Europa ajută Ucraina acum mai mult decât o fac Statele Unite. Un decalaj de aproape 24 de miliarde de euro

Data publicării:
Ukraine,,Selective,Focus,On,Kiev-,Capital,City,,Pinned,On,Political
Ucraina. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Shutterstock

Datele publicate de Institutul Kiel arată că țările europene au acordat Ucrainei un ajutor cu 23 de miliarde de euro mai mare decât Statele Unite. La 28 februarie 2025, suma totală acordată de toate țările europene de la începutul conflictului din Ucraina în 2022 se ridica la 137,9 miliarde de euro, față de 114,3 miliarde de euro pentru Statele Unite. Pe de altă parte, ajutorul militar american este puțin mai mare: 64,6 miliarde de euro, cu aproximativ 1 miliard de euro mai mult decât ajutorul militar european, relatează BFM TV.

Statele Unite au făcut cea mai mare donație între octombrie și decembrie 2024, în valoare de 26,8 miliarde de euro, înainte de schimbarea Administrației. De atunci, ajutorul american a dispărut: ultimul pachet de ajutor, fie el financiar, militar sau umanitar, în valoare de 480 de milioane de euro, a fost alocat la 9 ianuarie, cu câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al țării.

Taro Nishikawa, managerul de proiect al „Ukraine Support Tracker” al Institutului Kiel, a declarat într-un comunicat de presă că „recenta întrerupere a ajutorului american crește presiunea asupra guvernelor europene pentru a face mai mult, atât în ceea ce privește asistența financiară, cât și militară”.

Disparități europene

În Europa, sumele alocate Ucrainei diferă de la țară la țară, variind de aproape trei ori în perioada ianuarie-februarie 2025. Documentul Institutului Kiel precizează că Regatul Unit a alocat Ucrainei 360 de milioane de euro, mai puțin decât Germania (410 milioane de euro), Norvegia (610 milioane de euro) și Danemarca (690 milioane de euro).

În fruntea listei se află Suedia, care a acordat Ucrainei ajutoare în valoare de 1,1 miliarde de euro în această perioadă. Franța a acordat un ajutor suplimentar de 2 miliarde de euro în martie.

Există, de asemenea, un contrast pronunțat în ceea ce privește proporția din PIB alocată ajutorului pentru Ucraina: 2,3% pentru Estonia și Danemarca, 1,9% pentru Lituania și 1,5% pentru Letonia, în timp ce cifra pentru țările din Vest nu depășește 0,5% (0,1% pentru Italia și Spania, 0,2% pentru Franța și 0,4% pentru Germania).

Raportul anterior al Institutului Kiel arată că sprijinul sporit din partea țărilor din Europa de Vest (Germania, Spania, Franța, Italia și Regatul Unit) este cel care ar putea înlocui parțial sau total ajutorul SUA.

„Dacă cele cinci mari țări europene ar face la fel de mult ca țările nordice sau baltice, Europa ar putea mai mult decât să compenseze deficitul Statelor Unite, în special în ceea ce privește ajutorul financiar”, afirmă Christoph Trebesch, directorul instrumentului de monitorizare.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...