Gaza, la limita supraviețuirii: ONU anunță epuizarea totală a ajutoarelor alimentare

Data publicării:
Foto: Profimedia

ONU avertizează că ultimele rezerve de hrană din Gaza au fost distribuite, în timp ce blocada israeliană continuă să împiedice livrările de ajutoare umanitare. În lipsa deschiderii punctelor de frontieră, milioane de oameni riscă să rămână complet fără hrană și medicamente, informează BBC.

Programul Alimentar Mondial (WFP) al ONU a anunțat că și-a epuizat toate stocurile de alimente în Gaza, unde Israelul a blocat livrările de ajutoare umanitare timp de șapte săptămâni.

„Astăzi, WFP a livrat ultimele sale rezerve de alimente către bucătăriile de mese calde”, a avertizat agenția.

Se estimează că aceste bucătării vor rămâne complet fără hrană în zilele următoare.

Israelul a întrerupt livrările de ajutoare pe 2 martie și și-a reluat ofensiva două săptămâni mai târziu, după prăbușirea unui armistițiu de două luni, declarând că pune presiune pe Hamas pentru a elibera ostaticii rămași.

ONU afirmă că, potrivit dreptului internațional, Israelul are obligația de a asigura aprovizionarea celor 2,1 milioane de palestinieni din Gaza. Israelul susține însă că respectă dreptul internațional și că nu există o lipsă de ajutoare.

ONU avertizează asupra unei crize fără precedent

La sfârșitul lunii martie, toate cele 25 de brutării sprijinite de WFP în Gaza au fost obligate să se închidă din cauza epuizării făinii de grâu și a combustibilului de gătit. De asemenea, pachetele alimentare distribuite familiilor, care conțineau provizii pentru două săptămâni, s-au epuizat.

Potrivit ONU, malnutriția se agravează rapid. Săptămâna trecută, unul dintre partenerii săi umanitari a evaluat 1.300 de copii în nordul Gazei și a identificat peste 80 de cazuri de malnutriție acută, o dublare față de săptămânile anterioare.

Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) avertizează că există, de asemenea, lipsuri severe de medicamente, echipamente și materiale medicale în spitalele copleșite de numărul mare de victime ale bombardamentelor israeliene, iar penuria de combustibil afectează producția și distribuția apei.

WFP a declarat că actuala blocadă israeliană, cea mai lungă înregistrată vreodată în Gaza, a agravat piețele deja fragile și sistemele alimentare.

Prețurile alimentelor au crescut cu până la 1.400% față de perioada armistițiului, iar lipsa bunurilor esențiale a ridicat serioase semne de întrebare privind starea de nutriție a grupurilor vulnerabile, inclusiv copiii sub cinci ani, femeile însărcinate și care alăptează, precum și persoanele în vârstă, a avertizat agenția.

Situația din Fâșia Gaza a ajuns din nou la un punct de ruptură: oamenii rămân fără soluții de supraviețuire, iar progresele fragile realizate în timpul scurtului armistițiu s-au prăbușit.

„Fără acțiuni urgente pentru a redeschide granițele pentru ajutor umanitar și comerț, asistența vitală oferită de WFP ar putea fi forțată să înceteze”, a avertizat agenția.

WFP îndeamnă toate părțile implicate să acorde prioritate nevoilor civililor, să permită imediat intrarea ajutoarelor în Gaza și să își respecte obligațiile prevăzute de dreptul internațional umanitar.

Conform WFP, peste 116.000 de tone de ajutoare alimentare, suficiente pentru a hrăni un milion de persoane timp de până la patru luni, sunt pregătite pentru livrare la coridoarele umanitare și pot fi distribuite imediat ce Israelul va redeschide punctele de trecere ale frontierei către Gaza.

Între timp, directorul de țară al WFP, Antoine Renard, a declarat pentru BBC că agenția încearcă prin toate mijloacele să mențină funcționarea bucătăriilor de mese calde.

„Peste 80% din populație a fost strămutată în timpul războiului. Și doar din 18 martie [când ofensiva israeliană a fost reluată], mai mult de 400.000 de oameni au fost din nou strămutați”, a spus el.

De fiecare dată când te muți, îți pierzi bunurile. Aceste bucătării sunt esențiale pentru ca oamenii să aibă parte măcar de o masă de bază.

Totuși, chiar și atunci când sunt complet aprovizionate, bucătăriile reușesc să ajungă doar la jumătate din populație și să asigure aproximativ 25% din necesarul zilnic de hrană.

Gavin Kelleher, manager de acces umanitar în cadrul Consiliului Norvegian pentru Refugiați, a declarat pentru BBC, din centrul Gazei, că odată ce stocurile bucătăriilor se vor epuiza, acestea nu vor mai putea oferi nimic.

Oamenii recurg la troc și cerșetorie pentru a supraviețui

Pentru a supraviețui, oamenii mănâncă mai puțin, fac troc, „schimbă un pachet de scutece pe linte sau ulei de gătit”, sau vând ultimele bunuri pe care le mai au pentru a obține bani și a accesa provizii alimentare.

El a adăugat că în Gaza a apărut o cerșetorie pe scară nemaivăzută anterior, însă oamenii nu mai au ce să ofere altora.

Disperarea este cu adevărat extremă.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul israelian de Externe a respins criticile formulate de Regatul Unit, Franța și Germania, care au numit blocada „intolerabilă” și au cerut încetarea ei imediată printr-o declarație comună.

Ministerul a precizat că, în timpul armistițiului, peste 25.000 de camioane, transportând aproape 450.000 de tone de ajutoare, au intrat în Gaza.

Israelul monitorizează situația de pe teren și nu există o lipsă de ajutoare în Gaza.

De asemenea, autoritățile israeliene au declarat că Israelul nu are obligația de a permite intrarea ajutoarelor, întrucât Hamas „a deturnat” proviziile pentru a-și „reconstrui mașinăria teroristă.”

Hamas a negat anterior acuzațiile privind furtul de ajutoare, iar ONU a declarat că a păstrat „un control foarte riguros asupra tuturor ajutoarelor distribuite.”

Săptămâna trecută, Hamas a respins o propunere israeliană pentru un nou armistițiu, care includea o cerere de dezarmare în schimbul unei pauze de șase săptămâni a ostilităților și a eliberării a 10 dintre cei 59 de ostatici încă deținuți. Gruparea a reiterat că va preda toți ostaticii doar în schimbul încetării războiului și a retragerii complete a Israelului.

Armata israeliană a lansat o campanie de distrugere a Hamas după un atac fără precedent peste frontieră, pe 7 octombrie 2023, în urma căruia aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, de atunci au fost ucise cel puțin 51.439 de persoane în teritoriu.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Obligatoriu din 10 iunie pentru romanii care nu locuiesc la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Celine Dion, apariție emoționantă la Eurovision. Publicul a izbucnit în lacrimi: „Nimic nu mi-ar plăcea mai...
Film Now
Halle Berry, nevoită să-și schimbe ținuta după ce Festivalul de Film de la Cannes a interzis nuditatea. Cum a...
Adevarul
Uită de cei 10.000 de pași: mișcarea care-ți salvează inima începe cu 3 minute pe zi. Ce spun specialiștii...
Newsweek
Ce bani iei în plus la Mica Recalculare în funcție de pensia pe care o ai acum? Creșteri de 500 lei
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...