Live Text Președintele Ucrainei, în SUA. Biden: „Nu veți fi niciodată singuri”. Zelenski: „Sunt sigur că vom câștiga împreună”

Data actualizării: Data publicării:
Joe Biden și Volodimir Zelenski.
Joe Biden și Volodimir Zelenski. Foto: Profimedia
Din articol
Cel mai optimist scenariu pentru Kiev: 10 ore de curent electric, 14 fără Biden: „Pace justă” pentru Ucraina Zelenski s-a întâlnit cu Biden la Casa Albă Zelenski a ajuns la Washington Putin spune că îi vede în continuare pe ucraineni ca pe un "popor de fraţi" Belarus interzice accesul într-o regiune de la granița cu Rusia și Ucraina  Zelenski a ajuns la Washington Putin recunoaște că armata Rusiei are probleme în Ucraina și cere să fie rezolvate Șoigu spune că e „necesară” mărirea efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de militari și creșterea vârstei de recrutare Cum a fost pregătită vizita lui Zelenski în SUA Putin: Rusia se va asigura că forțele sale nucleare sunt pregătite pentru luptă Șeful Parlamentului Ungariei, discurs putinist: Vestul a greșit când a făcut din Ucraina o bază militară înarmată împotriva Rusiei Rusia se plânge că Uniunea Europeană nu investighează „corespunzător” avariile de la conductele Nord Stream Kremlin: Putin urmează să facă un anunț „important şi substanţial”. Nicio șansă pentru convorbiri de pace cu Kievul VIDEO Putin l-a trimis pe Medvedev la Beijing cu un mesaj pentru Xi. Președintele chinez i-a cerut „moderație” și „dialog” în Ucraina Ucraina își asigură necesarul de muniție pentru tot anul 2023. Reznikov: „Am plasat comenzi și în România” Emmanuel Macron își menține poziția față de acordarea de „garanții de securitate” Rusiei Biden va anunța un nou pachet de securitate „semnificativ” pentru Ucraina Putin va stabili miercuri obiectivele militare pentru 2023 Zelenski, în vizită la Washington Mii de convorbiri telefonice ale soldaţilor ruşi au fost interceptate: "Ne-au trimis la abator"! "Bem apă din bălţi"! Rusia îi va antrena pe piloții belaruși pentru misiuni de bombardament nuclear Discurs halucinant la Kremlin. Cu zâmbetul pe buze, propagandista șefă îi spune lui Putin că îl va ajuta „să îi extermine pe canibali”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite, în prima sa vizită externă de la începutul invaziei rusești în Ucraina. Zelenski s-a întâlnit cu Biden la Casa Albă și se va adresa Congresului american. În ziua vizitei sale în SUA, președintele rus Vladimir Putin a anunțat obiectivele militare pentru anul viitor și a amenințat din nou cu armele nucleare. 

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ACTUALIZARE 23:45 Joe Biden și Volodimir Zelenski susțin o conferință de presă comună.

Biden a vobit despre curajul ucrainenilor și au exprimat din nou sprijinul SUA și al Occidentului pentru Ucraina.

Peste 50 de țări au trimis armament și muniție și au fost trimise ajutoare de miliarde de dolari.

În ciuda așteptărilor rușilor, Ucraina a rezistat pe toate fronturile, a spus Biden.

Putin nu are nicio intenție să oprească acest război crud. Vom fi alături de Ucraina cât timp va fi nevoie, a adăugat el, amintind că Congresul SUA va vota un ajutor suplimentar de 45 de miliarde de dolari.

SUA vor oferi un sistem de rachete Patriot Ucrainei și îi vor antrena pe soldații ucraineni pentru a-l folosi.

Președintele american a spus din nou că Rusia folosește iarna ca pe o armă, lovind infrastructura energetică a Ucrainei. 

Poporul american știe că dacă rămânem nepăsători la astfel de atacuri flagrante asupra libertății și democrației și a principiilor de bază ale suveranității și integrității teritoriale, lumea se va confrunta cu siguranță cu consecințe mai grave”, a spus el.

„Nu veți fi niciodată singuri”, a adăugat Biden.

Zelenski a mulțumit din nou poporului american pentru sprijinul acordat Ucrainei. 

„Am început o nouă bază în relațiile cu SUA, am devenit parteneri și aliați”, a spus el.

Președintele ucrainean a spus că bateria Patriot va ajuta Ucraina să-și apere mai bine spațiul aerian. „Va dura ceva timp până când va fi efectuată instruirea necesară”, dar sistemele antiaeriene şi antibalistice Patriot vor fi „un mijloc esenţial” pentru apărarea Ucrainei, a subliniat preşedintele SUA. „Statele Unite menţin angajamentul de a furniza Ucrainei mijloacele de a se apăra de agresiunile Rusiei cât va fi necesar”, a insistat Biden.

Întrebat care e mesajul lui pentru poporul american, Zelenski a spus: „Vă doresc pace. E cel mai important lucru, și îți dai seama când o pierzi. Vreau ca copiii voștri să trăiască. Sunt sigur că vom câștiga împreună”.

„Putin va da greș, știe că nu mai are nicio șansă să câștige în Ucraina. Iar SUA și Ucraina se vor asigura că acesta nu va avea succes”, a adăugat Biden.

Întrebat dacă are vreun mesaj pentru Putin, Zelenski a spus: „Sunt aici, sunt la Casa Albă alături de președintele Biden. În 2019 i-am trimis mesaje lui Putin și îi spuneam că nu trebuie invazie, că nu trebuie să existe război. Iar el îmi spunea că nu va fi niciodată război. Mințea. Nu am ce mesaj să-i transmit lui Putin. El nu face parte din lumea civilizată”.

Preşedintele Zelenski a explicat, de asemenea, că o „pace justă” presupune încetarea războiului, restabilirea „integrităţii teritoriale”.

Cel mai optimist scenariu pentru Kiev: 10 ore de curent electric, 14 fără

ACTUALIZARE 23.00 Chiar și în cel mai optimist scenariu, este puțin probabil ca Kievul să aibă mai mult de 10 ore de energie electrică pe zi la începutul lunii ianuarie, potrivit unui expert în criza energetică din Ucraina, citat de CNN.

Ultimul val de atacuri cu drone rusești „s-a concentrat în mod special asupra rețelei electrice a Kievului și a dus la daune semnificative pentru întregul sistem”, a declarat Oleksandr Kharchenko, director al Centrului de Cercetare a Industriei Energetice, la televiziunea ucraineană.

„Având în vedere natura pagubelor, cred că locuitorii orașului Kiev ar trebui să se pregătească pentru faptul că, în următoarele două-trei săptămâni, disponibilitatea energiei electrice timp de patru-șase ore în casă [pe zi] ar fi o veste bună.”

„În cel mult o săptămână și jumătate, mai degrabă, poate într-o săptămână, vom reveni la întreruperi programate, în orașul Kiev și în regiune”, a adăugat Kharchenko.

Chiar și așa, a spus el, „în cel mai bun caz, vom avea electricitate 10 ore pe zi și 14 ore fără electricitate” la începutul noului an.

Biden: „Pace justă” pentru Ucraina

ACTUALIZARE 21:50 Înainte de întâlnirea oficială, Biden și Zelenski au făcut scurte declarații.

Președintele american a vorbit despre cele 300 de zile de război al Rusiei în Ucraina.

Este o onoare să fiu alături de dumneavoastră în apărarea unită împotriva războiului brutal purtat de Putin. E greu de crezut că de 300 de zile treceți prin asta, iar Putin a atacat brutal dreptul ucrainenilor de a exista ca națiune. Atacul asupra poporului ucrainean nevinovat nu are alt motiv decât intimidarea”, a spus Biden.

El a adăugat că Putin „încearcă să folosească iarna ca armă”, prin atacurile asupra infrastructurii energetice a Ucrainei și a dat asigurări că americanii, împreună cu aliații europeni, sunt alături de Ucraina.

Biden a mai spus că ucrainenii trebuie să ajungă la o „pace justă”.

Zelenski i-a spus lui Biden că apreciază „din toată inima” sprijinul acordat de SUA pentru țara sa. El a adăugat că vizita în SUA a putut avea loc pentru că Ucraina este într-un moment în care „poate controla situația.

El i-a dat președintelui american o decorație primită de un erou ucrainean care a luptat în regiunea Donbas.

„Un om care este cu adevărat un erou, un adevărat căpitan. Este foarte curajos și mi-a spus dau decorația unui președinte foarte curajos, iar eu vreau să vă dau această decorație. Este o cruce de merit militar”, a spus Zelenski.

Zelenski s-a întâlnit cu Biden la Casa Albă

ACTUALIZARE 21:24 Președintele ucrainean a ajuns la Casa Albă, unde a fost întâmpinat de Joe și Jill Biden. Cei doi șefi de stat s-au retras pentru discuții, iar la finalul acestora vor avea o conferință de presă.

Zelenski a ajuns la Washington

ACTUALIZARE 20:30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aterizat miercuri în Statele Unite, fiind prima sa deplasare internaţională de la invadarea ţării sale de către Rusia, pe 24 februarie, a anunţat Casa Albă, unde liderul de la Kiev va fi primit de omologul său american Joe Biden.

Putin spune că îi vede în continuare pe ucraineni ca pe un "popor de fraţi"

ACTUALIZARE 20:07 Vladimir Putin a declarat că îi consideră în continuare pe ucraineni un "popor de fraţi", adăugând că nu Rusia poartă vina pentru războiul din Ucraina, scrie BBC.

În timpul discursului său de astăzi, Putin a spus că luptele din Ucraina sunt "rezultatul politicii unor ţări terţe" şi că Occidentul a "spălat pe creier" fostele republici sovietice, începând cu Ucraina.

"Ani buni am încercat să constrim relaţii bune cu Ucraina, oferindu-le energie ieftină şi împrumuturi, însă acest lucru nu a funcţionat", a spus Putin.

"Nu putem fi acuzaţi de nimic. I-am văzut mereu pe ucraineni ca pe un popor de fraţi, iar eu cred în continuare că aşa este. Ce se întâmplă acum este o tragetide, dar nu este vina noatră", a adăugat preşedintele rus.

Belarus interzice accesul într-o regiune de la granița cu Rusia și Ucraina 

ACTUALIZARE 20:00 Autoritățile din Belarus au emis miercuri o hotărâre care restricționează temporar accesul în mai multe părți din regiunea Gomel, care se învecinează cu Ucraina și Rusia, relatează Reuters.

Guvernul a anunțat că „va restricționa temporar intrarea, șederea temporară și circulația în zona de frontieră din districtele Loevsky, Braginsky și Khoiniki din regiunea Gomel”, potrivit unui comunicat de presă.

Forțele ruse au folosit Belarusul ca rampă de lansare pentru atacul lor eșuat asupra capitalei ucrainene Kiev, în februarie, iar activitatea militară rusă și belarusă a crescut în ultimele luni.

Zelenski a ajuns la Washington

ACTUALIZARE 19:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns în Statele Unite ale Americii. Acesta se va întâlni cu președintele american Joe Biden la Casa Albă unde cei doi vor susține și o declarație de presă comună, iar ulterior președintele ucrainean se va adresa Congresului american.

Zelenski intenționează să părăsească Washingtonul imediat după discursul său în fața Congresului de la Capitol Hill, ceea ce face ca vizita sa să fie doar o chestiune de câteva ore.

În timp ce Zelenski ateriza în SUA, șeful diplomației americane anunța un nou ajutor militar pentru Ucraina.

„Tranşa de ajutor de astăzi include pentru prima dată sistemul de apărare antiaeriană Patriot, capabil să doboare rachete de croazieră, rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi avioane la o altitudine net superioară celei la îndemâna sistemelor de apărare care au fost furnizate până acum”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken într-un comunicat, potrivit Agerpres.

Sistemul de apărare antiaeriană Patriot face parte dintr-un nou pachet de asistenţă militară în valoare de 1,85 miliarde de dolari. Din această sumă, un miliard de dolari sunt destinaţi furnizării către Ucraina de "capabilităţi de apărare antiaeriană şi de lovire de precizie extinse", iar 850 de milioane de euro vor fi utilizaţi pentru asistenţă de securitate.

Volodimir Zelenski a declarat anterior că vizita sa în SUA are drept scop întărirea „rezilienţei şi capabilităţilor de apărare ale Ucrainei” în contextul atacurilor repetate ale Rusiei cu rachete şi drone asupra reţelei de electricitate şi de alimentare cu apă în plină iarnă.

Putin recunoaște că armata Rusiei are probleme în Ucraina și cere să fie rezolvate

ACTUALIZARE 17:00 Vladimir Putin a recunoscut, miercuri, într-un discurs adresat șefilor Apărării de la Moscova, că armata rusă se confruntă cu probleme în Ucraina, pe care trebuie să le rezolve și din care trebuie să învețe. Liderul de la Kremlin a promis că va oferi forțelor sale armate tot ceea ce este necesar, fără limite financiare, pentru a susține lupta din Ucraina, unde războiul se apropie de sfârșitul celei de-a zecea luni, scrie Reuters.

Russia Putin Defence Ministry Board
Vladimir Putin și Serghei Șoigu. Foto: Profimedia Images

Într-un discurs ținut în fața șefilor apărării la Moscova, Putin a declarat că nu există limite financiare privind ceea ce guvernul va oferi în materie de echipamente și materiale. „Primiți tot ce cereți, fără limite financiare. Țara și guvernul oferă tot ceea ce armata cere”, a spus el.

Citește și „Începeți munca!” Putin a inaugurat cel mai mare zăcământ de gaze din estul Rusiei, cu care va aproviziona China

Șoigu spune că e „necesară” mărirea efectivelor armatei ruse la 1,5 milioane de militari și creșterea vârstei de recrutare

ACTUALIZARE 16:20 Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri că este „necesară” mărirea efectivelor armatei Rusiei la 1,5 milioane de militari şi creşterea vârstei limită pentru efectuarea serviciului militar, în contextul ofensivei ruse în Ucraina, relatează AFP.

„Pentru a garanta îndeplinirea sarcinilor pentru asigurarea securităţii militare a Rusiei, este necesar să se crească efectivul forţelor armate la 1,5 milioane de militari, dintre care 695.000 sub contract”, a declarat Şoigu la o reuniune în prezenţa preşedintelui Vladimir Putin, care a spus că este „de acord” cu aceste afirmaţii. Un decret prezidenţial care datează din luna august prevede deja creşterea la 1,15 milioane a numărului militarilor combatanţi începând de la 1 ianuarie, scrie Agerpres.

Cum a fost pregătită vizita lui Zelenski în SUA

ACTUALIZARE 16:00 Prima deplasare externă a lui Zelenski de la începerea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei a fost pregătită „în cel mai mare secret” şi cu un grad mare de preocupare pentru garantarea securităţii liderului european, a relatat miercuri cotidianul american The New York Times. O aeronavă militară americană a fost implicată în aducerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington pentru întâlnirile sale de miercuri, potrivit unor oficiali americani citați de CNN.

Zelenski a călătorit miercuri în Polonia cu trenul. Au fost surprinse imagini cu momentul în care președintele ucrainean a ajuns cu trenul la Przemysl, lângă granița polono-ucraineană.

zelenski polonia
Volodimir Zelenski a călătorit cu trenul până în Polonia. Foto: Captură video

Zelenski este văzut apoi într-un vehicul 4×4 alb care așteaptă să plece într-un convoi. Potrivit TVN, Zelenski a zburat apoi de pe aeroportul din Rzeszow spre Washington. Zelenski a fost văzut împreună cu ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Ann Brink.

Citește și Ce vrea Zelenski de la Biden, dar este puțin probabil să obțină

Putin: Rusia se va asigura că forțele sale nucleare sunt pregătite pentru luptă

ACTUALIZARE 14:30 Președintele Vladimir Putin a promis că Rusia își va îndeplini toate obiectivele în ceea ce Moscova numește „campania sa militară” în Ucraina, în cadrul unei întâlniri cu oficiali din apărare și a promis că forțelor sale armate vor primi tot ce au nevoie, scrie The Guardian.

În discursul său, în care a prezentat planurile militare pentru anul viitor, Putin a spus că se va asigura că forțele nucleare ale Rusiei sunt pregătite pentru luptă și că nu există limite financiare pentru înzestrarea armatei.

El a acuzat NATO că își folosește toate capacitățile împotriva Rusiei și a îndemnat liderii militari să-și folosească experiența dobândită în lupta din Siria și din Ucraina.

Putin a mai spus că Rusia trebuie să ia în calcul importanța dronelor în războiul din Ucraina, adăugând că racheta hipersonică Sarmat a Rusiei – numită „Satan II” – va fi gata pentru desfășurare în viitorul apropiat.

Șeful Parlamentului Ungariei, discurs putinist: Vestul a greșit când a făcut din Ucraina o bază militară înarmată împotriva Rusiei

ACTUALIZARE 13:35 Președintele Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, a declarat, într-un interviu acordat postului de radio InfoStart, că Rusia este o victimă a Occidentului, care a împins-o din ce în ce mai departe de granițele fostului imperiu sovietic, și că Occidentul „a făcut o greșeală strategică când a încercat să scoată Ucraina de sub sfera de influență a Rusiei”. 

Întrebat dacă Rusia este capabilă de cooperare cu țările occidentale după invaziile din Crimeea și Ucraina și dacă poate fi „de încredere”, Kover a răspuns: 

„Desigur, să nu înțelegem greșit, nicio lege internațională sau morală nu poate absolvi Rusia de responsabilitatea agresiunii. Cel care trage primul glonț este în principiu cel responsabil. Dar trebuie să vedem și faptul că, de decenii, Rusia nu numai că este împinsă departe de fostele teritorii ale imperiului, dar a simțit și că asta nu este de ajuns pentru Occident, care împinge din ce în ce mai aproape de teritoriile Rusiei, și cred că Occidentul a făcut o greșală strategică când a încercat nu doar să scoată Ucraina de sub sfera de influență a Rusiei, dar și să o transforme într-o bază militară înarmată împotriva Rusiei. 

Citește continuarea AICI

Rusia se plânge că Uniunea Europeană nu investighează „corespunzător” avariile de la conductele Nord Stream

ACTUALIZARE 12:40 Serghei Lavrov, șeful diplomației lui Putin, s-a plâns, miercuri, că statele europene nu investighează „în mod corespunzător” exploziile care au produs avariile la gazoductele Nord Stream 1 și 2 în septembrie, relatează Reuters.

„După exploziile la Nord Stream - pe care se pare că nimeni din Uniunea Europeană nu le investighează în mod obiectiv - Rusia a oprit transportul de gaz prin traseele nordice”, a spus Lavrov.

Kremlin: Putin urmează să facă un anunț „important şi substanţial”. Nicio șansă pentru convorbiri de pace cu Kievul

ACTUALIZARE 12:35 Preşedintele rus Vladimir Putin va pronunţa miercuri un discurs important şi substanţial, în cursul întâlnirii cu responsabilii din domeniul apărării pentru a face un bilanţ al campaniei militare din Ucraina, a anunţat Kremlinul.

Preşedinţia rusă a declarat că nu vede nicio şansă pentru convorbiri de pace cu Kievul în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski efectuează miercuri o vizită la Washington. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că livrările de arme occidentale către Ucraina vor conduce la o „adâncire” a conflictului.

VIDEO Putin l-a trimis pe Medvedev la Beijing cu un mesaj pentru Xi. Președintele chinez i-a cerut „moderație” și „dialog” în Ucraina

ACTUALIZARE 11:35 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit miercuri cu liderul chinez Xi Jinping într-o vizită neanunțată la Beijing, unde a transmis mesajul președintelui Vladimir Putin în care a salutat cooperarea „fără precedent”, scrie The Moscow Times.

China Medvedev
Dmitri Medvedev s-a întâlnit cu Xi Jinping. Foto: Profimedia Images

„Discuțiile au fost destul de utile”, a declarat Medvedev, care acum este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, într-un videoclip postat pe canalul său de Telegram.

Medvedev a spus că a discutat cu Xi Jiniping despre parteneriatul strategic dintre Moscova și Beijing, războiul Rusiei în Ucraina și cooperarea dintre partidele de guvernământ din Rusia și China.

Ucraina își asigură necesarul de muniție pentru tot anul 2023. Reznikov: „Am plasat comenzi și în România”

ACTUALIZARE 10:39 Ucraina va primi armele şi muniţiile necesare pe parcursul fiecărei luni din anul 2023 pentru a putea lupta împotriva invaziei ruse, a declarat miercuri ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov. În cadrul unui program special difuzat de posturile de televiziune ucrainene şi preluat de agenţia Interfax-Ucraina, înaltul oficial de la Kiev a subliniat că ţara a semnat numeroase contracte cu mai multe state, inclusiv România, pentru a dispune de arme în lunile următoare, informează EFE.

În acest moment, „au fost deja plasate comenzi, şi nu doar în SUA, ci şi în Germania, Franţa, Slovacia, Cehia, România şi alte ţări”, a subliniat el. „Şi voi discuta deschis, fără să dezvălui mari secrete, am multe contracte semnate pentru a ne furniza armele necesare şi muniţia corespunzătoare. Şi ştiu sigur, miniştrii apărării sau secretarii apărării din diverse ţări îmi confirmă că şi ei au semnat contracte similare”, a spus Reznikov, preluat de Agerpres.

Agenţia ucraineană a reamintit că ministrul apărării din SUA, Lloyd Austin, a informat încă din noiembrie că cel puţin şase ţări au anunţat mai mult ajutor militar pentru Ucraina la a şaptea reuniune a aşa-numitului format Ramstein.

Emmanuel Macron își menține poziția față de acordarea de „garanții de securitate” Rusiei

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a menţinut marţi poziţia cu privire la „garanţiile” de securitate care ar trebui acordate Rusiei dacă vor avea loc discuţii de pace la sfârşitul războiului din Ucraina, transmite AFP.

Şeful statului francez este acuzat în mod regulat de unii dintre aliaţii săi est-europeni că acordă o prea mare importanţă eventualelor aşteptări ale Moscovei de la o viitoare reglementare a conflictului, conform Agerpres.

„Ziua păcii va implica discuţii. În primul rând privind garanţii pentru Ucraina, pentru integritatea sa teritorială, pentru securitatea sa pe termen lung. Dar şi pentru Rusia, ca parte ce va fi la un tratat de armistiţiu şi de pace”, a declarat Emmanuel Macron într-un interviu înregistrat luni şi difuzat marţi seara de canalele TF1 şi LCI.

„Oricine îmi reproşează că mă aplec asupra unui astfel de subiect să îmi explice ce propune", a adăugat preşedintele francez. „Ceea ce propun oamenii care refuză să pregătească acest lucru şi să lucreze la el este un război integral, care va implica întreg continentul”, a avertizat Emmanuel Macron, adăugând că, în mod evident, este împotriva acestei variante.

La începutul lunii decembrie, preşedintele Macron şi-a atras critici din partea Ucrainei şi a unor ţări est-europene, fiind acuzat de unii că este prea îngăduitor sau prea deschis faţă de Moscova.

„Cineva vrea să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi criminal?”, a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksi Danilov.

Declaraţiile preşedintelui francez au fost criticate şi de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. Ieşirea din conflictul ucrainean se va face prin oferirea de „garanţii de securitate Ucrainei”, a declarat acesta, adăugând că „pentru Rusia, despre asta vom vorbi mai târziu”.

Dând asigurări că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski nu i-a împărtăşit niciodată propria nemulţumire pe acest subiect sau pe cea a miniştrilor săi, preşedintele francez a adăugat că „nu facem singuri un tratat de pace” şi că o „pace durabilă implică în jurul mesei părţile interesate şi, prin urmare, Rusia”.

Biden va anunța un nou pachet de securitate „semnificativ” pentru Ucraina

Comunicatul emis de Casa Albă privind vizita președintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA arată că Biden va anunța „un nou pachet semnificativ de asistență de securitate pentru a ajuta Ucraina să se apere de agresiunea rusă”.

Sursa mai transmite: „Vizita va sublinia angajamentul ferm al SUA pentru sprijinirea Ucrainei atât timp cât este nevoie, inclusiv prin furnizarea de asistență economică, umanitară și militară”.

Pachetul va avea o valoare de aproape două miliarde de dolari, inclusiv o baterie de rachete Patriot. Statele Unite vor antrena forțele ucrainene, într-o țară terță, cum să opereze sistemul Patriot, transmite The Guardian.

Citește și Primește Putin arme de la Kim Jong-un?

Putin va stabili miercuri obiectivele militare pentru 2023

Președintele rus Vladimir Putin este așteptat să-și anunțe obiectivele militare pentru 2023 într-o întâlnire miercuri, potrivit AFP, care citează Kremlinul.

Ședința cu oficialii din apărare va include un mesaj cheie din partea ministrului apărării Serghei Șoigu.

Săptămâna trecută, Șoigu a vizitat trupele implicate în ceea ce este numită o operațiune specială în Ucraina după ce Ministerul Apărării a anunțat formarea unei „brigade creative pe linia frontului”, inclusive vocaliști și muzicieni, pentru a ridica moralul.

Ministerul a spus că Șoigu „a zburat în jurul zonelor în care sunt desfășurate trupe și a verificat pozițiile avansate ale unitățilot ruse în zona operațiunii militare speciale”, adăugând că a vorbit cu trupele de pe linia frontului. Însă nu este clar unde s-a întâmplat aceasta.

Zelenski, în vizită la Washington

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este în drum spre Washington pentru o întâlnire cu președintele Statelor Unite, Joe Biden, în prima vizită oficială a liderului de la Kiev de când țara sa a fost invadată de ruși în 24 februarie, scrie BBC. Casa Albă a confirmat vizita, iar Zelenski urmează să se adreseze inclusiv Congresului american.

Într-o scrisoare adresată membrilor Congresului, președinta Camerei Reprezentanților în funcție, Nancy Pelosi, i-a îndemnat pe aceștia să participe la ședința de miercuri seara. „Vă rog să fiți prezenți pentru un moment foarte special pentru democrație”, le-a scris ea colegilor, fără să detalieze.

„Sunt pe drum spre Statele Unite pentru a întări rezistența și capacitățile de apărare ale Ucrainei. Specific, președintele SUA și cu mine vom discuta cooperarea între Ucraina și Statele Unite ale Americii. Voi susține, de asemenea, un discurs în Congres și voi avea un număr de întâlniri bilaterale”, a scris președintele Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter, marți dimineață, după ce Casa Albă a confirmat oficial vizita acestuia.

