficialii Pentagonului au subliniat că balonul chinez „nu reprezintă o amenințare militară sau fizică pentru oameni”. Totuși, președintele american Joe Biden a refuzat să atace dispozitivul de teamă să nu producă daune sau victime la sol.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...