Video Imagini rare din Coreea de Nord. Doi copii au fost condamnați public la 12 ani în lagăr pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene

Data actualizării: Data publicării:
soldați care încătușează copii
Foto: Captură video BBC

Doi adolescenți nord-coreeni au fost condamnați la 12 ani de muncă silnică de regimul Kim pentru că au fost prinși în timp ce se uitau la seriale sud-coreene, relatează BBC. Imagini rare de la procesele spectacol, ținute în ce pare să fie o piață publică cu public ca la teatru au fost obținute de BBC Korea. In imagini, apar inclusiv soldați care îi încătușează pe copii.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Imaginile, care par să fi fost filmate în 2022, îi arată pe doi copii de 16 ani care sunt încătușați în fața unor sute de studenți care sunt așezați într-un amfiteatru în aer liber. În fața lor, la o masă lungă este ceea ce pare să fie un complet de judecată.

Pot fi văzuți, de asemenea, soldați în uniformă care îi mustră pe copii că nu „reflectă profund la greșelile pe care le-au făcut”.

Filmele, serialele și alte forme de divertisment din Coreea de Sud sunt interzise în Nord, iar legea este pusă în aplicare draconic, cu pedepse dure și represiune. În ciuda acestui fapt, mulți nord-coreeni sunt dispuși să riște pedepsele pentru a putea să se bucure de filmele și serialele respective, multe dintre ele cu public mare la nivel global.

Este rar ca astfel de imagini să apară în public în condițiile în care regimul nord-coreean interzice fotografierea sau filmarea vieții de zi cu zi în țară și face eforturi mari să oprească informațiile să iasă sau să intre în țară.

Citiți și: De ce îi este atât de frică lui Kim și regimului nord-coreean de K-pop și de telenovelele sud-coreene

Filmarea a fost obținută de BBC de la un ONG (South and North Development) care lucrează pentru a-i ajuta pe cei care reușesc să fugă din Nord.

Conform acestuia, autoritățile regimului nord-coreean au început să acționeze și mai dur împotriva celor care consumă divertisment sud-coreean. Clipul ar fi fost distribuit în Coreea de Nord ca material pentru „educație ideologică” și pentru a-i condiționa prin frică pe nord-coreeni să nu se uite la „astfel de înregistrări decadente”.

Lui Kim îi e teamă de influența culturală din Sud

In clipul video, un narator repetă propaganda de stat – „Cultura regimului marionetă putred s-a răspândit până și la adolescenți. Au doar 16 ani, dar și-au distrus propriul viitor”, spune vocea, făcând referire la Coreea de Sud.

Numele și adresele copiilor au fost, de asemenea, făcute publice. În trecut, minorii care încălcau aceste legi erau trimiși în lagăre speciale pentru tineri, iar pedepsele erau mai scurte de cinci ani.

În 2020, însă, regimul nord-coreean a adoptat o lege prin care urmărirea sau distribuirea conținutului de divertisment sud-coreean poate fi pedepsită și cu moartea.

Un dezertor nord-coreean a declarat, anterior, pentru BBC că a fost forțat să privească executarea prin împușcare a unui tânăr de 22 de ani care fusese acuzat că a ascultat muzică sud-coreeană și că a făcut schimb de filme din Sud cu un prieten.

Șefa ONG-ului citat, Choi Kyong-hui spune că regimul nord-coreean se teme de exporturile culturale din Sud și de răspândirea serialelor și muzicii sud-coreene pentru că ele reprezintă un pericol pentru supraviețuirea regimului.

„Admirația pentru societatea sud-coreeană poate să ducă la o slăbire a sistemului. Poate să afecteze ideologia monolitică prin care dinastia Kim este venerată”, a declarat ea.

Un alt dezertor spune că pedepsele cele mai dure sunt pentru produse culturale din Sud.

„Dacă ești prins că te uiți la seriale americane poți să mai scapi cu o șpagă, dar dacă ești prins cu seriale sud-coreene, te împușcă.

Pentru nord-coreeni, aceste filme sunt ca un drog care îi ajută să mai uite de realitatea dificilă. În Coreea de Nord li se spune oamenilor că cei din Sud o duc mult mai rău, dar când te uiți la filme vezi că e cu totul altă lume. Autorităților nord-coreene le este frică de asta”, spune el.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri