Josep Borrell: Rusia va fi încântată dacă Georgia va eșua în aderarea la Uniunea Europeană

Data publicării:
Josep Borrell, înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, participă la reuniunea G20 de la New Delhi, pe 1 martie 2023.
Josep Borrell, înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate. Foto: Profimedia Images

Un eventual eşec al Georgiei în aderarea la UE va bucura Rusia, a spus vineri, la Tbilisi, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, îndemnând Georgia să efectueze reforme democratice, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

UE a refuzat să-i acorde în iunie 2022 statutul de ţară candidată la aderare Georgiei, pe care l-au primit Ucraina şi Republica Moldova. Aspiraţiile europene ale Georgiei nu sunt văzute cu ochi buni de Moscova.

Cu prilejul unei vizite la Tbilisi de vineri, Borrell a dat asigurări că „Georgia aparţine fără îndoială familiei europene”, subliniind în acelaşi timp că fosta republică sovietică din Caucaz nu a îndeplinit până acum decât trei din cele 12 criterii avansate de UE drept condiţie prealabilă pentru acordarea statutului de ţară candidată.

„Rusia va fi încântată dacă noi eşuăm” să integrăm Georgia în UE, a declarat Borrell, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul georgian Irakli Garibaşvili, promiţând totuşi că „UE nu va abandona Georgia”.

El a criticat, de asemenea, decizia recentă a guvernului de la Tbilisi de a relua zborurile directe spre Rusia, făcând apel la Georgia să se alinieze la politica UE - care a suspendat zborurile - faţă de Moscova.

La rândul său, Irakli Garibaşvili a dat asigurări că Tbilisi este „în întregime” alături de UE „atunci când vine vorba despre invazia rusă a Ucrainei, democraţie şi drepturile omului”.

„Singura decizie politică bună ar fi să i se acorde Georgiei statutul de candidată la UE spre sfârşitul anului”, a estimat el.

Următoarea evaluare de către Consiliul European a progreselor realizate de Georgia este prevăzută în octombrie.

Bruxellesul cere în special autorităţilor de la Tbilisi reforme în materie de justiţie, ale sistemului electoral, libertăţii presei şi luptei împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au demonstrat la Tbilisi, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării.

Georgia, o fostă republică sovietică învinsă într-un scurt război de Rusia în 2008, îşi propune oficial să se alăture UE şi NATO, o aspiraţie susţinută de 80% din populaţia sa potrivit sondajelor.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri