Experții polonezi au stabilit că racheta care a omorât 2 oameni în satul Przewodow, anul trecut, era ucraineană

Data actualizării: Data publicării:
O rachetă ucraineană a ucis două persoane la un depozit de cereale din sudul Poloniei, în noiembrie 2022.
O rachetă ucraineană a ucis două persoane la un depozit de cereale din sudul Poloniei, în noiembrie 2022. Foto: Profimedia

Experții polonezi au confirmat că o rachetă care a ucis două persoane la un depozit de cereale din sudul Poloniei, în noiembrie 2022, a fost trasă de Ucraina, a informat cotidianul Rzeczpospolita, citat de Reuters.

Explozia rachetei din Polonia, țară membră a NATO, a alimentat temerile că războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict mai larg prin declanșarea Articolului 5, care include clauza de apărare reciprocă a alianței, dar la acea vreme Varșovia și NATO au declarat că, probabil este vorba despre o rachetă ucraineană rătăcită.

Surse care au informații despre anchetă au declarat pentru Rzeczpospolita că Polonia a stabilit că racheta care a căzut în satul Przewodow era o rachetă de apărare antiaeriană S 300 5-W-55, lansată de pe teritoriul ucrainean.

„Această rachetă are o rază de acțiune de la 75 km până la 90 km”, a spus sursa citată de ziar.

„La acea vreme, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusească nu putea ajunge la Przewodow”, a adăugat sursa.

Ucraina a negat că una dintre rachetele sale ar fi căzut în Polonia.

Rzeczpospolita a relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziția anchetatorilor polonezi.

Lukasz Lapczynski, purtătorul de cuvânt al parchetului polonez, a spus că procurorii au primit opinia experților, dar nu a dezvăluit conținutul acesteia, deoarece este confidențială.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri