După ce toate discuțiile anterioare au eșuat, UE și UK revin, pentru ultima oară, la masa negocierilor pentru un acord post-Brexit

Data publicării:
Brexit clepsidra
FOTO: Getty Images

Regatul Unit și Uniunea Europeană vor încerca din nou să ajungă la un consens privind încheierea unui acord comercial post-Brexit, în contextul în care discuțiile eșuaseră săptămâna trecută. Negociatorul-șef din partea Regatului, David Frost, a anunțat că discuțiile vor fi reluate în urma unui apel al negociatorului-șef european, Michel Barnier, conform Reuters, citat de Agerpres.

„Am ajuns la concluzia că un fundament pentru negocierile cu UE și Michel Barnier a fost restabilit. Discuții serioase vor avea loc în fiecare zi și vor începe de mâine după-amiază, 22 octombrie, la Londra”, a scris Frost pe Twitter.

Într-o declaraţie separată, un purtător de cuvânt al prim-ministrului Boris Johnson a precizat că nu există garanții că aceste discuţii se vor încheia cu un succes, dar a adăugat că soluția cea mai bună este găsirea unui acord.

„Este nevoie de doi pentru a ajunge la un acord. Este foarte posibil ca negocierile să nu reuşească. În acest caz, Regatul Unit va încheia perioada de tranziţie în termenii unui acord similar cu cel pe care UE îl are cu Australia şi aşa vom prospera”, a adăugat acesta.

Boris Johnson spunea, săptămâna trecută, că Regatul Unit se pregătește să părăsească piața unică și uniunea vamală europeană fără un acord comercial, menționând că nu există voință politică din partea UE pentru semnarea unui acord de tipul celui semnat cu Canada. Acest lucru ar însemna însă că relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi guvernate numai de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Johnson a mai declarat că este dispus să continue negocierile dacă europenii își schimbă abordarea și caută ei redeschiderea discuțiilor: „Le spunem să ne caute ei (Uniunea Europeană – n. red.)”.

Negocierile se lovesc de trei subiecte divergente: accesul pescarilor europeni în apele britanice, care interesează în mod special Franţa, garanţiile cerute Londrei privind libera concurenţă şi reglementarea diferendelor comerciale. În ansamblu UE, ar vrea un acord extins care să cuprindă şi norme europene privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...