Iranul a primit mai multe avioane de antrenament ruseşti. Putin își consolidează relațiile cu dictatura de la Teheran

Data publicării:
Iranul a primit mai multe avioane de antrenament ruseşti
Forţele aeriene iraniene au primit mai multe avioane de antrenament ruseşti . Foto: Facebook/Defence Updates

Forţele aeriene iraniene au primit mai multe avioane de antrenament ruseşti pentru a-şi "îmbunătăţi pregătirea şi capacitatea de luptă", a informat sâmbătă presa locală, preluată de AFP, potrivit Agerpres.

"Un număr de avioane de antrenament Yak-130 au intrat în ţară şi au ajuns la baza aeriană Shahid Babaei din Isfahan", potrivit agenţiei de ştiri Tasnim.

Agenţia, citând departamentul de relaţii publice al armatei, a transmis că sosirea aparatelor de zbor face parte din "contractele de armament ale Republicii Islamice cu Federaţia Rusă".

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia şi Iranul sunt supuse sancţiunilor internaţionale care restricţionează comerţul. În ultimul an, au creat legături strânse în mai multe domenii, inclusiv cooperarea militară.

În martie, Iranul a anunţat că s-a ajuns la un acord pentru achiziţionarea de avioane de luptă Suhoi Su-35 din Rusia.

Ucraina şi mulţi dintre aliaţii săi occidentali acuză Teheranul că furnizează Moscovei arme pentru războiul său împotriva Kievului, ceea ce Teheranul neagă.

În luna mai, Statele Unite au declarat că Iranul şi Rusia "îşi extind parteneriatul în domeniul apărării".

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că Iranul a livrat Rusiei peste 400 de drone începând cu luna august a anului trecut.

El a adăugat că Teheranul vrea să se doteze cu elicoptere de atac, radare şi avioane Yak-130 ruseşti.

În prezent, forţele aeriene iraniene sunt echipate cu avioane de luptă ruseşti MiG şi Suhoi datând din epoca sovietică, precum şi cu unele avioane chineze şi unele avioane de luptă americane F-4 şi F-5 datând dinainte de Revoluţia Islamică din 1979.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri