2016, anul dispariției liderilor legendari

Data actualizării: Data publicării:
Fidel Castro Speaks In Santa Clara
SANTA CLARA, CUBA - JULY 26: Cuban President Fidel Castro speaks during the island's annual Revolution Day celebration July 26, 2004 in Santa Clara, Cuba. The celebration marks the 51st anniversary of the failed July 26, 1953 attack on military barracks that launched the Cuban revolution. (Photo by Jorge Rey/Getty Images)

Sfârşit de epocă. Asta au simţit milioane de oameni în 2016, odată cu dispariţia unor figuri legendare. E vorba de fostul preşedinte israelian Shimon Peres, unul dintre părinţii fondatori ai Israelului, de regele Thailandei, care a domnit peste 70 de ani, asigurând stabilitatea statului din sud-estul Asiei, şi de fostul lider cubanez Fidel Castro, actor principal al epocii Războiului Rece.

Fostul preşedinte israelian Shimon Peres a încetat din viaţă pe 28 septembrie, la vârsta de 93 de ani. A fost înmormântat la Ierusalim, după un ceremonial emoţionant. Memoria marelui om politic, considerat unul dintre fondatorii statului Israel, a fost elogiată de copiii săi, dar şi de politicienii care l-au cunoscut. Preşedintele Barack Obama a rostit un mesaj emoţionant despre omul care a încercat să aducă pacea în Orientul Mijlociu.

Barack Obama, preşedintele SUA: „Alegeţi viaţa, pentru că Shimon ne-a făcut să alegem viaţa cum a făcut el, întotdeauna. Să facem din misiunea lui, misiunea noastră. Shimon, mulţumesc mult, adio, prietene!”.

Copiii şi alte rude ale lui Shimon Peres şi-au stăpânit cu greu emoţiile din timpul ceremoniei. Fiecare dintre cei trei copii ai fostului preşedinte a rostit câteva cuvinte despre părintele lor.

Chemi Peres, fiul lui Shimon Peres: „Credem că, dacă ar fi putut, s-ar fi folosit de această ocazie pentru a ne reaminti că rolul liderilor este de a-şi sluji popoarele şi că nu există responsabilitate mai mare şi niciun privilegiu mai mare ca acesta”.

În lunga sa carieră politică şi militară, Shimon Peres a fost un om al păcii, dar a şi întărit apărarea Israelului, fiind în egală măsură, părintele programului nuclear al acestei ţări.

Moartea regelui Thailandei, o tragedie naţională

În octombrie a încetat din viaţă Regele Bhumibol al Thailandei. A condus ţara peste 70 de ani, fiind suveranul cu cea mai lungă domnie din lume. În mod tradiţional, regele este considerat aproape o zeitate în Thailanda şi este interzis prin lege ca el sau membrii familiei sale să fie criticaţi. În ultimii şase ani, suveranul thailandez a fost internat de mai multe ori în spital.

Chiar din primii ani ai domniei sale, regele a reuşit să consolideze monarhia şi astfel a ajuns să fie privit ca un părinte al naţiunii. Şi asta după ce Thailanda fusese până la sosirea sa la putere o ţară dezbinată. Pe plan internaţional, a avut un rol important în apropierea ţării sale de Statele Unite, prin ajutorul acordat armatei americane în timpul războiului din Vietnam.

Dispariţia lui „El Lider Maximo”

La polul opus, unul dintre cei mai mari inamici ai Statelor Unite, a fost Fidel Castro. Fostul preşedinte cubanez a încetat din viaţă pe 25 noiembrie, la 10 ani de când a renunţat la poziţia de lider suprem al statului comunist din America Centrală. Dispariţia sa a fost anunţată cu 21 de salve de tun, la Havana.

Aproape la fel de afectaţi au fost şi turiştii care s-au aflat în Cuba în momentul decesului lui Fidel Castro. Motivul a fost însă uşor diferit: din cauza doliului naţional a fost interzisă vânzarea alcoolului.

Dacă în Cuba comunistă moartea lui Fidel Castro a fost plânsă mai mult sau mai puţin convingător, în statul american Florida, acolo unde trăiesc zeci de mii de cubanezi fugiţi din "raiul" comunist nu şi-au ascuns satisfacţia pentru dispariţia lui El Lider Maximo (se citeste cu x, nu cu h). Comunitatea puternică de cubanezi din Florida a contestat şi normalizarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Cuba, oficializată tot în 2016 de către preşedintele american Barack Obama.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri