Indonezia a adoptat legea pentru mutarea capitalei pe insula Borneo. Construcția ar trebui să înceapă în 2022

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0650102889
Parlamentul Indoneziei a adoptat legea pentru relocarea capitalei de la Jakarta pe insula Borneo, în regiunea Kalimantan. Foto: Profimedia Images

Parlamentul indonezian a aprobat legea pentru relocarea capitalei de la Jakarta, noul oraș urmând să fie construit în regiunea Kalimantan de pe insula Borneo, a declarat, marți, președintele Camerei, Puan Maharani, potrivit Reuters.

Legea noii capitale de stat, care oferă un cadru legal pentru propunerea ambițioasă a președintelui Joko Widodo, prevede cum va fi finanțată și guvernată dezvoltarea capitalei.

Noua capitală a Indoneziei, care va fi construită pe insula Kalimantan, se va numi Nusantara, cuvânt care înseamnă „arhipelag”. Numele de Nusantara a fost ales deoarece era bine-cunoscut de multă vreme.

„Este emblematic pe plan internaţional, uşor şi descrie arhipelagul Republicii Indonezia”, a spus ministrul planificării și dezvoltării naţionale, Suharso Monoarfa, adăugând: „cred că suntem toţi de acord”.

Lucrările de construcţie a noii capitale ar trebui să înceapă anul acesta. Proiectul în valoare de câteva miliarde de dolari trebuia să înceapă în august 2020, dar epidemia de coronavirus a obligat guvernul să îl suspende.

Guvernul Indoneziei şi-a anunţat din aprilie 2019 intenţia de mutare a capitalei de la Jakarta, situată pe insula Java, cea mai populată din ţară. După câteva luni, Widodo a precizat că noul oraş va fi amplasat în două districte din provincia Kalimantanul de Est - Kutai Kertanegara şi Penjam Paser de Nord. El a apreciat că Jakarta nu mai corespunde, din cauza inundaţiilor frecvente, a blocajelor traficului şi a calităţii slabe a aerului.

Îngrijorările cu privire la sustenabilitatea centrului politic al Indoneziei, Jakarta, o capitală congestionată, aglomerată şi în proces de scufundare în mare, au dus la hotărârea de a construi o nouă capitală. 

Kalimantanul de Est are o populaţie de 3,7 milioane de locuitori şi o suprafaţă de 127.000 de kilometri pătraţi.

Nusantara urmează să fie centrul guvernamental, iar actuala capitală, Jakarta, cu o populaţie de 10 milioane, va rămâne centrul economic şi de afaceri al Indoneziei, ţara cu cea mai mare economie din sud-estul Asiei.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri