Iranul îi convoacă pe ambasadorii britanic, francez și german

Data actualizării: Data publicării:
steaguri israel / iran
Foto: Profimedia

Ministerul iranian de Externe i-a convocat, duminică, pe ambasadorii britanic, francez și german, relatează agenția iraniană de știri Labour News Agency, citată de Sky News.

Ministerul va pune întrebări despre ceea ce numește „poziția iresponsabilă” a acestora cu privire la loviturile Teheranului asupra Israelului.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Franța s-a numărat printre țările care au ajutat Israelul să se apere împotriva atacului lansat de Iran noaptea trecută, relatează Reuters, potrivit Times of Israel.

„Franța are o tehnologie foarte bună, avioane, radare - și știu că au contribuit la patrularea spațiului aerian”, a declarat Hagari, precizând că nu are detalii exacte dacă avioanele franceze au doborât vreuna dintre rachetele lansate de Iran.

Oficialii israelieni au declarat în această dimineață că Statele Unite, Marea Britanie și Iordania au contribuit, de asemenea, la interceptarea valului masiv de drone pe care Iranul l-a lansat asupra Israelului în cursul nopții.

Marea Britanie a trimis avioane în Cipru pentru a elibera avioanele americane dintr-o misiune comună împotriva Statului Islamic în Irak și Siria, astfel încât acestea să poată ajuta Israelul, scrie Sky News. 

Forțele de apărare israeliene au declarat că atacul iranian, primul atac direct al Republicii Islamice asupra Israelului, a cuprins aproximativ 170 de drone, 30 de rachete de croazieră și 120 de rachete balistice.

Israelul şi ţările aliate „au dejucat” atacul iranian împotriva teritoriului său şi au interceptat „99% dintre tirurile” cu rachete şi drone, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, informează AFP şi dpa.

„Atacul iranian a fost dejucat (...). Am interceptat 99% dintre tirurile asupra Israelului”, a declarat contraamiralul Daniel Hagari într-o alocuţiune televizată, după un atac masiv întreprins de Iran, în timpul căruia acesta a lansat peste 200 de drone şi rachete în direcţia Israelului.

Nicio dronă, nicio rachetă „nu a pătruns pe teritoriul Israelului”, în timp ce doar câteva rachete balistice „au pătruns şi au lovit uşor baza de la Nevatim”, a continuat contraamiralul. „Baza este în continuare activă şi pistele sunt utilizate pentru aterizări şi decolări”, a subliniat el.

Citește și: LIVE TEXT Iranul a atacat Israelul cu peste 300 de drone și rachete. IDF anunță că a interceptat 99% dintre acestea

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri