Dovezi despre execuții în masă și gropi comune în Damasc. Peste 1.000 de sirieni au murit în detenție, în timpul regimului Assad

Data publicării:
Afiș cu președintele sirian Bashar Al Assad pe fațada unei clădiri. Foto: Shutterstock

Peste 1.000 de sirieni au murit în detenție, între 2011 și 2017, la aeroportul militar Mezzeh de la periferia Damascului, în urma torturii, execuțiilor și maltratării, conform unui raport ce va fi publicat joi, care leagă aceste decese de șapte posibile locuri de înhumare în masă, relatează în exclusivitate Reuters. Aeroportul Mezzeh a fost un centru de dispariții forțate și abuzuri, folosit de regimul Assad pentru încarcerarea și uciderea prizonierilor, inclusiv opozanți și civili.

În raport, Syria Justice and Accountability Centre (SJAC) a declarat că a identificat mormintele pe baza unei combinații de mărturii ale martorilor, imagini din satelit și documente fotografiate la aeroportul militar din suburbia Mezzeh din Damasc după înlăturarea președintelui Bashar al-Assad în decembrie.

Unele locații se aflau în incinta aeroportului. Altele erau în Damasc.

Reuters nu a examinat documentele și nu a fost în măsură să confirme în mod independent existența gropilor comune prin propria analiză a imaginilor din satelit. Însă, reporterii Reuters au văzut semne de pământ scormonit în imaginile multora dintre locurile identificate de SJAC. 

Două dintre situri, unul pe proprietatea aeroportului Mezzeh și altul la un cimitir din Najha, prezintă semne clare de șanțuri lungi săpate în perioade care corespund cu declarațiile martorilor de la SJAC.

Declarațiile prizonierilor

Shadi Haroun, unul dintre autorii raportului, a declarat că a fost și unul dintre prizonieri. Reținut timp de mai multe luni în 2011-2012 pentru că a organizat proteste, acesta a descris interogatorii zilnice cu tortură fizică și psihologică menite să îl forțeze să facă mărturisiri nefondate.

Moartea a venit în multe forme, a declarat el pentru Reuters.

Deși deținuții nu vedeau nimic în afară de pereții celulei lor sau de sala de interogatorii, puteau auzi „împușcături ocazionale, împușcătură cu împușcătură, la fiecare două zile”.

Apoi au fost rănile provocate de torționarii lor.

„O mică rană pe piciorul unuia dintre deținuți, cauzată de o biciuire primită în timpul torturii, a fost lăsată nesterilizată sau netratată timp de zile întregi, care s-a transformat treptat în cangrenă, iar starea lui s-a înrăutățit până a ajuns la amputarea întregului picior”, a declarat Haroun, descriind situația unui coleg de celulă.

Alte posibile dovezi

Pe lângă obținerea documentelor, SJAC și Asociația pentru persoanele deținute și dispărute din închisoarea Sednaya au intervievat 156 de supraviețuitori și opt foști membri ai serviciilor de informații ale forțelor aeriene, serviciul de securitate sirian însărcinat cu supravegherea, încarcerarea și uciderea criticilor regimului.

Noul guvern a emis un decret care interzice foștilor oficiali ai regimului să vorbească în public și niciunul nu a fost dispus să comenteze.

„Deși unele dintre mormintele menționate în raport nu fuseseră găsite înainte, descoperirea în sine nu ne surprinde, deoarece știm că există peste 100.000 de persoane dispărute în închisorile lui Assad care nu au ieșit în timpul zilelor de eliberare de la începutul lunii decembrie”, a declarat un colonel din cadrul Ministerului de Interne al noului guvern, care s-a identificat prin pseudonimul său militar, Abu Baker.

„Descoperirea soartei acestor persoane dispărute și căutarea altor morminte este una dintre cele mai mari moșteniri lăsate de regimul Assad”, a spus el.

SJAC a declarat că toți supraviețuitorii intervievați au fost torturați.

Raportul se concentrează pe primii ani ai revoltei, din 2011 până în 2017. Cu toate acestea, unele dintre mărturiile foștilor ofițeri ai regimului aflați la Mezzeh detaliază evenimentele de până la căderea regimului.

Loc al disparițiilor forțate

Conform raportului, aeroportul militar Mezzeh a fost parte integrantă a mecanismului de dispariție forțată al guvernului Assad și a găzduit cel puțin 29.000 de deținuți între 2011 și 2017.

Până în 2020, potrivit raportului, serviciile de informații ale forțelor aeriene au transformat mai mult de o duzină de hangare, dormitoare și birouri de la Mezzeh în închisori.

SJAC, un grup sirian pentru drepturile omului cu sediul în SUA și finanțat de guverne europene, a estimat că 1.154 de deținuți au murit la aeroportul Mezzeh între 2011 și 2017. Datele provin din două seturi ale serviciilor de informații ale forțelor aeriene, divulgate pe Facebook pe măsură ce regimul se prăbușea. SJAC le-a verificat comparându-le cu documente și mărturii. Estimarea nu include execuțiile dispuse de un tribunal militar de campanie dintr-un hangar.

Potrivit declarațiilor martorilor din raport, ofițerii și soldații au fost executați prin pluton de execuție, în timp ce civilii au fost spânzurați. Doi martori au declarat că mulți dintre cei executați au fost îngropați lângă hangar.

În decembrie, Departamentul de Justiție al SUA a deschis acuzațiile de crime de război împotriva a doi ofițeri de rang înalt din serviciile de informații ale forțelor aeriene siriene pentru „aplicarea de tratamente crude și inumane deținuților aflați sub controlul lor, inclusiv cetățenilor americani, în centrele de detenție de la Aeroportul militar Mezzeh”.

Editor : A.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Bila de aluminiu, trucul care te ajută să combați canicula. Cum se foloseşte pentru a nu simţi căldura...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Kelly Osbourne s-a logodit. Cum a reacționat tatăl ei când a auzit că iubitul ei se pregătește să-i adreseze...
Film Now
Brad Pitt și Tom Cruise au fost în discuții pentru „Ford v. Ferrari”. De ce a renunțat starul din „Top Gun”...
Adevarul
Oferta globală de îmbrăcăminte se reconfigurează: cine va fabrica genul de produse „Made in China"
Newsweek
PSD cere ca CASS la pensie să se plătească doar de la 4.000 lei. Cine va câștiga 100 lei la pensie?
Digi FM
Cum a ajuns un tânăr român să trăiască în cel mai izolat oraș din Alaska: „Singura cale de intrare și ieșire...
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Reacția unui câine când vede un dinozaur de jucărie. Imaginile sunt virale: „De mult nu am mai râs așa”
Film Now
Filmul care în cinci zile a adunat 300 de milioane de dolari la nivel global. „F1”, pe 2 în box office
UTV
Lino Golden și Delia au divorțat la un an de la căsătorie