Mii de convorbiri telefonice ale soldaţilor ruşi au fost interceptate: "Ne-au trimis la abator"! "Bem apă din bălţi"!

Mii de convorbiri telefonice ale soldaţilor ruşi trimişi pe front au fost interceptate de ucraineni, de la începutul invaziei. Conversaţiile sunt analizate de serviciile secrete, care caută să găsească detalii despre mişcările de trupe pe care soldaţii le-ar putea divulga fără să-şi dea seama rudelor pe care le sună. Unele convorbiri, însă, sunt făcute publice de autorităţile de la Kiev şi arată nemulţumirile soldaţilor ruşi care suferă de foame, sete, frig şi care se plâng că n-au muniţie şi echipamente adecvate, scrie The Guardian, care a avut acces la câteva dintre convorbirile interceptate.

Un astfel de apel a fost făcut de un soldat rus pe nume Andrey către mama sa, pe 8 noiembrie, pe când se afla în oraşul Lîman, din nordul regiunii Donețk.

"Nimeni nu ne dă nimic de mâncare, mamă. Proviziile noastre sunt un rahat, ca să fiu sincer. Luăm apă din bălţi, o strecurăm şi o bem", s-a plâns acesta.

Soldatul şi-a asigurat mama, care locuieşte în oraşul Kostroma, la nord-est de Moscova, că va fi bine. "Îmi spun rugăcinile, mamă. În fiecare dimineaţă", a spus acesta în timpul conversaţiei care a durat 5 minute şi 26 de secunde.

Rusia îi va antrena pe piloții belaruși pentru misiuni de bombardament nuclear

Rusia îi va antrena pe militarii bieloruși să piloteze avioane capabile să transporte bombe nucleare, după cum a anunțat marți seara președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, la finalul întrevederii avute cu Vladimir Putin, conform AFP.

Agenția oficială de presă din Belarus notează că Moscova și Minskul au ajuns la un acord pentru antrenarea piloților pe avioane militare care deja au fost modificate pentru a permite folosirea de muniții cu „încărcătură specială”.

„Am testat aceste avioane în Rusia şi le pregătim acum”, a spus Aleksandr Lukaşenko, conform AFP, preluată de Agerpres. Lukașenko a subliniat totodată că „aceasta nu este o ameninţare pentru nimeni”.

Discurs halucinant la Kremlin. Cu zâmbetul pe buze, propagandista șefă îi spune lui Putin că îl va ajuta „să îi extermine pe canibali”

Dictatorul rus Vladimir Putin i-a decorat, la Kremlin, pe propagandiștii regimului. Printre cei decorați de liderul rus se numără și redactorul-șef al postului rusesc de televiziune Russia Today, Margarita Simonian. Aceasta a primit „Ordinul de Onoare”, după care a susținut un discurs halucinant în fața lui Putin.

„Nu am emoții să vorbesc în public în mod normal, dar acum văd în fiecare zi ce se întâmplă în Donețk și nu pot să nu mă îngrijorez. Vă mulțumesc pentru că, cu durere și sânge, smulgeți oamenii noștri din gura însângerată a acestor canibali. Vă mulțumesc că v-ați decis să faceți asta. Și noi vă vom ajuta să-i exterminați pe acești canibali atâta timp cât va fi nevoie. Slujesc Rusia”, a declarat Margarita Simonian, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare din Rusia.

În lunile de când Putin a invadat Ucraina, Simonian s-a remarcat în repetate rânduri prin declarațiile făcute. În luna mai, șefa RT spunea că războiul „este pentru totdeauna” și că cine studiază în Occident „merge direct în iad”, asta deși chiar Simonian a studiat în Statele Unite.

Vezi și FOTO Ceasul cu care liderul autoproclamatei Republici Donețk l-a eclipsat pe Putin la ceremonia de decorare de la Kremlin

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri