Iranul ar putea elibera cinci cetăţeni americani în schimbul unor deţinuţi iranieni şi al deblocării unor fonduri din Coreea de Sud

Data actualizării: Data publicării:
barbat in inchisoare
Celor cinci li se va permite să părăsească Iranul după ce fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, aflate în Coreea de Sud, vor fi deblocate. FOTO: Profimedia Images

Cinci cetățeni americani arestați în Iran ar putea fi eliberați în cadrul unei înțelegeri prin care urmează să fie eliberați și câțiva iranieni închiși în SUA. Totodată, Washingtonul va debloca fonduri în valoare de 6 miliarde de dolari, aflate în Coreea de Sud, au declarat pentru Reuters surse apropiate negocierilor.

Ca un prim pas în ceea ce ar putea fi un set complex de acțiuni reciproce, Iranul a permis ca patru cetăţeni americani să fie plasaţi în arest la domiciliu, fiind transferaţi din închisoarea Evin din Teheran, a declarat joi avocatul unuia dintre ei. Un al cincilea cetăţean american care ar putea fi implicat în acest schimb se afla deja în arest la domiciliu, notează news.ro.

Printre americanii iranieni cărora li s-a permis să părăsească închisoarea se numără oamenii de afaceri Siamak Namazi, în vârstă de 51 de ani, şi Emad Shargi, în vârstă de 58 de ani, precum şi ecologistul Morad Tahbaz, în vârstă de 67 de ani, care are şi cetăţenie britanică, a declarat Jared Genser, un avocat care îl reprezintă pe Namazi.

Identitatea celui de-al patrulea cetăţean american căruia i s-a permis să iasă din închisoare nu a fost făcută publică, la fel ca şi cea a celui de-al cincilea, care se afla deja în arest la domiciliu.

Permiţându-le celor cinci să părăsească Iranul, ceea ce ar putea dura câteva săptămâni, s-ar elimina un factor de iritare major între Washington şi Teheran, care rămân în dezacord pe chestiuni care variază de la programul nuclear iranian la sprijinul acordat de Teheran miliţiilor şiite regionale.

"Am primit confirmarea că Iranul a eliberat din închisoare cinci americani care au fost reţinuţi pe nedrept şi i-a plasat în arest la domiciliu", a declarat purtătoarea de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, care a precizat că cei cinci nu ar fi trebuit să fie reţinuţi în primul rând. "Nu ne vom odihni până când nu se vor întoarce cu toţii acasă, în Statele Unite", a adăugat ea, precizând că "negocierile pentru o eventuală eliberare a lor sunt în curs de desfăşurare şi sunt delicate".

Americanii iranieni, a căror cetăţenie americană nu este recunoscută de Teheran, sunt adesea pioni între cele două state.

Administrația Biden, criticată pentru că răscumpără cetățeni americani

Celor cinci li se va permite să părăsească Iranul după ce fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari, aflate în Coreea de Sud, vor fi deblocate, a declarat o sursă pentru Reuters, adăugând că, în cadrul unui acord încheiat între Teheran şi Washington, mai mulţi iranieni aflaţi în închisorile americane vor fi eliberaţi.

O a doua sursă familiarizată cu discuţiile indirecte americano-iraniene a declarat că ar putea trece săptămâni înainte ca cetăţenii americani să poată părăsi Iranul, precizând că în luna septembrie s-ar putea întâmpla acest lucru. Această sursă a confirmat că deblocarea fondurilor ar putea face parte din acord.

Totuşi, dacă vor fi transferate de la băncile sud-coreene către o altă instituţie financiară, fondurile vor trece de la un cont restricţionat la altul şi vor putea fi folosite doar în scopuri umanitare, cum ar fi cumpărarea de alimente sau medicamente.

Transferul fondurilor ar putea atrage însă critici din partea republicanilor, care susţin că preşedintele Joe Biden a plătit efectiv o răscumpărare pentru cetăţenii americani, iar Iranul, folosind aceşti bani în scopuri umanitare, ar putea aloca alte fonduri pentru programul său nuclear sau pentru a sprijini miliţiile din ţări precum Irak, Liban şi Yemen.

Namazi, care în 2016 a fost condamnat pentru acuzaţii legate de spionaj - pe care Statele Unite le-au respins ca fiind nefondate - este reţinut de Iran de peste şapte ani. Tatălui său, Baquer, i s-a permis să părăsească Iranul în octombrie pentru tratament medical, după ce a fost reţinut în baza unor acuzaţii similare, de asemenea respinse de Washington.

Tahbaz a fost arestat în 2018 şi condamnat la 10 ani de închisoare pentru complot împotriva securităţii naţionale a Iranului şi pentru că a lucrat pentru Statele Unite ca spion.

Shargi a fost declarat vinovat de spionaj în 2020 şi condamnat, de asemenea, la 10 ani.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Katy Perry și Orlando Bloom, doi părinți care își adoră fetița. Imagini rare din viața de zi cu zi a celor...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Cine sunt cei 450.000 de pensionari ce primesc 2.700 lei lunar, deși au cotizat mai puțin de 15 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
Cum să-ți alegi ochelarii de soare pentru a te proteja de efectele razelor UV. Detaliul la care să fii atent
Digi Animal World
Rasa de pisici cu cea mai mică speranță de viață. Ce trebuie să știi dacă ai ca animal de companie această...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...