EAU au interceptat o rachetă balistică lansată de rebelii Houthi din Yemen, în timpul vizitei președintelui israelian la Abu Dhabi

Data publicării:
First Visit to UAE by an Israel President - 31 Jan 2022
Președintele israelian Isaac Herzog a fost primit de prințul moștenitor din Abu Dhabi, șeicul Mohamed bin Zayed bin Sultan Al Nahyan. Foto: Profimedia Images

Emiratele Arabe Unite au anunțat luni că au interceptat o rachetă balistică lansată de mișcarea Houthi din Yemen, care este aliniată Iranului. Atacul a avut loc în timpul primei vizite oficiale ale președintelui israelian Isaac Herzog în centrul economic și turistic din Golf, transmite Reuters.

Washingtonul a condamnat atacul, al treilea împotriva EAU, aliat al Statelor Unite, în ultimele două săptămâni.

Vezi și VIDEO  Tensiuni între EAU și Iran. Trei oameni au murit după o explozie lângă aeroportul din Abu Dhabi, provocată de un posibil atac cu dronă

Atacurile cu rachetă marchează o escaladare a războiului din Yemen dintre mișcarea Houthi și coaliția condusă de saudiți, din care fac parte și Emiratele.

Un oficial de rang înalt din Emirate a descris atacurile ca fiind provocări „inutile” care vor fi gestionate pentru a salvgarda securitatea națională și suveranitatea. „Cei care testează EAU greșesc”, a scris, pe Twitter, Anwar Gargash.

Ministerul de apărare a spus că ultimul atac cu rachete a fost interceptat la 20 de minute după miezul nopții și că resturile au căzut într-o zonă nelocuită. Nu a spus dacă racheta a fost țintită spre Abu Dhabi sau Dubai, care găzduiește o expoziție internațională.

Incidentul vine în timp ce președintele israelian vizitează Abu Dhabi, unde a discutat despre securitate și relații bilaterale cu prințul moștenitor şeicul Mohammed bin Zayed.

Herzog a petrecut noaptea în Abu Dhabi, a declarat un oficial israelian pentru Reuters. Acesta urmează să viziteze Expo 2020 Dubai luni.

Herzog îşi va continua vizita aşa cum a fost planificat. „Preşedintele a fost informat cu privire la detaliile incidentului. Nu a fost reprezentat un pericol şi nici nu reprezintă un pericol pentru preşedinte şi delegaţia sa”, se arată într-o declaraţie a administraţiei prezidenţiale israeliene.

EAU și Bahrain au consolidat relațiile cu Israel în 2020, sub „Acordurile Abraham”, mediate de SUA.

Autoritatea civilă aeriană din EAU a transmis că traficul aerian era normal iar toate zborurile operau normal.

Ministerul apărării din EAU a spus că avioanele de luptă ale coaliției au distrus lansatoare de rachete care erau localizate în Yemen.

Un purtător de cuvânt militar al mișcării Houthi a declarat că aceștia vor furniza detalii despre o nouă operațiune militară „în adâncul” EAU.

Emiratele Arabe Unite sunt parte a unei coaliții conduse de Arabia Saudită care se luptă cu rebelii Houthi de aproape șapte ani, într-un conflict care este văzut ca un război de tip proxy între saudiți și Iran.

Mișcarea Houthi, care au lansat în mod repetat atacuri cu rachete și drone asupra Arabiei Saudite, au avertizat că vor continua să ia în vizor EAU, dacă nu încetează să „se amestece” în Yemen.

EAU și-a încheiat în mare parte prezența militară din teren în 2019 însă are o influență prin forțele yemenite pe care le înarmează și pregătește. Aceste forțe s-au alăturat recent luptelor împotriva rebelilor Houthi în importante regiuni producătoare de energie.

Coaliția a lansat atacuri aeriene fatale în zonele controlate de Houthi în ultimele două săptămâni, în urma cărora au murit zeci de mii de oameni și au împins Yemen aproape de foamete.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...