Germania ar putea trimite mai mulți militari în Lituania, din cauza tensiunilor de la granița Rusiei cu Ucraina

Data publicării:
Militari germani în timpul unui exercițiu în Lituania.
Militari germani în timpul unui exercițiu în Lituania. Foto: Profimedia

Germania ia în considerare desfășurarea de trupe suplimentare în Lituania, din cauza tensiunilor legate de consolidarea militară a Rusiei în apropierea graniței cu Ucraina, a spus ministrul german al Apărării Christine Lambrecht, citată de Reuters.

Într-un interviu acordat grupului de media Funke, care va fi publicat online astăzi, Lambrecht a spus că Germania „are deja o contribuție importantă în Lituania”, conducând un grup de luptă NATO.

„Ca o chestiune de principiu, sunt disponibile trupe suplimentare și suntem în discuții cu Lituania în acest moment pentru a afla ce anume ar fi potrivit în acest sens”, a spus ea.

Rusia a negat că ar intenționa să invadeze Ucraina, dar are zeci de mii de militari în apropierea granițelor țării vecine, ceea ce a determinat Statele Unite să mobilizeze aproximativ 3.000 de soldați suplimentari pentru a consolida flancul estic al NATO în Polonia și România.

Primele dintre aceste trupe americane au sosit la baza militară Rzeszow din sud-estul Poloniei.

NATO a desfășurat deja patru unități de luptă multinaționale cu aproximativ 5.000 de soldați în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia. Militarii au fost trimiși acolo ca răspuns la anexarea de către Moscova a regiunii Crimeea de la Ucraina în 2014.

Aceste grupuri de reacție rapidă ale NATO, conduse de Statele Unite, Germania, Canada și Marea Britanie, sunt menite să stopeze un atac în regiune și să câștige timp pentru ca trupele NATO suplimentare să ajungă în prima linie.

Doi oficiali americani au declarat sâmbătă că Rusia are aproximativ 70% din puterea de luptă de care ar avea nevoie pentru o invazie pe scară largă a Ucrainei.

Lambrecht a exclus livrarea de arme către Kiev, după ce ambasada Ucrainei în Germania a trimis o listă cu solicitări în acest sens ministerelor de externe și apărării de la Berlin.

Lista includea sisteme de apărare antirachetă, instrumente pentru războiul electronic, ochelari de protecție nocturnă, radiouri digitale, stații radar și ambulanțe militare - echipamente care, parțial, sunt deja insuficiente în cadrul forțelor germane.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri