Avertismentul Fondului Monetar Internațional: Atacurile SUA asupra Iranului ar putea afecta creșterea economică globală

Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva. Foto: Profimedia Images

Atacurile SUA asupra Iranului ar putea afecta creșterea economică globală, a avertizat directorul Fondului Monetar Internațional. Kristalina Georgieva a declarat pentru Bloomberg TV că FMI urmărește îndeaproape prețurile energiei, avertizând că o creștere a prețurilor petrolului ar putea avea un efect de bumerang asupra întregii economii globale, arată The Guardian.

„Ar putea exista efecte secundare și terțiare”, a precizat Georgieva. „Să spunem că există mai multe turbulențe care ajung să lovească perspectivele de creștere în economiile mari - atunci veți avea un impact declanșator al revizuirii în scădere a perspectivelor de creștere globală.”

Parlamentul iranian a votat în weekend închiderea canalului vital de transport maritim prin strâmtoarea Ormuz, ca represalii la atacul lui Donald Trump asupra țării. O cincime din consumul mondial de petrol trece prin Hormuz, care leagă Golful Persic de Golful Oman și de Marea Arabiei.

În cazul în care strâmtoarea este închisă, s-ar putea crea un șoc al aprovizionării cu petrol care să ducă la creșterea prețurilor la energie, să împingă în sus inflația și să afecteze creșterea economică.

Prețul petrolului a crescut inițial cu peste 5% duminică, ajungând la un maxim al ultimelor cinci luni de 81,40 dolari, dar ulterior a scăzut. Luni, petrolul Brent a scăzut cu aproape 1%, la puțin peste 76 de dolari pe baril. Potrivit noilor estimări ale băncii de investiții Goldman Sachs, prețul ar putea ajunge la 110 dolari pe baril dacă fluxurile de petrol prin această cale navigabilă critică ar fi reduse la jumătate timp de o lună și apoi ar rămâne reduse cu 10% în următoarele 11 luni.

Marco Rubio, secretarul de stat al SUA, a avertizat că ar fi o „sinucidere economică” pentru Iran să închidă strâmtoarea și a făcut presiuni pentru ca China să influențeze Teheranul în această privință.

El a declarat pentru Fox News: „Încurajez guvernul chinez de la Beijing să îi sune în legătură cu acest lucru, deoarece ei depind foarte mult de strâmtoarea Hormuz pentru petrolul lor”.

Holger Schmieding, economist șef la Berenberg Bank, a declarat că strâmtoarea Hormuz este „principalul risc economic de urmărit”, dar a susținut că o întrerupere a fluxurilor energetice în regiunea Golfului „pare puțin probabilă”, deoarece încercarea de a limita exporturile de energie ar fi o strategie cu risc ridicat pentru Teheran.

Analiștii de la brokerul RBC Capital Markets au declarat că există un „risc clar și prezent de atacuri energetice”, care ar putea proveni de la milițiile din Irak susținute de Iran care operează în apropierea instalațiilor energetice din Basra. Cu toate acestea, ei au adăugat că ar putea dura zile sau săptămâni înainte ca răspunsul iranian să devină clar.

Editor : C.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mihaela Rădulescu şi-a văzut iubitul murind! Scene de nedescris. De ce a murit Felix Baumgartner, de fapt?
Digi FM
Ultimele imagini cu Felix Baumgartner în viață. Ce a scris partenerul Mihaelei Rădulescu pe Instagram cu doar...
Pro FM
(VIDEO)Reacția halucinantă a unui cuplu când ajunge pe ecran la concert la Coldplay. Chris Martin: „Ori au o...
Film Now
Christian Bale, apariție rară cu soția și copiii, la Roma. Actorul și-a susținut fiica la o prezentare de...
Adevarul
Călugări budiști, implicați într-un scandal sexual în Thailanda. Femeia care i-a ademenit a fost arestată
Newsweek
Eroare în legea pensiilor. Doi colegi au muncit 40 ani, dar unul are pensie cu 1100 lei mai mare
cuplu tanar care economiseste bani
Sfatul economiștilor: românii trebuie să facă economii. Cum funcționează regula 50/30/20 pentru planificarea...
Digi World
Un schelet de dinozaur și cel mai mare meteorit marțian găsit pe Pământ, vândute la licitație. Sumele, de-a...
Digi Animal World
Descoperirea incredibilă a unei familii după ce a adoptat un câine: «Am țipat în sala de conferințe». Ce a...
Film Now
Adevărul despre transformarea spectaculoasă a lui John Goodman: „Voiam să trăiesc mai bine!” Ce se știe...
UTV
Româna a devenit oficial cea mai vorbită limbă străină din Londra