Instanța supremă din Uganda cere armatei să renunțe la asediul casei cântărețului Bobi Wine, candidatul de opoziție din alegeri

Data publicării:
Bobi Wine, candidatul de opoziție din Uganda, aflat în arest la domiciliu, cu soția sa Barbara și nepoata acesteia în vârstă de un an și jumătate.
Bobi Wine, candidatul de opoziție din Uganda, aflat în arest la domiciliu, cu soția sa Barbara și nepoata acesteia în vârstă de un an și jumătate. Foto: Twitter/@HEBobiwine

Înalta Curte de Justiție din Uganda a stabilit anularea arestului la domiciliu pentru candidatul de opoziție la alegerile prezidențiale din această țară africană, scrie CNN. Bobi Wine, un cântăreț devenit politician, a fost declarat învins în alegerile prezidențiale de comisia electorală din Uganda, în ciuda numeroaselor nereguli și controverse.

„Curtea a hotărât că libertatea personală este crucială și nu trebuie restricționată uzual și pe perioadă nedeterminată”, a declarat George Musisi, avocatul lui Bobi Wine, pentru CNN. De asemenea, Michael Elubu, judecător la instanța supremă din Uganda a spus că dacă guvernul are dovezi împotriva lui Wine, atunci ar trebui să îl acuze în instanță și nu să „îl țină închis la domiciliu fără nicio justificare”.

Bobi Wine este un cântăreț celebru în Uganda care a intrat în politică pentru a se opune regimului lui Yoweri Museveni, care conduce țara din 1986. Museveni a fost declarat câștigător al alegerilor cu 58% dintre sufragii, însă acuzații de fraudă, evenimente inexplicabile și controverse planează asupra validității scrutinului.

Wine și-a anunțat victoria încă din ziua alegerilor, acuzând fraudarea votului și cerând oamenilor să conteste rezultatul, inclusiv prin proteste pașnice - „Sunt foarte încrezător că de departe l-am învins pe dictator”, a spus acesta. Câteva ore mai târziu, el a scris pe Twitter că armata i-a asediat casa.

Wine susține că alegerile au fost fraudate și spune că are dovezi multiple în ce privește frauda și acțiunile de intimidare ale autorităților. El a postat un mesaj pe Twitter, săptămâna trecută, în care spune că nimănui nu îi este permis să se apropie de locuința sa și că este ținut forțat în casă, împreună cu soția sa Barbara și nepoata acesteia, fără mâncare. Ulterior, autoritățile au permis avocaților să intre în casă pentru a o putea elibera pe copilă.

În ciuda deciziei instanței, soldații și polițiștii continuă să înconjoare clădirea, iar armata din Uganda „a făcut o obișnuință din nerespectarea ordinelor judecătorești”, a spus Musisi. El a adăugat că va trimite o petiție instanței pentru ca fiecare soldat care rămâne la locuința lui Wine să fie cercetat.

Un purtător de cuvânt al poliției din Uganda spune că toți ofițerii aflați încă pe proprietatea lui Wine vor pleca de acolo și că poliția „va respecta decizia Curții”.

Echipa lui Wine va decide în următoarele 24 de ore dacă va contesta rezultatele alegerilor. Deși au sperat că vor putea începe aceste proceduri mai devreme, ei spun că nu au putut să se întâlnească pentru a discuta detaliile din cauza arestului lui Wine. Data limită pentru a depune contestații este 2 februarie.

Regimul Museveni a tăiat internetul în toată țara în ziua alegerilor

Conform autorităților din Uganda, perioada preelectorală a fost marcată de violenţe aproape zilnice. Forţele de securitate guvernamentale au recurs la gaze lacrimogene şi gloanţe de război pentru a dispersa mitinguri organizate în principal de opoziţie.  În luna noiembrie, 54 de persoane au fost ucise în timpul protestelor organizate după ce favoritul publicului la alegerile prezidențiale, Bobi Wine, a fost reținut.

Cu toate acestea, organizațiile privind drepturile omului afirmă că noile restricții sunt doar un pretext pentru a înăbuși opoziția.

Cu două zile înainte de alegeri, toate rețelele sociale au fost blocate pe teritoriul țării. Potrivit unei scrisori a agenţiei de reglementare a comunicaţiilor din statul est-african, autorităţile din Uganda au ordonat tuturor furnizorilor de internet să blocheze toate platformele de social media şi serviciile de mesagerie, până la noi ordine.

NetBlocks, o organizație non-guvernamentală care monitorizează cibersecuritatea și guvernanța internetului, a declarat că datele sale arată că Facebook, Twitter, WhatsApp, Instagram, Skype, Snapchat, Viber și Google Play Store se află acum pe o listă lungă de site-uri indisponibile pe tot teritoriul țării africane. Ulterior, cu o zi înainte de alegeri, accesul la internet a fost tăiat complet.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...