Bill Gates a dezvăluit cui va dona aproape toată averea sa uriașă de aproape 200 de miliarde de dolari

Data publicării:
11th Annual Breakthrough Prize Ceremony 2025
Bill Gates / Sursa foto: Profimedia Images

Bill Gates, fondatorul gigantului tech Microsoft și al cincilea cel mai bogat om din lume, a anunțat că cea mai mare parte din averea sa estimată la 200 de miliarde de dolari va fi cheltuită în următorii 20 de ani pentru îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație din Africa, potrivit BBC.

Miliardarul în vârstă de 69 de ani a declarat, la Addis Abeba, capitala Etiopiei, că „dezvoltând potențialul uman prin sănătate și educație, fiecare țară din Africa ar trebui să fie pe drumul către prosperitate.”

Gates i-a îndemnat, totodată, pe tinerii inovatori africani să folosească inteligența artificială (AI) pentru a moderniza sistemele de sănătate de pe continent.

Promisiunea lui Bill Gates: 99% din avere, donată până în 2045

Luna trecută, Gates a anunțat că va dona 99% din uriașa sa avere până în anul 2045, moment în care Fundația Bill & Melinda Gates își va încheia oficial activitatea.

„Am luat angajamentul ca, în următorii 20 de ani, averea mea să fie donată. Cea mai mare parte a acestei finanțări va fi destinată susținerii voastre în abordarea provocărilor din Africa”, a spus el în cadrul unui discurs la sediul Uniunii Africane (UA).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Graça Machel, fosta Primă Doamnă a Mozambicului, a salutat anunțul lui Gates, spunând că acesta vine „într-un moment de criză”.

„Contăm pe angajamentul ferm al domnului Gates de a merge mai departe pe acest drum al transformării, alături de noi”, a declarat ea.

Retragerea fondurilor SUA din Africa și rolul fundației Gates

În contextul reducerilor de ajutor american către Africa, inclusiv în programele de combatere a HIV/SIDA, generate de politica „America First” promovată de fostul președinte Donald Trump, viitorul sistemelor de sănătate de pe continent ridică îngrijorări. Gates a explicat că fundația sa, cu un istoric îndelungat în Africa, se va concentra pe consolidarea îngrijirii medicale primare.

„Am învățat că sănătatea mamei și nutriția ei, înainte și în timpul sarcinii, dau cele mai bune rezultate. Iar alimentația corectă în primii patru ani de viață ai copilului face o diferență uriașă”, a spus el.

Adresându-se tinerilor inovatori africani, Gates a amintit că telefoanele mobile au revoluționat sistemul bancar și a subliniat că AI poate avea un impact similar în sănătate.

„Africa a sărit peste etapa băncilor tradiționale. Aveți acum ocazia, când construiți următoarea generație de sisteme de sănătate, să integrați inteligența artificială în ele”, a spus el și a oferit ca exemplu Rwanda, care utilizează deja ecografii cu AI pentru a identifica sarcinile cu risc crescut.

Prioritățile Fundației Gates în Africa:

1. Reducerea deceselor prevenibile în rândul mamelor și copiilor;
2. Eradicarea bolilor infecțioase grave;
3. Scoaterea a milioane de oameni din sărăcie.

„Peste 20 de ani, fundația își va încheia activitatea”, se arată într-un comunicat oficial.

Gates, inspirat de Warren Buffett

Gates a reiterat în mod public intenția de a accelera procesul de donații: „Oamenii vor spune multe despre mine când voi muri, dar sunt hotărât ca ‘a murit bogat’ să nu fie una dintre ele”, a scris el într-o postare pe blog. Chiar și după donarea a 99% din avere, Gates ar rămâne miliardar, potrivit estimărilor Bloomberg.

Fondator al Microsoft împreună cu Paul Allen în 1975, Gates s-a retras treptat din funcția de CEO în 2000 și din cea de președinte al consiliului în 2014. A declarat că a fost inspirat în generozitatea sa de Warren Buffett și de alți filantropi de marcă.

Fundația Gates a fost, totuși, ținta unor critici, care susțin că beneficiază de statutul său caritabil pentru a evita plata impozitelor și că exercită o influență disproporționată asupra sistemului global de sănătate.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Soţia lui Mihai Leu, dezvăluire cutremurătoare! Ce s-a întâmplat chiar înainte să moară: 'I-am zis să se...
Digi FM
Noi detalii despre accidentul în care a murit Diogo Jota. Motivul pentru care starul de la Liverpool alesese...
Pro FM
Adevărul despre zvonurile potrivit cărora Enrique Iglesias și Anna Kournikova ar urma să-și mărească familia...
Film Now
Michael Madsen, o viață între succes și suferință. S-a stins cu două dorințe neîmplinite. Prieten: „Părea un...
Adevarul
Canicula ne topește mintea. Ce face căldura extremă cu sănătatea psihică fără să-ți dai seama. Ponturi și...
Newsweek
Creșterea pensiilor de la Marea Recalculare, anulată. Pensiile speciale au crescut cu 1.500 lei
Digi FM
Edsta, românul care a cucerit America, revine în România după 24 de ani
Digi World
Adevăratul „Cod al lui da Vinci”, descifrat după 500 de ani. Un dentist a dezvăluit secretul ascuns în „Omul...
Digi Animal World
Plajele din Australia, invadate de vietăți bizare. Valul de căldură a transformat marea într-un coșmar
Film Now
Dosarul șocant în care Michael Madsen și-a acuzat soția că și-ar fi împins fiul la sinucidere a reapărut după...
UTV
Ianis și Elena Hagi, ședință foto emoționantă înainte să devină părinți. Vezi primele imagini cu burtica de...